- La Generalitat de Catalunya comptarà amb un estand institucional propi al Saló de la Gent Gran de Catalunya, que celebra la 25a edició del 29 al 31 de maig a La Farga de l’Hospitalet
- A l’estand del Govern hi tindran espai els departaments de Drets Socials, Empresa i Treball, Interior i Cultura, mentre que Territori també serà present a la fira amb un estand de FGC
- Els visitants podran participar en la gimcana ‘Més Digitals’, dissenyada i dinamitzada per la Secretaria de Polítiques Digitals per promoure la capacitació i l’apoderament de les persones grans en la societat digital
El Govern de la Generalitat de Catalunya serà present amb un estand propi a FiraGran 2024, la 25a edició del Saló de la Gent Gran de Catalunya, que se celebrarà del 29 al 31 de maig al recinte de La Farga, a l’Hospitalet de Llobregat. La participació de la Generalitat a l’esdeveniment, que per primera vegada s’agrupa en un estand institucional, respon a dos objectius principals alineats amb els objectius generals del certamen: fomentar un envelliment més actiu, participatiu i autònom de la població catalana i reduir la bretxa digital que afecta el col·lectiu de les persones grans.
Per això, l’estand de la Generalitat reunirà les propostes vinculades a aquests objectius de diferents departaments: Drets Socials (a través de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària), Empresa i Treball (a través de la Secretaria de Polítiques Digitals), Interior i Cultura (a través de la Direcció General del Patrimoni Cultural). Un cinquè departament de la Generalitat, Territori, també serà present a la fira mitjançant l’estand de FGC.
En aquest sentit, les persones que visitin l’estand principal de la Generalitat podran obtenir informació dels diferents serveis i programes destinats a la gent gran que impulsa el Govern en diferents àmbits i de les activitats culturals arreu de Catalunya, entre d’altres, mentre que a l’estand de FGC s’hi presentaran les novetats relatives al Carnet de Pensionista d’FGC i l’oferta turística de la companyia per a persones grans.
Una gimcana per combatre la bretxa digital en la gent gran
A més de ser presents a l’estand principal de la Generalitat -des d’on es farà difusió del programa formatiu ‘Més Digitals’ del Govern que preveu formar en competències bàsiques de l’àmbit digital més de 80.000 persones majors de 60 anys abans del 2026 en el marc del ‘Pla de Xoc contra la bretxa digital’-, la Secretaria de Polítiques Digitals del Departament d’Empresa i Treball ha organitzat una activitat participativa que convida els assistents a evitar l’edadisme i a ser ciutadans digitals al llarg de la vida.
Es tracta d’una gimcana o petit itinerari per quatre racons repartits pel recinte firal on els visitants podran dur a terme activitats atractives, senzilles i de curta durada que representen una petita mostra dels continguts i les oportunitats que ofereix la societat digital. A cada racó hi haurà una proposta diferent, dissenyada per la Direcció General de Societat Digital en col·laboració amb diferents unitats de la Generalitat:
· Un "joc" vinculat a les compres en línia i a la contractació de serveis via telemàtica o telefònica, dissenyat en col·laboració amb l’Agència Catalana del Consum (organisme adscrit al Departament d’Empresa i Treball), per aprendre de forma lúdica elements rellevants del món de les compres digitals.
· Una petita competició en parelles, dissenyada en col·laboració amb l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, per aprendre a desenvolupar-se amb seguretat al món digital.
· Una dinàmica preparada en col·laboració amb el Servei Català de la Salut relacionada amb les aplicacions La Meva Salut i 061 Salut Respon per aprendre com funcionen, en què consisteixen i què poden aportar.
· Jocs tradicionals en línia –mots encreuats, el penjat, sopes de lletres, etc.– per aprendre conceptes del món digital mitjançant eines de cultura digital. Addicionalment, en aquest racó, les persones que ho desitgin podran fer aportacions de veu al projecte Aina.
Després de cadascuna de les activitats, la persona participant rebrà un petit obsequi, i si completa tres o més activitats, podrà dirigir-se a l’estand principal de la Generalitat, on se li farà entrega del joc ‘Més Digitals’, creat especialment per a aquest esdeveniment.
Activitats relacionades amb la seguretat i la dignitat de les persones grans
Per la seva banda, el Departament d’Interior participa a la fira reafirmant el compromís amb la seguretat i la dignitat de les persones grans. Aquesta participació es farà a través d’un espai ubicat a l’estand principal de la Generalitat en el qual es duran a terme activitats divulgatives dinamitzades per una persona del món de l’animació en què intervindran professionals dels diferents àmbits del Departament d’Interior relacionats amb les persones grans.
A través de xerrades o de material audiovisual es donaran consells de seguretat de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra, dels Bombers de la Generalitat de Catalunya, de Protecció Civil, d’Agents Rurals, del 112 i del Servei Català de Trànsit. Aquestes sessions es realitzaran al llarg del matí i la tarda, per tractar temes de prevenció i autoprotecció, seguretat al carrer, seguretat a l’entorn rural i emergències.
FiraGran creix i s’obre als perfils professionals
En el seu 25è aniversari, el Saló de la Gent Gran de Catalunya es presenta renovat, amb un enfocament més professional, amb més contingut i temes dirigits a un col·lectiu cada vegada més actiu, participatiu i format. Per aquest motiu, el certamen oferirà, no només a les persones grans sinó també als seus cuidadors, la possibilitat de participar en més de 300 activitats gratuïtes. El Saló, que va néixer al 1999 coincidint amb l’Any Internacional de la Gent Gran, s’ha convertit en el punt de trobada i l'esdeveniment adreçat a les persones grans més important d'Europa. En les seves “noces d’argent”, el certamen espera augmentar l'èxit d'assistència i participació de l’any passat, que va ser d’uns 25.000 visitants.
Per aconseguir-ho, FiraGran s’ha nodrit enguany de propostes que van més enllà de l’oci, la cultura i el lleure. Aquesta edició vol tenir també un potent perfil professional, amb contingut adreçat especialment a les persones que tenen cura dels grans i professionals que treballen per fer la vida més fàcil, activa i saludable a les persones durant aquesta etapa de les seves vides.
En aquest sentit, una de les propostes destacades del programa d’aquesta edició del saló és la ‘Jornada FiraGran 2024’ que tindrà lloc el dia 31 de maig a l’Auditori de la fira sota el lema ‘Cuidem les persones grans cuidadores. Fomentem les activitats intergeneracionals’. La jornada inclou una conferència inaugural a càrrec de la il·lustradora, escriptora, cineasta i autora del llibre ‘Dominga parla sola’, Elisabeth Justícia, i dues taules rodones amb participació de la Generalitat de Catalunya: ‘Tenir cura de la gent gran cuidadora: estratègies de suport per a la gent gran cuidadora’, amb la intervenció, entre d’altres, de la representant del Gabinet de Seguretat i Polítiques Transversals del Departament d'Interior, Mireia Casellas Tauler;i ‘Fomentant el diàleg intergeneracional: reptes i oportunitats generacionals’, amb la participació, entre d’altres, de la directora general de Societat Digital del Departament d’Empresa i Treball, Liliana Arroyo Moliner.