Servei Català de Trànsit

SCT

Dispositiu especial per al Gran Premi de MotoGP al Circuit de Barcelona-Catalunya

query_builder   24 maig 2024 10:50

event_note Nota de premsa

Dispositiu especial per al Gran Premi de MotoGP al Circuit de Barcelona-Catalunya

  1. La intensitat de vehicles serà elevada en sentit nord a la zona de Parets, quan s’ajunten la C-33 i l’AP-7

Aquest divendres 24 de maig comença la celebració del Gran Premi Monster Energy de MotoGP al Circuit de Barcelona-Catalunya. Amb motiu d’aquest esdeveniment esportiu, el Departament d’Interior desplega un dispositiu especial de trànsit i seguretat al llarg del cap de setmana.L’operatiu es gestionarà des del Centre de Coordinació (CECOR) situat al Circuit i tindrà aquests objectius:

  1. Augmentar la capacitat viària de les vies de l’entorn i accés al Circuit
  2. Reduir les demores en el temps de recorregut i millorar la fluïdesa
  3. Mantenir la seguretat ciutadana abans, durant i després del Gran Premi de MotoGP


Es farà el seguiment de tot el dispositiu de mobilitat des del Centre d’Informació Viària de Catalunya (CIVICAT), que estarà connectat amb el Centre de Satèl·lit de Gestió de Trànsit i Coordinació Local, per tal de gestionar la mobilitat d’una manera més eficaç i detectar qualsevol incidència viària.

Transport públic

Amb un context d’elevada mobilitat de cap de setmana, la recomanació principal és que els espectadors arribin al recinte de Montmeló amb transport públic com a principal alternativa al vehicle privat.

En cap cas els turismes i motocicletes podran estacionar als vorals de les carreteres ni en indrets no habilitats, atès que podrien generar més problemes de mobilitat per accedir al Circuit. Convé destacar que els Mossos d’Esquadra i l’organització activaran els serveis de grues per retirar amb màxima celeritat els vehicles mal estacionats.

Mobilitat de cap de setmana

La celebració del Gran Premi de MotoGP coincidirà, en part, amb la mobilitat habitual de cap de setmana, en què es preveu que 470.000 vehicles surtin de l’àrea d’influència de Barcelona, entre el migdia de divendres i el migdia de dissabte. D’altra banda, la previsió de retorn cap a Barcelona per a diumenge se situa en 260.000 vehicles.

Aquesta mobilitat pròpia del cap de setmana, sumada a la d’entrada i de sortida al Circuit, pot complicar la circulació a les vies que envolten el Circuit, especialment a l’AP-7, C-33 i C-17, especialment el matí del dissabte. Per aquest motiu, el Servei Català de Trànsit demana la màxima prudència en tots els desplaçaments, programar el desplaçament amb antelació per evitar les hores punta, informar-se de l’estat del trànsit i consultar prèviament possibles alternatives de trajectes amb rutes menys congestionades.En aquest sentit, es recomana l’autopista C-32 nord com a alternativa als possibles embussos que pugui patir l’autopista AP-7.

Dispositiu SCT

El Servei Català de Trànsit establirà mesures especials de circulació i ordenació del trànsit per facilitar l’accés i la posterior sortida del circuit en les millors condicions de fluïdesa i seguretat viària possibles. Per aquest motiu, s’habilitaran diferents carrils addicionalsi sentits únics de circulació tant d’entrada al recinte com de sortida, amb l’objectiu de minimitzar les afectacions viàries que hi haurà sobretot diumenge.

Les mesures especials s’habilitaran divendres, dissabte i diumenge,a partir de les 06.30 h i fins que les condicions del trànsit ho requereixin, a trams de carreteres principals i secundàries properes a Montmeló per facilitar tant l’entrada com posteriorment la sortida dels assistents.Les vies afectades per les mesures seran l’AP-7 (sortides 13,14 i 15), C-33 (sortida 2), C-35, C-17, BP-5002, Nus del Congost i BV-5003(zona nord), C-1415c i C-352 (Ronda sud de Granollers).

D’altra banda, s’establirà una restricció i desviament de camions a la C-35, en què els Mossos d’Esquadra desviaran la circulació d’aquests vehicles en dos punts, a la rotonda de Parets i el Nus del Congost.A més, també se senyalitzarà un recorregut recomanat pel personal acreditat que facilitarà un accés ràpid al Circuit.

A més de les mesures especials, des del dijous dia 23 de maig fins al diumenge dia 26 de maig, s’abalisarà amb cons el voral en direcció Granollers de la via interpolar C-35 des de l’accés sud fins a l’accés nord per impedir l’aparcament indiscriminat de vehicles.

També es reforçarà la senyalització per tal d’indicar les rutes d’accési de sortida. Hi haurà senyals per informar de les ubicacions dels aparcaments, tant d’entrada com de sortida cap a l’AP-7 i la C-17, que es reforçaran amb la ubicació de quatre panells mòbils de missatge variable.

L’SCT demana als usuaris que als voltants del Circuit de Montmeló no utilitzin els itineraris marcats pels dispositius GPS, atès que no inclouen el desplegament d’aquestes mesures especials. Cal seguir en tot moment les indicacions dels agents a peu de carretera i del personal autoritzat.

Per gestionar el dispositiu de trànsit, el Servei Català de Trànsit utilitza diverses aplicacions informàtiques de transmissió d’imatges tant aèries com de càmeres fixes des del CIVICAT, en temps real, al Centre Satèl·lit Mòbil de Gestió del Trànsit, situat al Centre de Coordinació (CECOR), i ques’ubica al Circuit de Barcelona-Catalunya amb motiu de l’esdeveniment esportiu.

Aquestes aplicacionspossibilitaran la visualització en temps real tant de les càmeres mòbils com de les càmeres fixesinstal·lades a les carreteres de les rodalies del Circuit. Tot plegat permetrà gestionar la mobilitat d’una manera més ràpida i eficaç i detectar qualsevol incidència que hi hagi a la xarxa viària catalana.

D’altra banda, en l’operació retorn de diumenge, l’SCT instal·larà carrils addicionals en sentit contrari a l'habitual per augmentar la capacitat viària a l’AP-7 sud i a la C-32 nord, en sentit Barcelona:

  1. AP-7/B-23 entre Vilafranca del Penedès i Molins de Rei
  2. C-32 entre Sant Andreu de Llavaneres i Montgat/B-20

Convé destacar que en aquests dos trams on hi haurà carril addicional en sentit contrari, s’establirà la limitació de la velocitat en ambdós sentits a 100 km/h. A més, a l’AP-7, en el tram on hi hagi carril addicional en sentit contrari, els camions hauran de circular a 80 km/h i tindran prohibit fer avançaments.

Dispositiu Mossos d’Esquadra

La policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra desplegarà un ampli dispositiu per a garantir la mobilitat i la seguretat d’aquest esdeveniment esportiu. Durant aquests tres dies (24, 25 i 26 de maig), hi participaran al voltant de 480 efectius de diferents àrees i unitats de la Regió Policial Metropolitana Nord (RPMN) i serveis Centrals, a banda dels agents que participaran específicament a les nits de Montmeló. El dispositiu es divideix en tres grans àmbits d'actuació:

1) El dispositiu policial per garantir el normal desenvolupament del campionat i prevenir la seguretat de tots els assistents durant els tres dies de celebració d'aquest esdeveniment esportiu. Les àrees policials que hi intervindran seran:

  1. l'Àrea de Recursos Operatius/USC, encarregada, principalment, de garantir la seguretat a la prova esportiva i que vetlla perquè el campionat es desenvolupi amb total normalitat. A l’exterior del Circuit enfront l’accés oest s’instal·larà una Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC) mòbil, des d’on s’atendrà a ciutadans que hagin estat víctimes d’un delicte per tal que denunciïn els fets.
  2. l'Àrea Regional de Trànsit, encarregada de regular i proporcionar fluïdesa al trànsit, adoptant les mesures especials establertes per tal d'agilitzar l'entrada/sortida de vehicles del circuit.
  3. també hi intervenen altres unitats especialitzades: Tèdax, Canina, Subsòl, UDRON, Policia Administrativa, Sala Regional de Comandament, Investigació i l’Àrea de Seguretat en el Transport Metropolità (ASTMET).


2) Part dels efectius descrits anteriorment formaran part d’un dispositiu policial per garantir el trànsit de viatgers des de l'estació de tren de Montmeló fins al Circuit i el normal desenvolupament de l'activitat comercial d'aquest municipi. L'ABP Mollet del Vallès, en coordinació ambefectius de la Policia Local i de Protecció Civil de Montmeló, realitzarà un dispositiu específic per tal de protegir els usuaris dels espais i les vies públiques de possibles furts i robatoris i també d'altres incidents que es puguin produir tant a l'estació de Renfe (en coordinació amb personal d'aquesta companyia) com en el marc de les diferents activitats relacionades amb l'esdeveniment esportiu (comerç, restauració,...) durant aquests dies. També amb la col·laboració d'efectius de Protecció Civil, el Sistema d'Emergències Mèdiques i vigilància de Renfe. Pel que fa al control en l'arribada/tornada de viatgers a l'estació de Renfe, s'incrementaran els efectius policials per mantenir la seguretat.

3)S'establirà un dispositiu policial per garantir la seguretat durant les dues nits anteriors al gran premi motivat per l'elevada concentració de persones al municipi de Montmeló i també en alguns espais industrials de Granollers i Montornès del Vallès, en què poden concórrer seguidors del motor, i especialment del motociclisme. Participaran efectius de l’ABP de Mollet del Vallès i de l’ABP de Granollers juntament amb efectius d'ordre públic (BRIMO) i de l'Àrea Regional de Trànsit Metropolitana Nord així com de les Policies Locals de Montmeló, Montornès del Vallès, Parets del Vallès, Granollers i membres de Protecció Civil, Creu Roja i el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM).

També convé destacar que, al llarg dels tres dies que durarà el Gran Premi, l’Àrea Central de Mitjans Aeris desplegarà el sistema Kuppel, un sistema que permet detectar drons que volin per l’espai aeri del circuit i que no hagin estat autoritzats. Amb aquest sistema es poden obtenir les dades del vol del dron tals com el lloc d’enlairament, alçada, recorregut, marca i model. En cas que es consideri que el dron detectat constitueix una amenaça, s’activaran els sistemes tècnics que permetin la neutralització d’aquesta amenaça.

Dispositiu Protecció Civil

Protecció Civil de la Generalitat posarà preventivament en Prealerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT el cap de setmana per fer el seguiment preventiu del dispositiu i reforçar la resposta en cas d’eventuals emergències durant la celebració del Gran Premi.

Tècnics de l’Operativa Territorial de Protecció Civil de la Generalitat s’integraran dissabte i diumenge al Centre de Coordinació de seguretat del Circuit de Barcelona-Catalunya (CECOR) a Montmeló juntament amb la resta de cossos i serveis que participen en el dispositiu de seguretat d’aquest esdeveniment.

Des d’aquest CECOR i des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat se seguiran les possibles incidències greus i en cas d’emergència és coordinarà la resposta dels serveis d’emergències, dels municipis afectats i de la pròpia activitat que disposa de Pla d’Autoprotecció.  

Consells de mobilitat i informació a l’usuari

El Servei Català de Trànsitrecomana als aficionats que vulguin assistir al Gran Premi, utilitzar el transport públic, principalment trens de rodalies o autobús, que reforcen aquests dies els seus serveis, i, en la mesura del possible,arribar a primera hora del matí per evitar retencions. Cal tenir en compte aquests consells si els desplaçaments per accedir al circuit, s’han de fer en vehicle privat:

  1. Optimitzar al màxim el nombre de places ocupades.
  2. Arribar a primer a hora del matí per evitar col·lapses.
  3. Seguir les indicacions dels agents, obviant els itineraris marcats als sistemes de navegació GPS.
  4. Haver adquirit prèviament per internet el tiquet d’aparcament al Circuit.


El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia