Acció Exterior i Unió Europea

EXT

El Govern exigeix una auditoria a l'Estat espanyol per la pèrdua de més de 3.300 vots a les eleccions del 12M

query_builder   21 maig 2024 18:14

event_note Nota de premsa

El Govern exigeix una auditoria a l'Estat espanyol per la pèrdua de més de 3.300 vots a les eleccions del 12M

  1. La consellera Serret envia una segona carta al ministre d’Exteriors per reclamar-li quins són els motius que deixen milers de vots de l’exterior com a “descartats”
  2. Serret també insta a simplificar els tràmits perquè els catalans i les catalanes residents a l’estranger tinguin garantit el dret a vot igual que els que viuen al país
EXT{"name":"2024/05/21/18/14/0ffd74cb-1bc4-4bf7-b492-2cc94b757f70.jpg","author":"EXT","type":"0","location":"0","weight":47999}

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha enviat avui una segona carta dirigida al ministre d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, per exigir-li una auditoria que identifiqui per què s’han descartat milers de vots de ciutadans residents a l’exterior que van votar a les eleccions del Parlament de Catalunya.

Concretament, s’han perdut més de 3.300 vots, “una xifra similar a les eleccions generals celebrades el 2023, en què se’n van descartar 3.500”, ha recordat la consellera, que ha precisat també que es tracta d’una “situació recurrent”.

Creiem que és una qüestió prou rellevant perquè s’actuï amb la màxima celeritat i transparència”, afegeix Serret.

A la carta, la consellera també destaca la complexitat a l’hora de votar des de l’exterior, un fet que “ha desincentivat el vot”. La participació registrada des de l'estranger en aquests comicis ha estat d’un 8,19%.

A més, Serret denuncia que no tots els vots rebuts per les Juntes Electorals Provincials de part de les oficines i seccions consulars s’han escrutat. “No se sap exactament el motiu que deixa tots aquests vots com a “descartats”, i augmenta la desconfiança en el procediment”, conclou la consellera.

Davant d'aquesta situació, la titular d’Acció Exterior i Unió Europea ha reiterat la necessitat d’adoptar mesures “urgents” per simplificar el procés. “Cal avançar cap a un sistema de vot telemàtic que enforteixi les relacions entre l’administració i les persones”, ha subratllat Serret.

El passat 10 de maig, la consellera Serret ja va enviar una carta als ministres espanyols d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, i de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, per denunciar casos de catalans i catalanes residents a l’estranger que no havien pogut exercir el seu dret.

En la carta anterior, Serret posava de manifest que, tot i la supressió del vot pregat, aquesta ha estat insuficient per assegurar el dret a vot als 290.000 catalans que estaven cridats a les urnes des de l’estranger.

1  

Fitxers adjunts

Carta de la consellera Meritxell Serret al ministre José Manuel Albares

Carta de la consellera Meritxell Serret al ministre José Manuel Albares
PDF | 134798

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia