· El document analitzarà el potencial de l'energia geotèrmica a Catalunya i proposarà accions i mesures per maximitzar l’aprofitament d'aquesta energia renovable



La directora de l'ICGC, Míriam Moysset, i la directora de l'ICAEN, Marta Morera, durant la signatura del conveni
La directora de l'ICGC, Míriam Moysset, i la directora de l'ICAEN, Marta Morera, durant la signatura del conveni
{"name":"2024/05/21/14/21/99d21869-31d7-41cd-8665-2f0677bcfcff.jpg","author":"GENCAT","type":"0","location":"0","weight":982635}

L’Institut Català d’Energia (ICAEN) i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) han signat un acord per iniciar l’elaboració del “Pla Estratègic per promoure l’aprofitament energètic de la GeoEnergia a Catalunya a l’horitzó 2030 (Pla GEOENERGIA-CAT 2030)”. El Pla té com a objectius explorar el potencial dels diferents tipus d'energia geotèrmica a Catalunya i realitzar una diagnosi i una previsió de l’evolució del desenvolupament tecnològic per a explotar-la. A més, identificarà les mesures i accions necessàries per aprofitar aquest recurs renovable autòcton, amb la finalitat de contribuir a la descarbonització dels diversos sectors de l’economia de la societat catalana.

La geoenergia integra el coneixement geològic i tecnològic de fonts d’energia provinents del subsòl, i inclou tant l’aprofitament de l’energia geotèrmica -que es refereix tant a l’ús de la calor interna de la Terra com el bescanvi tèrmic en el subsol més superficial- com també l’emmagatzematge geològic de vectors energètics. L’energia geotèrmica es considera un recurs inesgotable amb aplicacions tèrmiques tant en la producció de fred i calor mitjançant bombes de calor, com en l'ús directe de la calor per a aplicacions per a grans xarxes urbanes o per a la indústria, a més de la seva contribució a la generació d'electricitat.

L’acord entre l’ICAEN i l’ICGC pretén posar les bases per impulsar l’aprofitament del potencial recurs energètic que existeix a Catalunya en l’àmbit de la geoenergia. El Pla també presentarà una avaluació del potencial de la geotèrmia superficial i també de la geotèrmia d’origen profund, per a les quals Catalunya té un context geològic molt favorable, i també avaluarà les capacitats de l’emmagatzematge geològic, ja sigui de fred i de calor o de vector energètics com l’hidrogen.

A partir d’aquesta diagnosi, es proposarà un conjunt de línies estratègiques i d’accions i de mesures concretes per tal d’aconseguir aprofitar aquest potencial i superar aquelles barreres que puguin estar limitant-ne la utilització. També s’elaborarà un calendari per executar aquestes mesures en l’horitzó 2030.

Geoenergia i transició energètica

L’elaboració i aplicació del Pla GEOENERGIA-CAT 2030 ha de contribuir a la descarbonització de la societat catalana l’any 2050. La Prospectiva Energètica de Catalunya 2050, el document que orienta la transició energètica del país i exerceix de referència a l’hora de dissenyar i aplicar les polítiques energètiques, identifica la necessitat de maximitzar l’aportació de les tecnologies renovables d’ús directe, com és la geotèrmia, per assolir aquest objectiu.

Així, i centrant-se en l’aportació de la geotèrmia, la PROENCAT 2050 preveu que les bombes de calor s’implantin de manera generalitzada, de forma que l’any 2050 aquesta tecnologia ja serà la responsable del 100% de la refrigeració en els edificis, i que tindrà una presència del 82% en la calefacció i del 62% en la producció d’aigua calenta sanitària en el conjunt dels habitatges de Catalunya.

1  

Imatges

La directora de l'ICGC, Míriam Moysset, i la directora de l'ICAEN, Marta Morera, durant la signatura del conveni

La directora de l'ICGC, Míriam Moysset, i la directora de l'ICAEN, Marta Morera, durant la signatura del conveni 982635