Empresa i Treball

Creix un 11% el nombre de startups a la Catalunya Central el 2023

Creix un 11% el nombre de startups a la Catalunya Central el 2023

query_builder   9 maig 2024 11:15

event_note Nota de premsa

Creix un 11% el nombre de startups a la Catalunya Central el 2023

  1. Ho ha anunciat a Manresa el director executiu d’ACCIÓ en el marc de l’acte ‘ACCIO ON. Fem avui l’empresa del demà’
  2. El Govern destinarà enguany gairebé 100 MEUR en ajuts al creixement de les empreses catalanes, un 4,5% més que fa un any
  3. Durant la jornada s’han presentat els principals ajuts i serveis d’ACCIÓ per a les empreses


La vegueria de la Catalunya Central compta actualment amb 51 startups (dades de 2023), un 11% més que l’any anterior i la xifra més alta de la sèrie històrica segons dades d’ACCIÓ –l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball–. Aquestes empreses emergents generen 356 llocs de treball (un 15% més que el 2022) i es dediquen principalment als sectors dels serveis empresarials, la salut, l’alimentació, la cosmètica i el comerç electrònic.

Ho ha anunciat aquest dijous el director executiu d’ACCIÓ, Joan Romero i Circuns, en el marc de l’acte ‘ACCIO ON. Fem avui l’empresa del demà’ davant de 80 empresaris a Manresa.

Durant la seva intervenció, Romero ha explicat que aquestes dades “mostren la solidesa industrial de la Catalunya Central, que cada cop més també afavoreix el desenvolupament d’un ecosistema innovador i emprenedor”. Una realitat “que cal seguir impulsant i acompanyant per consolidar aquest cercle virtuós que representa estrènyer els vincles entre la indústria, la innovació i la velocitat de les startups”, ha subratllat.

Suport al creixement empresarial

Durant l’acte, que ha servit per presentar els principals ajuts i serveis que l’agència posa a disposició de les empreses, Romero ha donat a conèixer que el Govern, per mitjà d’ACCIÓ, destinarà enguany gairebé 100 MEUR en ajuts al creixement de les empreses catalanes, un 4,5% més que l’any passat. El director executiu d’ACCIÓ ha assegurat que aquest 2024 “serà un any complex, amb disrupcions globals i una situació macroeconòmica que pot impactar en la competitivitat de les empreses catalanes” i que, en aquest context, “des del Govern i des d’ACCIÓ volem ser útils per a l’ecosistema empresarial” i “acompanyar-lo en tot el procés de transformació cap a un model de negoci sostenible, digital, innovador i tecnològicament disruptiu”.

Més suport a l’empresa catalana

Aquest 2024 les empreses catalanes poden accedir a una quinzena de línies d’ajut i més de 50 serveis amb l’objectiu de fomentar la seva reflexió estratègica, innovació, internacionalització, la incorporació de tecnologies digitals avançades i la lluita contra el canvi climàtic.

Durant la jornada s’han presentat els principals ajuts i serveis de l’agència per aquest 2024. En primer lloc, en l’àmbit de l’estratègia empresarial, s’ha destacat el programa Cupons a la competitivitat de l’empresa, mitjançant el qual s’oferiran fins a 20.000 euros per començar un procés de reflexió estratègica i definició d’un full de ruta en els àmbits de la internacionalització, la innovació, la captació de recursos europeus, la sostenibilitat o la digitalització. També s’ha presentat la iniciativa Noves Oportunitats de Negoci -un ajut de fins a 200.000 euros per definir o implementar projectes de canvi estratègic per diversificar-se sectorialment o impulsar nous segments de negoci- i s’ha subratllat la importància de l’Oficina Next Generation d’ACCIÓ per facilitar l’accés de les empreses catalanes als fons de la Unió Europea.

Pel que fa a la innovació, destaquen línies com els Nuclis d’R+D, que amb ajuts de fins a 250.000 euros subvencionen projectes de recerca i desenvolupament amb un elevat risc tecnològic, o el servei d’Assessorament en propietat industrial i intel·lectual per protegir i registrar iniciatives innovadores. En paral·lel, les pimes catalanes també poden disposar dels programes ProACCIÓ 4.0 i el ProACCIÓ Green, que incentiven el desenvolupament de projectes tecnològics en els àmbits de la incorporació de tecnologies digitals avançades i la lluita contra el canvi climàtic, respectivament. Durant l’acte també s’han destacat iniciatives com el Programa Innovació Oberta que ofereix suport a iniciatives d’innovació disruptiva (fins a 25.000€), o l’Startup Capital, un ajut de 100.000 euros per empresa per garantir els primers mesos de vida de les startups tecnològiques.

En l’àmbit de la internacionalització, les empreses poden rebre assessorament i seguiment personalitzat per part de les 40 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions de Catalunya al món per començar o accelerar els seus projectes d’expansió internacional. A més, poden accedir a un ajut de fins a 60.000 euros per obrir noves filials a l’estranger o a una subvenció de fins a 15.000 euros per impulsar actuacions de promoció internacional en l’àmbit digital i presencial. A més, ACCIÓ posa a disposició del teixit empresarial català l’Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització per si les pimes han de superar algun obstacle en el seu procés d’internacionalització.

Per últim, amb l’objectiu de fomentar la inversió productiva a Catalunya, durant la jornada s’ha presentat la línia d’Alt Impacte, un ajut per a tota empresa amb seu a Catalunya o en procés d’establir-s’hi. Subvenciona la contractació de personal qualificat, la inversió en actius fixos o l’adquisició d’equipament per a centres d’R+D, entre d’altres.

Amb l’objectiu d’acostar al teixit empresarial català de tot el territori els ajuts i serveis d’ACCIÓ per aquest 2024, l’agència ha organitzat jornades de presentació a Barcelona, Tortosa, Tremp, Lleida, Manresa, Girona (15/05), Tarragona (16/05) i Vilanova i la Geltrú (17/05).


Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

@empresacat | @treballcat

►►► més xarxes socials


1  

Imatges

El director executiu d'ACCIÓ, Joan Romero i Circuns, durant l'acte ACCIO ON.

El director executiu d'ACCIÓ, Joan Romero i Circuns, durant l'acte ACCIO ON. 294963

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia