Justícia, Drets i Memòria

26è Congrés de l¿Acadèmia Internacional de Medicina Legal (IALM), l¿equip liderat pel doctor Eneko Barberia Marcalain, director de l¿Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC).

L'IMLCFC presenta la Unitat de Mort Sobtada al principal congrés de medicina legal, a Grècia

query_builder   23 maig 2024 16:04

event_note Nota de premsa

L'IMLCFC presenta la Unitat de Mort Sobtada al principal congrés de medicina legal, a Grècia

  1. L’equip liderat pel doctor Eneko Barberia Marcalain hi ha exposat una dotzena de treballs científics, davant de més de 700 professionals de l’àmbit de la medicina legal d’arreu del món

L’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC) ha participat en el 26è Congrés de l’Acadèmia Internacional de Medicina Legal (IALM), celebrat a Grècia, del 21 al 24 de maig. El congrés, que es fa cada tres anys, ha reunit més de 700 professionals de l’àmbit de la medicina legal de tot el món, d’un total de 54 països.

L’IMLCFC ha assistit en aquesta trobada internacional per presentar 12 treballs científics que abasten les principals línies de recerca de l’Institut. Hi destaquen, d’una banda, els relacionats amb la mort sobtada, amb l’estudi medicoforense de les víctimes de violència sexual a Barcelona i amb l’antropologia forense. D’altra banda, també destaquen els treballs en la línia de la projecció social i sanitària, com és la presentació, per primera vegada a l’àmbit internacional, de l’obtenció de teixits. L’Institut també ha presentat un estudi sobre els ofegaments a Catalunya dels últims cinc anys i diverses iniciatives per millorar el coneixement de la mortalitat. A més, el Servei de Laboratori ha explicat l’experiència de l’Institut amb el fenomen de les punxades, durant l’estiu de 2022.

Alguns dels treballs presentats s’han fet en col·laboració amb altres institucions, com són l’Agència de Salut Pública de Catalunya, el Servei d’Emergències Mèdiques de Catalunya o la Universitat de Barcelona.

El congrés combina temes clàssics de la medicina forense amb sessions innovadores, com és l’aplicació de la intel·ligència artificial”, ha destacat el director de l’Institut, Eneko Barbería Marcalain. A més, també ha ressaltat la joventut de la majoria dels participants, molts d’ells especialistes de Medicina Legal i Forense en formació, de diversos països. En aquest sentit, l’IMLCFC “és l’únic institut de medicina legal de l’Estat acreditat per a la formació de quatre especialistes per any”, ha afegit.

Els assistents han participat en un programa divers, que ha englobat investigacions d’avantguarda, presentacions perspicaces i debats sobre els últims avenços en ciència forense i jurisprudència mèdica; també ha comptat amb ponents de renom, tallers i sessions interactives, per fomentar l’intercanvi de coneixement i la col·laboració entre els experts.

Acadèmia Internacional de Medicina Legal

L’Acadèmia Internacional de Medicina Legal (IALM) —fundada el 1938, a Bonn— té l’objectiu d’impulsar el progrés científic en l’àmbit de la medicina legal, especialment mitjançant la promoció de la col·laboració i l’intercanvi d’informació entre els especialistes internacionals. Ho fa a través de la celebració de reunions i congressos científics, en què es recomanen les directrius dels diferents àmbits de la medicina legal, i a través de publicacions científiques.

La IALM busca col·laborar amb altres societats científiques i tracta de proporcionar, segons sigui necessari, la informació i l’experiència per respondre a les consultes públiques relacionades amb la medicina legal.

1  

Imatges

26è Congrés de l¿Acadèmia Internacional de Medicina Legal (IALM), l¿equip liderat pel doctor Eneko Barberia Marcalain, director de l¿Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC).

26è Congrés de l¿Acadèmia Internacional de Medicina Legal (IALM), l¿equip liderat pel doctor Eneko Barberia Marcalain, director de l¿Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC). 289643

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia