- VEON i Beeline Kazakhstan, que operen en països eurasiàtics amb parlants d'idiomes amb pocs recursos digitals, col·laboraran amb el BSC aprofitant l’experiència adquirida amb el projecte Aina
- L'acord es produeix en el marc de l’Aliança Aina, el memoràndum d'entesa entre el Govern de Catalunya i la GSMA per a la promoció conjunta del català i altres llengües en condicions d'igualtat en el món digital
El Barcelona Supercomputing Center (BSC) ha signat un Memorandum of Understanding (MoU) amb la GSMA i els operadors telefònics VEON i Beeline Kazakhstan per al desenvolupament d’eines d’intel·ligència artificial de codi obert a través del projecte Aina, finançat pel Govern de la Generalitat de Catalunya.
El projecte Aina genera i posa a l’abast de tothom recursos lingüístics, corpus i models informàtics perquè desenvolupadors/es d’aplicacions basades en IA puguin fer-ho fàcilment en català. A través del MoU signat avui, les parts implicades exploraran oportunitats de col·laboració centrades en el desenvolupament de mecanismes i la documentació sobre models lingüístics i sistemes d'IA i tecnologies del llenguatge per a llengües amb pocs recursos digitals, incloses les llengües locals dels països on opera VEON, partint del coneixement adquirit amb el projecte Aina per dotar el català d’aquests recursos.
La cooperació es durà a terme en l'àmbit de l'Aliança Aina (Aina Alliance), una col·laboració entre el Govern català i la GSMA que promou la presència de llengües no globals en models d'intel·ligència artificial, per permetre als parlants de totes les llengües participar plenament en l'evolució del món digital. El MoU amb VEON i Beeline Kazakhstan és el primer acord signat en el marc d’aquesta aliança, que convida altres socis i operadors mòbils de la GSMA a participar en aquest esforç col·laboratiu per abordar la bretxa lingüística en la IA.
En aquest sentit, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha destacat que “l'Aliança Aina i aquest primer MoU posen en valor un projecte de país que compta amb una societat civil i institucions que aporten gran riquesa de dades; amb un BSC que és sinònim de potència tecnològica i excel·lència científica; amb un ecosistema empresarial i de recerca a punt per innovar i adoptar la tecnologia; i amb un Govern compromès a garantir que puguem viure plenament en català, també en el món digital”. “Volem exportar aquesta recepta allà on hi hagi llengües no globals que afronten reptes similars”, ha reblat.
La signatura del MoU per part de les quatre parts s’ha produït durant l’esdeveniment organitzat per la GSMA ‘M360 Euràsia’, que té lloc aquests dies a Bakú (Azerbaidjan) i que acull el principals líders mundials de la connectivitat durant dos dies de discussió, debat i treball en xarxa.
Abordar la bretxa lingüística en la IA
Dels prop de 7.000 idiomes que es parlen a tot el món, només set idiomes tenen una gran infraestructura en el món digital: anglès, espanyol, francès, mandarí, àrab, alemany i japonès. La manca de recursos en altres idiomes provoca una bretxa lingüística que porta a una experiència d'usuari poc òptima en aplicacions d'IA, aprofundint el biaix en els models i corrent el risc d'augmentar la bretxa digital en les tecnologies d'IA.
Deu milions de persones parlen el català. El projecte Aina té com a missió generar recursos per garantir la presència del català en el món digital, alhora que fa que aquests mitjans siguin útils per a altres llengües amb el mateix objectiu. En aquest sentit, el projecte Aina ofereix un ampli nombre de conjunts de dades i models en obert.
VEON, que opera en països que acullen el 7% de la població mundial que parla majoritàriament idiomes amb pocs recursos digitals, es compromet amb aquest acord a abordar la bretxa lingüística en la IA donant suport a l'ús d'idiomes amb pocs recursos, com ara el kazakh. QazCode, filial de TI de Beeline Kazakhstan, l'operador líder en tecnologies d'IA als mercats on opera VEON, ja va llançar un mòdul d'IA en kazakh que dona suport al servei al client a les aplicacions digitals de l’operadora.
“El desenvolupament de la intel·ligència artificial també genera bretxes entre llengües. És important tancar-les. Per això estem posant a disposició els nostres coneixements i recursos. El treball a través de l'Aina Alliance no para de créixer i ens ha permès signar un acord estratègic amb la GSMA i diferents operadors. Aquest és un pas més per fer que la nostra experiència en IA de codi obert, gràcies al projecte Aina que finança el Govern de la Generalitat de Catalunya, sigui accessible a la comunitat internacional”, afirma Mateo Valero Cortés, director del BSC.
Segons Evgeny Nastradin, director general de Beeline Kazakhstan, “després d'haver desenvolupat anteriorment solucions basades en IA en kazakh, Beeline Kazakhstan i Qazcode són molt conscients dels reptes i oportunitats que comporta la transformació de Kazakhstan a l'era de la IA. Estem molt emocionats d'associar-nos amb el BSC i la GSMA, aportant experiència internacional al nostre viatge de desenvolupament de nous casos d'ús per a aplicacions d'IA en kazakh".
"El projecte amb VEON i Beeline Kazakhstan és el primer del nostre emocionant viatge amb el BSC. Ara demanem a la indústria que s'uneixi a nosaltres i treballin junts per reduir la disparitat en el desenvolupament i l'aplicació de tecnologies d'IA en diferents idiomes. Aquesta disparitat agreuja la bretxa lingüística en la IA i els reptes que s'hi aporten, inclosa la innovació aïllada i l'ampliació de la bretxa digital. L'Aina Alliance té com a objectiu garantir que cap idioma es quedi enrere a mesura que el món avança cap a un futur cada cop més impulsat per la IA", assegura Alex Sinclair, director de tecnologia de la GSMA.
Aquest acord s’executarà mitjançant l'accelerador d'innovació de la GSMA Foundry, una iniciativa que reuneix operadors mòbils i la indústria tecnològica més àmplia, per ajudar els membres a forjar el futur digital desenvolupant ràpidament solucions del món real als reptes de la indústria.