Justícia, Drets i Memòria

Lliga de Debat UPF.

Interns del Centre Penitenciari Quatre Camins s'enfronten a estudiants de la UPF en una competició d'oratòria

query_builder   21 maig 2024 14:31

event_note Nota de premsa

Interns del Centre Penitenciari Quatre Camins s'enfronten a estudiants de la UPF en una competició d'oratòria

Es tracta dels guanyadors del concurs de La Lliga de Debat, organitzat amb la Universitat Pompeu Fabra

L’equip Camins Lliures, de la presó de Quatre Camins, ha guanyat el certamen

El grup d’interns del Centre Penitenciari Quatre Camins, guanyador de la setena edició del concurs d’oratòria La Lliga de Debat, amb el nom de Camins Lliures, s’ha enfrontat avui a l’equip d’estudiants de l’associació de debat Rethorica, de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Els dos contrincants han debatut sobre un tema de plena actualitat: si volem la pau, cal estar preparats per a la guerra? Els participants de Quatre Camins han hagut de defensar els arguments a favor i els estudiants ho han fet en la posició contrària.

La competició dialèctica ha tingut lloc a l’Auditori de l’edifici Mercè Rodoreda del campus de la Ciutadella, on quatre interns han assistit en sortida programada. Es tracta d’un projecte organitzat en col·laboració entre el Departament de Justícia, Drets i Memòria i la Universitat Pompeu Fabra, per fomentar la cultura a les presons. A l’acte, hi han intervingut la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart; el secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó, i el vicerector de Planificació Acadèmica i d’Estudiants de la UPF, Sergi Torner.

La consellera Gemma Ubasart ha agraït a la Universitat Pompeu Fabra, als estudiants, als mestres del centre de formació d’adults i als interns que hi han participat tota la feina feta en aquesta setena edició de la lliga de debats. La consellera també ha destacat que “experiències com aquesta, basades en el poder transformador de la paraula, contribueixen a eliminar l’estigmatització de les persones que han passat per la presó i a reforçar la principal funció dels centres penitenciaris, que és oferir segones oportunitats”.

El jurat ‒format per la periodista Anna Vallhonesta; pel delegat d’estudiants de la UPF, Roger Cuartielles, i per Amaia Garrell, estudiant de la UPF‒ ha declarat guanyador, per unanimitat, l’equip de Quatre Camins ‒Camins Lliures‒ i ha destacat en la deliberació final l’alt nivell que han demostrat tots dos contrincants, tant pel que fa al contingut com a la forma, el bon ritme i el bon to de totes les intervencions.


Una activitat cultural per contribuir a la formació per a la reinserció social

La trobada és la final d’una activitat sobre oratòria organitzada per la UPF en coordinació amb el Centre de Formació d’Adults Salvador Dalí de Quatre Camins. Durant el mes de novembre passat sis estudiants de diferents graus i alumni de la UPF van fer la formació en oratòria a trenta interns de Quatre Camins. Es van organitzar en equips de sis interns i van preparar els debats. Van haver de documentar opinions a favor i en contra de diferents temes, i es van enfrontar en combats dialèctics entorn de si la intel·ligència artificial és una amenaça per a la humanitat, dels quals va sortir un equip guanyador, que avui ha competit amb els estudiants universitaris.

La Lliga de Debat vol contribuir a la formació dels interns per a la reinserció social i reduir l’estigmatització social. L’experiència ha suposat per als interns el foment de les habilitats comunicatives, l’esperit crític, el treball en equip, l’anàlisi i l’intercanvi d’informació i d’idees, entre altres beneficis; i per als estudiants, el coneixement d’una realitat diferent i desconeguda, com són els centres penitenciaris.

4  

Imatges

Intern del CP Quatre Camins durant la competició d'oratòria.

Intern del CP Quatre Camins durant la competició d'oratòria. 138199

Competició d'oratòria amb interns del CP Quatre Camins i estudiants de l'UPF.

Competició d'oratòria amb interns del CP Quatre Camins i estudiants de l'UPF. 265935

Imatge grupal amb la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, i el secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó.

Imatge grupal amb la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, i el secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó. 111603

Competició d'oratòria entre interns del Centre Penitenciari de Quatre Camins i estudiants de la Universitat Pompeu Fabra.

Competició d'oratòria entre interns del Centre Penitenciari de Quatre Camins i estudiants de la Universitat Pompeu Fabra. 293837

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia