1. Catalunya s’apropa al seu potencial productiu amb un lleuger descens del 4% respecte a l’any 2023 i 384.840t
  2. Les dades d’aquest any s’han vist afectades per la sequera i les altes temperatures de l’any passat
  3. L’entrada precoç de fruita del sud de l’Estat evitarà el solapament de zones
FOTO NP PREVISIONS COLLITA FRUITA PINYOL
Un moment de la intervenció de Joan Gòdia.
{"name":"2024/05/20/14/25/17367c3d-127d-44a3-a6ff-8939ccc74280.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":208581}

El director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Joan Gòdia, juntament amb la presidenta de l’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat), Montse Baró, el director general, Manel Simon, i el president del seu Comitè de Pinyol, Benjamí Ibars, han presentat avui dilluns, a Lleida, les previsions de collita de fruita de pinyol de Catalunya.   

Joan Gòdia ha subratllat “la normalitat d’aquesta campanya després de diverses campanyes marcades per inclemències climatològiques que van afectar el potencial productiu. En aquesta campanya s’ha registrat poca afectació per causes meteorològiques, per la qual cosa a hores d’ara es preveu una campanya normal, amb pràcticament el nostre potencial productiu, amb bona qualitat, i sense solapament comercial amb altres zones productores com Múrcia”. A més, Gòdia ha anunciat que el Departament té previst tornar a publicar els costos de producció per a donar la transparència necessària a la cadena de valor, com es va fer per primer cop l’any passat.

Segons les dades presentades avui, el potencial productiu català de préssecs i nectarines disminuiria un 4% respecte a la passada campanya, amb una previsió de 384.840t. Per demarcacions, Lleida colliria un 4% menys de préssecs i de nectarines, Tarragona un 3% menys, Barcelona un 13% menys, i Girona un 9-10% menys.

Destaquen les caigudes de les previsions de producció de Barcelona i Girona amb un 13% i un 9-10% respectivament. En ambdós casos una de les causes principals són les arrencades (més importants a la demarcació de Girona) mentre que a Barcelona els episodis de sequera de la passada campanya i també la seva continuació aquest any han impactat en les dades. Cal recordar que moltes de les plantacions barcelonines es troben en zona de secà i depenen bàsicament de les pluges.

Desprès d’anys de molt baixa producció (2020, 2021, i 2022) i d’afectacions climàtiques (sobretot gelades, pedregades, i de la greu sequera), la campanya passada Catalunya recuperava el seu potencial productiu però, enguany, com a conseqüència de l’estrès hídric patit pels arbres i les altes temperatures torna a caure la previsió en un 4%.

Segons Benjamí Ibars, president del Comitè de pinyol d’Afrucat: “Ja ens trobem en campanya i el fet que Múrcia hagi estat precoç enguany, mentre que nosaltres estem respectant els tempos normals de campanya, permet que no se solapin les produccions, i que el mercat es mantingui fluid i la fruita es vengui. Podríem dir que, actualment, un any normal com aquest es pot considerar excepcional”.

Manel Simon, director general d’Afrucat, ha apuntat que ”els factors d’inici de la campanya fan preveure que serà correcta i si anem ordenats en l’entrada al mercat esperem poder governar bé la nostra producció. També cal recordar que per a què tot funcioni bé a l’estiu ha de fer calor. Com bé sabem tot el consum de les fruites d’aigua està relacionat amb les altres temperatures de l’estiu.

Taula 1. Previsió collita 2024 i producció 2023-2022 de préssec i nectarina Catalunya


GRUP

PROD.

2022 (t)

PROD.

2023 (t)

PREV.

2024 (t)

Var (%)

2024-23

BARCELONA

Préssec rodó

2.800

1.533

1.330

-13%


Préssec pla


68

60

-12%


Pavia






Nectarina

130

105

90

-14%


TOTAL

2.930

1.707

1.480

-13%

TARRAGONA

Préssec rodó

6.800

8.798

7.830

-11%


Préssec pla

2.030

2.702

2.730

1%


Pavia

1.130

1.027

1.020

-1%


Nectarina

4.080

7.891

8.230

4%


Nect. Plana


217

270

24%


TOTAL

14.040

20.634

20.080

-3%

LLEIDA

Préssec rodó

40.610

73.270

75.260

3%


Préssec pla

56.530

111.510

98.990

-11%


Pavia

12.890

20.748

19.770

-5%


Nectarina

77.880

165.583

163.490

-1%


Nect. Plana


5.183

4.850

-6%


TOTAL

187.910

376.293

362.360

-4%

GIRONA

Préssec rodó

1.310

890

800

-10%


Préssec pla


7

6

-14%


Pavia






Nectarina

130

117

105

-10%


TOTAL

1.440

1.014

920

-9%

CATALUNYA

Préssec rodó

51.520

84.491

85.220

1%


Préssec pla

58.560

114.212

101.790

-11%


Pavia

14.020

21.775

20.790

-5%


Nectarina

82.230

173.695

171.920

-1%


Nect. Plana


5.400

5.120

-5%


TOTAL

206.330

399.572

384.840

-4%

Previsions de cirera i pruna

En algunes poblacions les varietats primerenques s’han vist afectades per les altes temperatures i per les pluges, en aquest moments es preveu que en el total de Catalunya la collita sigui similar a la de l’any passat (aquestes dades no contemplen els danys ocasionats per la pluja de maig que es reflectiran quan es faci l’actualització de dades al juny).

Taula 2. Previsió collita 2024 i producció 2023 de cirera Catalunya

CIRERA I GUINDA

PRODUCCIÓ

PREVISIÓ

Var(%)


2023 (t)

2024 (t)

24-23

Barcelona

475

426

-10%

Girona

29

29

0%

Lleida

3.542

3.745

6%

Tarragona

4.609

4.516

-2%

Total

8.655

8.717

1%

Dades a 28 d’abril 2023

Taula 3. Previsió collita 2024 i producció 2023 de pruna Catalunya

PRUNA

PRODUCCIÓ

PREVISIÓ

Var(%)


2023 (t)

2024 (t)

24-23

Barcelona

439

395

-10%

Girona

3

3

0%

Lleida

4.166

4.225

1%

Tarragona

866

693

-20%

Total

5.474

5.315

-3%

Dades a 28 d’abril 2023