Delegació a Barcelona

Dia Internacional dels Museus

Prop de 150 activitats a Barcelona i l'àmbit metropolità per celebrar el Dia Internacional dels Museus

query_builder   16 maig 2024 10:21

event_note Nota de premsa

Prop de 150 activitats a Barcelona i l'àmbit metropolità per celebrar el Dia Internacional dels Museus

  1. Sota el lema ‘Museus per a l’educació i la investigació’, es vol destacar el paper de les institucions museístiques com a espais vitals de formació i recerca
  2. Enguany coincideix amb la Nit dels Museus, que també se celebrarà el 18 de maig
  3. L’any 2023 els museus catalans van rebre 20,4 milions de visitants, un 15,5% més que l’any anterior

El Dia Internacional dels Museus, 18 de maig, és l'esdeveniment més important que organitza, des del 1977, el Comitè Internacional dels Museus (ICOM). Aquesta iniciativa cultural té com a objectiu principal conscienciar sobre el fet que els museus són un important mitjà per a l’intercanvi cultural i l’enriquiment de les cultures.

Aquesta edició del Dia Internacional dels Museus se celebra sota el lema triat per l’ICOM ‘Museus per l’educació i la investigació’. Es vol fer èmfasi en el paper fonamental de les institucions museístiques a l’hora de proporcionar una experiència educativa holística i reconèixer la seva contribució a la investigació, proporcionant una plataforma per l’exploració i la difusió de noves idees.

L’agenda del DIM 2024 assoleix la xifra més alta d’activitats fins a la data, amb més de 300 activitats arreu del territori, entre les quals hi ha visites guiades i teatralitzades, tallers familiars, concerts i espectacles de dansa o poesia i entrada lliure als museus catalans.

Com cada any, des del Departament de Cultura s’ha impulsat una campanya gràfica que s’ha posat a l’abast de tots els museus perquè puguin fer difusió de les seves activitats amb motiu de l’esdeveniment. Així mateix, s’ha habilitat un espai web que recull tota l’activitat organitzada pels museus catalans.

Indicadors dels museus catalans 2023

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Museus, la Generalitat publica els indicadors dels museus catalans del 2023. El 2023, els museus registrats i les col·leccions obertes al públic van incrementar un 15,5% els seus visitants respecte al 2022, sumant un total de 20,4 milions de visitants.

D’altra banda, durant el 2023 es van inscriure al Registre de Museus tres nous equipaments: la Fundació Mas Miró, de Mont-roig del Camp; el Museu del Port de Tarragona i el Museu de Ciències Naturals de Granollers. Anteriorment, les dues primeres eren col·leccions obertes al públic i, la darrera, extensió del Museu de Granollers.

La informació sobre els indicadors es pot complementar amb la infografia adjunta.

Activitats a Barcelona i l’àmbit metropolità

Els museus de Barcelona i l’àmbit metropolità han organitzat prop de 150 activitats per celebrar el Dia Internacional dels Museus. El nombre d’activitats s’anirà ampliant i actualitzant durant aquesta setmana al portal web del Patrimoni Cultural de Catalunya.

A Barcelona ciutat, el Museu d’Arqueologia de Catalunya, a la seva seu a Barcelona, organitza pels més petits de casa l’activitat ‘Juga al MAC’, amb propostes lúdiques de tota mena perquè puguin familiaritzar-se amb l'arqueologia d'una manera divertida. Per celebrar la Nit dels Museus, el MAC ofereix activitats de recreació històrica i de descoberta d’enigmes del passat. Entre les activitats destaquen les visites guiades a la nova exposició permanent “IMPERIVM. Històries romanes”, una guia cap a la descoberta i el coneixement de la civilització romana a través de les històries en primera persona de diferents habitants de l’imperi romà. La nova mostra obre al públic el dijous 16 de maig.

Al Museu d’Història de Catalunya (MHC) hi haurà, durant el matí de dissabte, una visita dinamitzada adreçada al públic familiar per endinsar-se en el dia a dia de les fàbriques tèxtils del segle XIX. Per celebrar la Nit dels Museus, hi haurà propostes de recreació històrica, tastets gastronòmics i, per segon any consecutiu, el Museu comptarà amb escenes teatralitzades a les sales de l’exposició ‘La memòria d’un país’. Els visitants podran gaudir també de la nova exposició temporal ‘Viladecans Cartells’, que explora el paper destacat de Joan-Pere Viladecans en el món del cartellisme. La mostra aplega la més gran selecció de cartells realitzats pel pintor català, així com llibres d’artista i col·laboracions editorials.

Durant la Nit dels Museus, el Jardí Botànic, espai del Museu de Ciències Naturals de Barcelona que enguany celebra el seu 25è aniversari, oferirà als visitants la possibilitat de fer un recorregut per la col·lecció de planta viva del Jardí i gaudir de diversos passis de l’Impro Show Ciències Naturals.

La Fundació Antoni Tàpies, que commemora l’Any Tàpies amb motiu de la celebració del centenari del naixement de l’artista, participa en el Dia i la Nit dels Museus amb dues exposicions, un recital poètic i visites comentades a les mostres.

A l’àmbit metropolità destaquen les activitats que proposa el Museu Nacional de la Tècnica i la Ciència de Catalunya(MNACTEC), a la seu de Terrassa, ofereix diverses activitats gratuïtes durant tot el cap de setmana. Hi haurà circulacions a la maqueta ferroviària del Museu, l’escape room “Missió espacial”, les clàssiques passejades per les voltes de la teulada, una audició del carilló, la visita teatralitzada “1909. Un passeig per la fàbrica” i una classe d’introducció i una ballada de swing a l’interior del Museu. Serà també una oportunitat per veure les darreres exposicions inaugurades: “Joan Oró. A la cerca de l’origen de la vida”, que presenta la vida i la trajectòria professional del bioquímic lleidatà; “Ruïnes que (no) veus”, una recerca del’artista visual Jorge Conde sobre espais industrials europeus recuperats gràcies a l’acció cultural, i “Il·luminats”, un recorregut històric i tecnològic per l’evolució de la il·luminació.

Al Museu de la Colònia Sedó d’Esparreguera, seu del MNACTEC, es programarà l’activitat “Reviu Can Sedó”, que ofereix representacions teatralitzades per reviure el passat industrial a l’antiga colònia tèxtil Can Sedó.

Tots els museus de la Generalitat de Catalunya faran jornades de portes obertes el dissabte 18 de maig per celebrar el Dia Internacional dels Museus.

Per la seva part, el Museu Joan Abelló (Mollet del Vallès) celebra els 25 anys de la seva inauguració. L’acte central d’aquesta celebració tindrà lloc el 18 de maig amb activitats per a totes les edats: visites guiades al museu, a l’espai de restauració i a la Casa del Pintor, un taller per pintar el mural dels 25 anys, música a les sales i un mapping a la façana.

El Museu del Càntir (Argentona) inaugura el 19 de maig la remodelació del seu vestíbul amb l’escultura CONTINENTS de l'artista Xavier Masero al pati. El Museu d’Art de Cerdanyola presentarà el relleu d’Ismael Smith, extret de l’antiga fàbrica Uralita. El procés de restauració i la museografia han comptat amb el suport del Departament de Cultura.

Tota la informació del Dia Internacional dels Museus i de la Nit dels Museus es pot consultar al web de l’esdeveniment. Aquest recull la programació que han organitzat equipaments museístics de municipis d’arreu del territori. Una agenda que es pot filtrar per dia, per tipologia d’activitat, per tipus de públic al qual s’adreça i per municipi. A més, per fer-ho més accessible, les activitats es poden cercar en un mapa geolocalitzat.

2  

Fitxers adjunts

Cartell del Dia Internacional dels Museus 2024

Cartell del Dia Internacional dels Museus 2024
PDF | 99136

Infografia Dia Internacional dels Museus 2024

Infografia Dia Internacional dels Museus 2024
PDF | 1316506

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia