- Catalunya s’apropa al seu potencial productiu amb un lleuger descens del 4% respecte a l’any 2023 i 384.840t
- Les dades d’aquest any s’han vist afectades per la sequera i les altes temperatures de l’any passat
- L’entrada precoç de fruita del sud de l’Estat evitarà el solapament de zones

El director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Joan Gòdia, juntament amb la presidenta de l’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat), Montse Baró, el director general, Manel Simon, i el president del seu Comitè de Pinyol, Benjamí Ibars, han presentat avui dilluns, a Lleida, les previsions de collita de fruita de pinyol de Catalunya.
Joan Gòdia ha subratllat “la normalitat d’aquesta campanya després de diverses campanyes marcades per inclemències climatològiques que van afectar el potencial productiu. En aquesta campanya s’ha registrat poca afectació per causes meteorològiques, per la qual cosa a hores d’ara es preveu una campanya normal, amb pràcticament el nostre potencial productiu, amb bona qualitat, i sense solapament comercial amb altres zones productores com Múrcia”. A més, Gòdia ha anunciat que el Departament té previst tornar a publicar els costos de producció per a donar la transparència necessària a la cadena de valor, com es va fer per primer cop l’any passat.
Segons les dades presentades avui, el potencial productiu català de préssecs i nectarines disminuiria un 4% respecte a la passada campanya, amb una previsió de 384.840t. Per demarcacions, Lleida colliria un 4% menys de préssecs i de nectarines, Tarragona un 3% menys, Barcelona un 13% menys, i Girona un 9-10% menys.
Destaquen les caigudes de les previsions de producció de Barcelona i Girona amb un 13% i un 9-10% respectivament. En ambdós casos una de les causes principals són les arrencades (més importants a la demarcació de Girona) mentre que a Barcelona els episodis de sequera de la passada campanya i també la seva continuació aquest any han impactat en les dades. Cal recordar que moltes de les plantacions barcelonines es troben en zona de secà i depenen bàsicament de les pluges.
Desprès d’anys de molt baixa producció (2020, 2021, i 2022) i d’afectacions climàtiques (sobretot gelades, pedregades, i de la greu sequera), la campanya passada Catalunya recuperava el seu potencial productiu però, enguany, com a conseqüència de l’estrès hídric patit pels arbres i les altes temperatures torna a caure la previsió en un 4%.
Segons Benjamí Ibars, president del Comitè de pinyol d’Afrucat: “Ja ens trobem en campanya i el fet que Múrcia hagi estat precoç enguany, mentre que nosaltres estem respectant els tempos normals de campanya, permet que no se solapin les produccions, i que el mercat es mantingui fluid i la fruita es vengui. Podríem dir que, actualment, un any normal com aquest es pot considerar excepcional”.
Manel Simon, director general d’Afrucat, ha apuntat que ”els factors d’inici de la campanya fan preveure que serà correcta i si anem ordenats en l’entrada al mercat esperem poder governar bé la nostra producció. També cal recordar que per a què tot funcioni bé a l’estiu ha de fer calor. Com bé sabem tot el consum de les fruites d’aigua està relacionat amb les altres temperatures de l’estiu.
Taula 1. Previsió collita 2024 i producció 2023-2022 de préssec i nectarina Catalunya
GRUP | PROD. 2022 (t) | PROD. 2023 (t) | PREV. 2024 (t) | Var (%) 2024-23 | |
BARCELONA | Préssec rodó | 2.800 | 1.533 | 1.330 | -13% |
Préssec pla | 68 | 60 | -12% | ||
Pavia | |||||
Nectarina | 130 | 105 | 90 | -14% | |
TOTAL | 2.930 | 1.707 | 1.480 | -13% | |
TARRAGONA | Préssec rodó | 6.800 | 8.798 | 7.830 | -11% |
Préssec pla | 2.030 | 2.702 | 2.730 | 1% | |
Pavia | 1.130 | 1.027 | 1.020 | -1% | |
Nectarina | 4.080 | 7.891 | 8.230 | 4% | |
Nect. Plana | 217 | 270 | 24% | ||
TOTAL | 14.040 | 20.634 | 20.080 | -3% | |
LLEIDA | Préssec rodó | 40.610 | 73.270 | 75.260 | 3% |
Préssec pla | 56.530 | 111.510 | 98.990 | -11% | |
Pavia | 12.890 | 20.748 | 19.770 | -5% | |
Nectarina | 77.880 | 165.583 | 163.490 | -1% | |
Nect. Plana | 5.183 | 4.850 | -6% | ||
TOTAL | 187.910 | 376.293 | 362.360 | -4% | |
GIRONA | Préssec rodó | 1.310 | 890 | 800 | -10% |
Préssec pla | 7 | 6 | -14% | ||
Pavia | |||||
Nectarina | 130 | 117 | 105 | -10% | |
TOTAL | 1.440 | 1.014 | 920 | -9% | |
CATALUNYA | Préssec rodó | 51.520 | 84.491 | 85.220 | 1% |
Préssec pla | 58.560 | 114.212 | 101.790 | -11% | |
Pavia | 14.020 | 21.775 | 20.790 | -5% | |
Nectarina | 82.230 | 173.695 | 171.920 | -1% | |
Nect. Plana | 5.400 | 5.120 | -5% | ||
TOTAL | 206.330 | 399.572 | 384.840 | -4% |
Previsions de cirera i pruna
En algunes poblacions les varietats primerenques s’han vist afectades per les altes temperatures i per les pluges, en aquest moments es preveu que en el total de Catalunya la collita sigui similar a la de l’any passat (aquestes dades no contemplen els danys ocasionats per la pluja de maig que es reflectiran quan es faci l’actualització de dades al juny).
Taula 2. Previsió collita 2024 i producció 2023 de cirera Catalunya
CIRERA I GUINDA | PRODUCCIÓ | PREVISIÓ | Var(%) |
2023 (t) | 2024 (t) | 24-23 | |
Barcelona | 475 | 426 | -10% |
Girona | 29 | 29 | 0% |
Lleida | 3.542 | 3.745 | 6% |
Tarragona | 4.609 | 4.516 | -2% |
Total | 8.655 | 8.717 | 1% |
Dades a 28 d’abril 2023
Taula 3. Previsió collita 2024 i producció 2023 de pruna Catalunya
PRUNA | PRODUCCIÓ | PREVISIÓ | Var(%) |
2023 (t) | 2024 (t) | 24-23 | |
Barcelona | 439 | 395 | -10% |
Girona | 3 | 3 | 0% |
Lleida | 4.166 | 4.225 | 1% |
Tarragona | 866 | 693 | -20% |
Total | 5.474 | 5.315 | -3% |
Dades a 28 d’abril 2023