Direcció General de Comunicació

Primera roda de premsa eleccions 12-M

Els col·legis electorals obren amb normalitat i sense incidències destacades

query_builder   12 maig 2024 11:24

event_note Nota de premsa

Els col·legis electorals obren amb normalitat i sense incidències destacades

  1. La vicepresidenta Vilagrà exigeix explicacions al govern espanyol per una greu incidència a Rodalies que deixa fora de servei diverses línies de tren
Primera roda de premsa eleccions 12-M{"name":"2024/05/12/11/15/57ac8d47-e64d-4738-9b8e-9fd6a6f563b1.jpeg","author":"Ruben Moreno","type":"0","location":"0","weight":65538}


Els col·legis electorals a tot Catalunya han obert les portes amb normalitat a les 9.00 h i sense cap incidència destacada. Així ho han explicat la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà Pons, i la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en la primera compareixença aquest diumenge sobre el seguiment de la jornada de les eleccions al Parlament de Catalunya.

Plaja ha afirmat que la jornada electoral s’ha posat en marxa amb el 100% de les 8.940 meses situades arreu del país en ple funcionament perquè els més de 5,7 milions de catalans que estan cridats avui a les urnes puguin exercir el seu dret a vot. 5 de cada 4 residents a Catalunya estan cridats a votar aquest diumenge. Vilagrà ha recordat que el vot estranger ja ha estat exercit i ha explicat que “un 8,3% dels catalans censats a l’estranger han pogut exercir el seu dret a vot”. Pel que fa al vot per correu, s’ha situat en nivells de prepandèmia amb un 1,94% de vot exercit.

Nou caos a Rodalies

La vicepresidenta del Govern ha contrastat la normalitat de l’inici de la jornada electoral amb “el caos a Rodalies” des de primera hora del matí aquest diumenge on moltes línies han quedat fora de servei i ha fet que molts trens no entrin ni surtin de Barcelona. Una avaria que Vilagrà ha assegurat afectarà “el dret a vot i la participació”. La vicepresidenta ha reclamat amb contundència al govern espanyol i al ministre de Transports, Óscar Puente, explicacions i una ràpida resolució de la incidència perquè “la situació és greu. És intolerable, és inacceptable que ens trobem en aquesta situació cada dia, però, avui també, que pot afectar el dret a vot”, ha reblat Vilagrà. “Per tant, exigim al ministre Puente que actuin i restableixin la situació el més aviat possible” ha apuntat la vicepresidenta.

Prop de 100.000 persones treballen aquest diumenge per garantir el bon funcionament de la jornada electoral. Per aquests comicis, s’han habilitat 2.695 locals arreu de Catalunya i s’han mobilitzat 4.300 agents dels Mossos d’Esquadra, i 3.000 policies locals. Per primera vegada en unes eleccions a l’estat espanyol es donarà la informació en directe per cada col·legi electoral, a més de les dades generals de Catalunya, per circumscripcions, vegueries, comarques i municipis que es faciliten habitualment.

1  

Imatges

La vicepresidenta Vilagrà i la portaveu Plaja en la primera compareixença

La vicepresidenta Vilagrà i la portaveu Plaja en la primera compareixença 65538

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia