Recerca i Universitats

CSUC

El conseller Nadal visita el nou Centre de Processament de Dades del CSUC, que multiplica per 25 la seva capacitat per emmagatzemar grans volums de dades

query_builder   22 maig 2024 12:15

event_note Nota de premsa

El conseller Nadal visita el nou Centre de Processament de Dades del CSUC, que multiplica per 25 la seva capacitat per emmagatzemar grans volums de dades

El conseller de Recerca i Universitats destaca el rendiment de la nova infraestructura d’emmagatzematge i càlcul científic, “en la línia dels estàndards europeus de ciència oberta i noves aplicacions d’intel·ligència artificial”

CSUC{"name":"2024/05/22/12/14/126f5478-3880-4168-acf7-cb661ab9fc24.jpeg","author":"DREU","type":"0","location":"0","weight":281422}

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha visitat aquest matí la seu del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC), on ha tingut ocasió de conèixer les noves instal·lacions del Centre de Processament de Dades de l’entitat que coordina serveis acadèmics, científics, bibliotecaris, de transferència de coneixement i de gestió del sistema universitari català.

“Amb aquesta nova infraestructura d’emmagatzematge i càlcul científic d’alt rendiment estem obrint portes perquè els equips de recerca de les universitats i dels centres de recerca gestionin de forma més eficient i potent les seves bases de dades”, ha assenyalat el conseller Nadal. El titular de Recerca i Universitats ha destacat a més que el nou centre “compleixamb els estàndards europeus sobre Ciència Oberta i, a més, proporcionant al sistema català de coneixement d’una infraestructura escalable, flexible i fiable”. El conseller també ha posat en valor l'aposta pel CSUC del seu Departament, que al 2024 finança el Consorci amb 7’4 milions entre aportacions ordinàries i inversions.

L’ampliació del Centre de Processament de Dades del CSUC ha estat un dels principals projectes duts a terme pel consorci al llarg de 2023 i culminat enguany. Les noves instal·lacions han incrementat el seu espai físic fins als 220 m2 que acullen els nous equips de càlcul científic i d’emmagatzematge de dades.

L’actuació, amb finançament dels fons comunitaris Next Generation EU, ha permès instal·lar nous equips d’alt rendiment i amb capacitat per a emmagatzemar grans volums de dades, amb prop de 50 petabytes (PB) d’espai, quan fins ara aquest espai era de 2 PB. La nova infraestructura, d’un import total de 7,5 milions d’euros, està formada per una cabina que dona suport a la virtualització i a plataformes en núvol, com bases de dades.

D’altra banda, també s’ha posat en marxa una solució especialment indicada per a l’emmagatzematge massiu de dades d’alta capacitat i de creixement horitzontal, dissenyat per adaptar-se a les càrregues de treball emergents com ara l’anàlisi de dades d’alt rendiment, la intel·ligència artificial i el Big Data.

A més, el nou Centre de Processament de Dades també optimitza la velocitat de transmissió de la informació, amb una connectivitat mínima de 100 Gbps que multiplica per 10 la vigent fins ara.

Pas més en favor de la ciència oberta

La Llei de la ciència de Catalunya, norma marc del sistema de recerca en vigor des de gener de 2023, fixa com uns dels seus objectius estratègics treballar en favor dels preceptes de la ciència oberta per tal d’apropar l’activitat científica al conjunt de la societat. En compliment d’aquesta fita, el gener de 2024 la Comissió Interdepartamental de Recerca i Innovació (CIRI) va aprovar l’Estratègia catalana de ciència oberta per millorar la pràctica de la recerca i augmentar l’impacte social de la ciència, així com la seva contribució al progrés científic i als objectius de desenvolupament sostenible.

En aquesta línia, el Departament de Recerca i Universitats, a través del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC), va posar en funcionament el portal web CORA (Catalan Open Research Area) per centralitzar i promoure la ciència oberta i l'accés obert en l’àmbit acadèmic i de recerca de Catalunya. El web optimitza el posicionament, la visibilitat i l'impacte de la recerca duta a terme a Catalunya, així com situar el sistema català de recerca i universitats en la línia de les directrius europees de transparència.

Àmplia representació de les universitats consorciades

En la seva visita, el conseller Nadal ha estat rebut per una representació de la direcció del CSUC, encapçalada per la directora general, Olga Lanau, i la directora adjunta, Carla Bragós. La visita al nou Centre de Processament de Dades del CSUC també ha comptat amb la participació de la directora de la Fundació I-CERCA, Laia Pellejà i d’una àmplia representació de les universitats consorciades. Hi ha pres part, entre d’altres, el rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Daniel Crespo; el delegat del rector per a revistes científiques i ciència oberta de la Universitat de Barcelona (UB), Ignasi Labastida; la vicerectora d’Innovació, Transferència i Emprenedoria de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Rosa Maria Sebastián; el comissionat del rector de Govern Obert i TIC de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Jordi Castellà; el director de l’Àrea TIC de la Universitat de Girona (UdG), Dídac López; la vicerectora d’Ordenació i Qualitat Acadèmica de la Universitat Ramon Llull (URL), Elisabeth Galobardes, o la directora d’Administració Electrònica de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Montserrat Clèries.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia