. Aprofitaven que la víctima treia diners per observar el PIN que introduïa; després llençaven un bitllet al terra dient-li que era seu i quan aquesta l’agafava del terra, un d’ells li sostreia la targeta bancària del caixer amb la qual retirava diners i/o feia compres fraudulentes

. És la primera investigació que els Mossos d’Esquadra realitzen sota la direcció de la recent creada Fiscalia de Protecció de Víctimes Vulnerables

. Només en tres mesos, els detinguts, que utilitzaven identitats falses, van cometre 12 fets i van estafar més de 21.000 €. No es descarta que estiguin implicats amb més fets

. Actuaven tan ràpid que eren capaços de fer diferents extraccions de diners amb la llibreta sostreta en l’estona que la víctima tardava en adonar-se dels fets. En una ocasió, van fer sis extraccions aconseguint 4.173 € i en una altra, 1.000 € i compres valorades en 3.586 €


Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) de la Regió Policial Metropolitana de Barcelona juntament amb la Unitat d’Investigació de la comissaria de Nou Barris han desmantellat un grup criminal especialitzat a fer furts a gent d’edat avançada, quan retiraven diners de caixers automàtics d’entitats bancàries. És la primera investigació que els Mossos d’Esquadra realitzen sota la direcció de la recent creada Fiscalia de Protecció de Víctimes Vulnerables.

Aquestes actuacions policials són fruit d´unes diligències d’investigació preprocessal de la Fiscalia de Barcelona, assignades a la nova Fiscal Delegada de la secció especialitzada de Protecció de Víctimes del procés penal de la Fiscalia Provincial de Barcelona i dirigides per la Fiscalia. Aquesta secció és de nomenament recent i és un reflex del ferm compromís amb la protecció de les persones grans i/o vulnerables,desenvolupant un paper proactiu en la persecució de tots els delictes en què puguin ser víctimes persones necessitades d´especial protecció.

El balanç de l’operatiu, que es va dur a terme el passat 25 d’abril, és de quatre persones detingudes de les cinc investigades, dos homes i dues dones, d’entre 19 i 63 anys, com a presumptes autors de delictes de furt, estafes bancàries i pertinença a organitzacions criminals.

El grup criminal, format per cinc integrants, utilitzava identitats falses i fins el moment s’ha pogut acreditar la seva implicació amb una dotzena de fets delictius tot i que no se’n descarten més. També, es va comprovar que no tenien arrelament al país i que tenien molta facilitat per moure’s i actuar en diferents llocs del territori en un petit espai de temps. Només en tres mesos van cometre dotze fets delictius a Argentona, Badalona, Hospitalet de Llobregat, Barcelona, Mataró, Girona i Reus.

La investigació es va iniciar a començament del mes de gener quan es va detectar un augment d’aquesta tipologia de delictes on la manera d’actuar dels autors era sempre la mateixa. Gràcies a les gestions d’investigació i els indicis recollits, els agents van comprovar que tots aquests fets delictius podrien estar relacionats i que els autors podrien ser els mateixos en tots els casos.

Les indagacions i les imatges enregistrades per les càmeres de seguretat de les entitats bancàries van permetre atribuir els fets delictius a un grup de cinc persones, tres homes i dues dones. El seu modus operandi era sempre el mateix, el mètode conegut com “la sembra”: els autors, que sempre actuaven en grup, aprofitaven que la persona d’edat avançada estava retirant diners d’un caixer automàtic per observar el PIN que introduïa. Immediatament llençaven un bitllet al terra dient-li que aquest era seu. Quan la víctima intentava agafar-lo del terra, un dels investigats li sostreia la targeta o llibreta bancària del caixer i es desplaçava a un del costat o proper per extreure diners i/ o realitzar compres fraudulentes a establiments comercials. Altres membres del grup distreien a possibles persones que podien ser testimonis dels fets.

Els investigadors van aconseguir acreditar que els cinc investigats conformaven un grup criminal, molt actiu i amb caràcter estable en el temps, que de forma coordinada, realitzaven diverses funcions específiques amb la finalitat de cometre els furts i estafes.

Finalment, i en observar que aquest grup criminal tenia molta facilitat per moure’s pel territori i que podrien marxar de Barcelona en qualsevol moment, la Fiscalia de Protecció de Víctimes Vulnerables va sol·licitar al Jutjat de Guàrdia d’Incidències l’autorització per realitzar entrades i registres als domicilis dels investigats. En les entrades, que es van dur a terme el passat 25 d’abril, es van localitzar i detenir els quatre implicats amb els fets i es van intervenir uns 4.000 €, roba i complements característics que utilitzaven en el moment de cometre els fets per no ser detectats.

La investigació segueix oberta i no es descarten noves detencions.

Els quatre detinguts van passar a disposició judicial el 28 d’abril davant el Jutjat d’Instrucció en funcions de guàrdia de Barcelona.

Modus operandi:”la sembra”

Aquesta tècnica necessita autors amb coneixements interioritzats i específics, amb molta habilitat, un tipus d’espai concret on realitzar-lo, un perfil de víctima en particular i més de dos autors amb rols assignats per dur-ho a terme. Concretament, els autors seleccionaven la víctima, des de fora de l’establiment o a l’interior, a l’espera de que aquesta realitzés alguna operació en algun dels caixers automàtics de l’entitat bancària amb la seva targeta o llibreta. Un cop tenien la situació idònia, actuaven.

Durant la comissió del fet, altres membres del grup distreien a altres clients i/o treballadors de l’entitat bancària per evitar ser detectats i així assegurar-se el botí i l’èxit de l’acte delictiu. En la majoria de casos, els reintegraments es produïen en caixers situats al costat d’on es trobava la víctima, cosa que demostra l’alta impunitat i experiència delictiva amb la que actuaven els investigats.

En el moment d’actuar, cada membre del grup tenia un rol específic. Un era l’observador del codi de seguretat de la llibreta o targeta de la víctima. Un altre s’encarregava de distreure la víctima llençant un bitllet al terra i després li preguntava si era seu, mentre l’observador li sostreia la llibreta o targeta del caixer automàtic. Aquest mateix, anava a un altre caixer pròxim o al del costat, i extreia diners en efectiu amb la llibreta o targeta sostreta i/o realitzava compres en establiments comercials de forma fraudulenta. Altres membres es dedicaven a vigilar l’entorn per no ser detectats i fins i tot distreien a les persones del voltant.

Actuaven tant ràpid que eren capaços de realitzar diferents extraccions de diners en efectiu de la llibreta o targeta sostreta en l’estona que la víctima tardava en adonar-se dels fets. En una ocasió, van arribar a realitzar sis extraccions aconseguint un total de 4.173 euros i en una altra, una extracció de 1.000 euros i diferents compres per un valor aproximat de 3.586 euros.

Arran d’aquesta modalitat delictiva es recomana que sempre que es facin operacions a caixers automàtics :

  1. Procureu que siguin caixers interiors a l’entitat bancària i que es puguin tancar amb pestell. En tot cas, no deixeu que ningú se us acosti massa.
  2. Quan feu ús o sortiu de l’oficina bancària, pareu atenció per evitar distraccions provocades per estranys, que se us poden acostar amb la intenció de robar-vos, amb argúcies com ara:

·Demanar-vos alguna informació o signatura

·Tacar-vos amb algun líquid i voler-vos netejar

·Donar-vos un cop o empenta per l’esquena

·Llençar monedes al terra

  1. Eviteu anotar el número secret a la llibreta o la targeta, el podrien fer servir si us la roben.


Oficina de Comunicació

Sabadell, 21 de maig de 2024