- Vicepresidenta Vilagrà: “El Govern ha impulsat l’oferta més alta en formació professional dels últims anys”
- Els Premis #FPCAT 2023 reconeixen la contribució a la formació professional dels centres formatius, empreses, entitats i trajectòries individuals
- L’edició d’enguany s’emmarca en el 25è aniversari de l’inici del Sistema FPCAT
El president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès i Garcia, ha participat a l’acte de lliurament dels Premis #FPCAT 2023 que reconeixen les bones pràctiques i la contribució a la construcció d’una formació professional de qualitat. Durant la seva intervenció, Aragonès ha destacat la capacitat de les polítiques dutes a terme per aconseguir “canviar la mirada sobre la Formació Professional, prestigiar-la i així situar-la a un lloc central de la productivitat econòmica i del progrés social del país”, i ha volgut remarcar la necessitat de “continuar alimentant el compromís col·lectiu i el treball conjunt que hi ha darrere d’aquest canvi de paradigma”. “Les bases per seguir fent créixer la formació professional hi són, i cal seguir impulsant-les amb la mateixa decisió i ambició”, ha sentenciat el president a la cloenda de l’acte.
El cap de l’Executiu ha ressaltat que aquest canvi s’ha pogut aconseguir “aprenent de l’experiència d’aquests 25 anys”, així com “creient amb el potencial transformador de la Formació Professional i la capacitat per generar oportunitats”. Aragonès ha recordat que aquest camí s’ha fet “treballant conjuntament amb tots els actors implicats”, des del diàleg, la concertació social i “construint consensos, prenent decisions i planificant”.
El president ha subratllat les fites assolides, amb un “augment sense precedents del nombre de places i una millora de les matrícules”, així com l’èxit de “l'FP Dual” que, tal com ha destacat, “juga cada vegada més un paper protagonista en el nostre sistema productiu i educatiu”.
Per la seva banda, la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà Pons, ha remarcat “el paper transformador de l’FP per a construir una societat més justa i equitativa” i ha subratllat que pel Govern, impulsar i reforçar la formació professional, ha sigut “una prioritat” d’aquesta legislatura. Vilagrà ha explicat que en els darrers anys s’han aconseguit fites molt rellevants, com per exemple, doblar l’oferta formativa en 5 anys, aprovar la planificació de l’oferta i el del mapa de centres 2035 i impulsar la creació d’una nova xarxa formada per 45 centres autoritzats com a centres de formació professional integrada. Per la vicepresidenta, “ens trobem davant de l’oferta més alta en formació professional d’aquest país. Hem aconseguit incrementar les places de manera sostinguda i creixent els tres darrers anys, i aquest increment, s’ha adaptat a les necessitats del mercat laboral”.
25 anys del Consell Català de la Formació Professional
La cinquena edició dels Premis #FPCAT ha coincidit amb el 25è aniversari de la creació del Consell Català de la Formació Professional, el primer instrument per a la integració del Sistema de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya. Una fita que el president del Consell Català de la Formació Professional, Fabian Mohedano Morales, ha destacat durant la seva intervenció: “Aquest és un any especial perquè els premis es fan en un lloc incomparable, el Teatre Nacional de Catalunya, seu del darrer centre especialitzat creat al país i amb subseus a la Sala Razzmatazz i l’Orfeó Martinenc. Aquesta és la millor síntesi de la nova formació professional”.
Durant l’acte, s’han lliurat 14 guardons en reconeixement a les bones pràctiques de quatre centres de formació professional, quatre empreses i entitats, quatre persones professionals, un premi de recerca i una persona formada en formació professional amb una trajectòria referent.
Agrupats en 5 categories, els Premis #FPCAT han reconegut:
- Bones pràctiques a les trajectòries individuals, de reconeixement de les actuacions dutes a terme per persones físiques en l'exercici de les seves professions: Anabel Rodríguez Membrilla, Layla Guendouz, Rosa Maria Villaró Pla i Manuel Rosillo López.
- Bones pràctiques als centres formatius, de reconeixement d'experiències notables dutes a terme per centres que imparteixen formació professional de l’àmbit educatiu i de l’àmbit de l’ocupació: Institut Jaume Huguet · Antiga Escola del Treball (Valls), Institut Illa dels Banyols (El Prat de Llobregat), Escola Vida Montserrat d’acidH (Barcelona) i el Centre d’Estudis Professionals Jaume Viladoms (Sabadell).
- Bones pràctiques a les empreses i altres entitats, de reconeixement de contribucions significatives a la construcció d'una formació professional de qualitat dutes a terme per entitats públiques i privades: Gremi d’Àrids de Catalunya, Generamés (Sabadell), Roberlo, SAU (Riudellots de la Selva) i l’Associació de ciutats europees Xarxa FP (Barcelona).
- Bones pràctiques a la recerca en el camp de la formació professional: Escola d’Enoturisme. Wine Travel Observer (Vilafranca del Penedès).
- Bones pràctiques a la trajectòria individual de la persona usuària de centres de formació professional: Yidah Isabel Alarcón Molina.
De forma extraordinària, en aquesta edició s’ha atorgat una menció especial per la seva trajectòria en l’impuls de la formació professional a la Sra. Iris Molina, qui va liderar l’àrea de Coneixement i Formació Professional de Foment del Treball, i que va morir recentment.
L’acte també ha comptat amb la participació del conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, i la consellera d’Educació, Anna Simó i Castelló, que han lliurat els guardons juntament amb la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà Pons.
1