Mossos d'Esquadra

Miniatura

Els Mossos d'Esquadra de Gavà detenen dues persones per estafar de forma continuada una trentena de víctimes a tot el territori català

query_builder   21 maig 2024 13:06

event_note Nota de premsa

Els Mossos d'Esquadra de Gavà detenen dues persones per estafar de forma continuada una trentena de víctimes a tot el territori català

. Els arrestats utilitzaven mitjans tecnològics per accedir a les seves dades personals i es feien passar per treballadors d’empreses de serveis, entitats bancàries o funcionaris de justícia

. Els investigadors calculen que l’estafa pot superar els 250.000 euros

Agents de la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Gavà van detenir el 8 de maig, un home de 22 anys i una dona de 31 anys, com a presumptes autors d’un delicte continuat d’estafa. Els arrestats havien enganyat nombroses víctimes, repartides per tot el territori català, per obtenir els seus diners de forma fraudulenta, utilitzant mitjans tecnològics per accedir a les seves dades personals i fent-se passar per treballadors d’empreses de serveis, entitats bancàries o funcionaris de justícia. Els investigadors calculen que l’estafa pot superar els 250.000 euros.

La investigació es va iniciar al mes de març del 2023 arran dues denuncies per estafa presentades, per la mateixa persona, a la comissaria de Gavà. Els autors de les estafes, via telefònica i amb uns mesos de diferència, s’havien fet passar per un suposat treballador d’una companyia elèctrica i un treballador d’una entitat financera i havien aconseguit enganyar la seva víctima, que va fer dos reintegraments als comptes bancaris indicats pels interlocutors. Cal esmentar que els autors disposaven d’informació personal de la víctima motiu pel qual no havien aixecat cap sospita quan realitzaven l’estafa.

Les gestions realitzades pels investigadors van permetre identificar els titulars dels comptes on s’havien fet les transferències fraudulentes. Els agents van aconseguir esbrinar que el principal investigat havia treballat anteriorment en una empresa de telemàrqueting, motiu pel qual havia tingut accés a dades personals dels clients d’aquesta empresa i que les havia utilitzat il·legítimament per convèncer les seves víctimes en el relat utilitzat.

Tanmateix els investigadors van tenir la certesa que el principal investigat en connivència amb la dona detinguda, que també interactuava directament amb les víctimes, havien fet d’aquest mecanisme una activitat delictiva continuada en el temps i que havien reclutat un grup de persones, titulars de comptes bancaris receptors, necessaris per la consumació del delicte. Aquestes persones, a excepció d’una quantitat concertada, lliuraven els diners al destinatari final, el principal investigat. Els agents van aconseguir identificar un total de 26 persones titulars d’aquests comptes.

Els agents van localitzar un total de 31 denúncies d’estafa, des del mes de març del 2023, amb un total de més de 254.000 euros defraudats, a tot el territori català, relacionades directament amb els principals investigats. El seu modus operandi era sempre el mateix, via telefònica i mitjançant l’engany, es feien passar per treballadors d’empreses de serveis, entitats bancàries o funcionaris de justícia, amb l’objectiu d’obtenir diners de forma fraudulenta amb transferències bancàries a comptes bancaris receptors. Les víctimes no sospitaven de l’engany fins que ja era massa tard ja que els autors de les estafes disposaven de dades personals i els hi donaven fiabilitat.

Així mateix, els agents van esbrinar que els investigats tenien la necessitat d’abastir-se constantment de targetes de prepagament de telefonia, que posteriorment associaven a terminals mòbils i que per destorbar la investigació policial, les acabaven substituint per unes altres de noves.

Cal esmentar que els dos principals investigats, coneixedors que s’estaven investigant aquestes estafes, van reiterar les trucades a les víctimes i es presentaven en nom d’advocats, fiscals o qualsevol altra figura legal, per confondre les víctimes i aconseguir així novament una transferència il·lícita.

El 8 de maig, sota la tutela del Jutjat d’Instrucció de Barcelona, es va realitzar una entrada i perquisició al domicili dels investigats. En el marc de l’escorcoll, els agents van recollir nombrosos indicis relacionats amb la investigació com ara 18 targetes de telefonia de prepagament, de diferents companyies. Tanmateix van aconseguir recuperar tres telèfons mòbils que havien llençat per la finestra per intentar desfer-se’n moments abans de l’escorcoll. Finalment, els investigadors van detenir l’home i la dona com a presumptes autors d’un delicte continuat d’estafa.

Els arrestats van passar a disposició judicial.


Oficina de Comunicació,

Sant Feliu de Llobregat, 21 de maig de 2024

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia