Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

La 9ª edició de Benvinguts a Pagès La Festa

La 9a edició de Benvinguts a Pagès La Festa arriba aquest cap de setmana per fer valer el sector rural i agroalimentari de Catalunya

query_builder   29 maig 2024 12:12

event_note Nota de premsa

La 9a edició de Benvinguts a Pagès La Festa arriba aquest cap de setmana per fer valer el sector rural i agroalimentari de Catalunya

Benvinguts a Pagès La Festa oferirà visites a més de 450 explotacions, elaboradors, restaurants i allotjaments rurals que conformen una proposta d’activitats completa, diversa i representativa de tot el territori català

Enguany, la gran festa de la pagesia catalana es torna a organitzar el mes de juny, amb la voluntat de fer coincidir el cap de setmana amb l’època primaveral, les bones temperatures i la campanya del sector fructícola i hortícola

Les reserves per participar a les diferents activitats es poden fer fins el mateix dia de l'esdeveniment a través del web de la iniciativa

Una de les explotacions que van obrir les seves portes la darrera edició del BAP
Més de 450 explotacions, elaboradors, restaurants i allotjaments rurals conformen la proposta d’activitats de la 9ª edició de Benvinguts a Pagès La Festa
{"name":"2024/05/28/10/40/8aba1d9c-185c-4307-8616-7324e448deff.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":444485}

Benvinguts a Pagès La Festa tindrà lloc l’1 i 2 de juny arreu de Catalunya. La gran festa de la pagesia catalana torna a celebrar-se durant la primavera, una de les novetats més destacades d’enguany, i dona així resposta a una demanda traslladada per professionals del sector primari. Les reserves per a l’edició d’enguany, que s’han de fer a través de la pàgina web de la iniciativa (www.benvingutsapages.cat), es poden fer fins al mateix dia de l’esdeveniment, sempre que hi hagi places.


Més de 450 experiències agroturístiques s’organitzaran de forma simultània a tot Catalunya durant aquest cap de setmana, a prop de 90 explotacions, 150 allotjaments, 50 promotors d’activitats, 10 elaboradors i més de 150 restaurants, que s’han inscrit fins al moment, que conformen una proposta d’activitats completa, diversa i representativa de tot el territori català.

Les places per participar en les diferents experiències que s’organitzen al llarg del territori són limitades, així que els visitants han de fer la reserva prèvia i organitzar la seva rutaa través de la web, que funciona com a central de reserves i des d’allà es pot fer una cerca àmplia i detallada de tota l’oferta que s’ha organitzat per la 9ª edició. Enguany, el visitant major de 15 anys haurà de fer un pagament de 2 euros en concepte de reserva. Es tracta d’un pagament simbòlic, que garanteix la reserva de la plaça i reivindica la feina dels pagesos i pageses, que durant el cap de setmana rebran milers de visitants, i han d’organitzar el seu horari, segons la quantitat de persones apuntades a cada activitat. La planificació prèvia és essencial per tal que els organitzadors puguin preparar-se per La Festa de forma òptima i assegurar la qualitat i productivitat de les visites.

Benvinguts a Pagès La Festa, una proposta agroturística lúdico-pedagògica que aquest 2024 arriba a la 9ª edició, vol remarcar la tasca essencial del sector primari i divulgar l’origen i la importància del consum i compra de productes de proximitat, així com la feina dels professionals del sector alimentari a la societat que permeten conformar un sistema alimentari sostenible, segur, resilient, saludable i d’accés universal.

Durant aquest cap de setmana el públic tindrà l’oportunitat de descobrir projectes empresarials arrelats al territori i que contribueixen al desenvolupament local i econòmic de les zones rurals; conèixer les persones que elaboren els productes que podran tastar i comprar directament a les explotacions; viure una experiència de turisme de proximitat; i, degustar la cuina catalana i tradicional als restaurants que formen part de l’oferta d’enguany.

Els visitants podran gaudir d’experiències molt diverses, com ara degustar els vins i caves ecològics del Celler Suriol del Penedès; veure el ramat de 300 cabres de l’Aubagueta, una explotació ramadera familiar que elabora formatges ecològicsartesanals a la Segarra; descobrir les verdures i les fruites per L’Hort d’en Dídac a la zona de Mataró; passejar pels camps de la cooperativa de treball i iniciativa social L’Olivera a l’Urgell; o bé, conèixer el Banc de les Llavors de la Roda de Ter, a Osona.

La missió és acostar productors i consumidors, fent valdre els atributs diferencials del conjunt d’empreses participants, generant complicitats i vincle entre els productors, elaboradors, restauradors i consumidors i apropant el món urbà i la pagesia.

Les novetats del 2024: mitigar la petjada de carboni i elaboradors alimentaris

Una de les novetats més palpables d’aquest any és que la fita torna a organitzar-se al mes de juny, amb la voluntat de fer coincidir el cap de setmana amb plena temporada i campanya del sector fructícola i hortícola, així com amb les bones temperatures i el preludi de l’estiu. Durant les últimes edicions, Benvinguts a Pagès La Festa tenia lloc durant la tardor. El canvi de dates dona resposta a una demanda traslladada per productors del sector, i a la finalitat de continuar enfortint la iniciativa.

També, aquest 2024, Benvinguts a Pagès La Festa segueix amb la ferma voluntat de ser una proposta responsable amb el planeta. Per aquesta raó, s’han impulsat més eines i recursos en pro a la sostenibilitat i per reduir la petjada de carboni amb accions i propostes dirigides als futurs visitants. Per una banda, es proporciona informació als participants dels diferents punts verds de recàrrega de vehicles elèctrics arreu del territori a través de la web Electromaps, amb la finalitat de promoure una mobilitat elèctrica, verda i sostenible. D’altra banda, també es fa pedagogia als visitants de la utilització del transport col·lectiu, mitjançant la plataforma de car sharingSom Mobilitat, amb la finalitat d’organitzar-los en xarxa, poder reduir el nombre de desplaçaments i fer un ús responsable del transport.

A més a més, aquest any, gràcies a l’èxit de la prova pilot que es va posar en marxa el 2023, la categoria d’elaboradors alimentaris ha passat a estendre’s a tot Catalunya. És una aposta per la visibilització i el reconeixement dels productes catalans, que té l’objectiu de promocionar els projectes empresarials i l’oferta alimentària dels elaboradors del territori català i donar a conèixer els processos d’elaboració de productes en obradors de Catalunya. Es tracta, doncs, d’empreses que no produeix directament el producte agrari, però que compren la matèria primera a productors locals, per poder elaborar els seus propis productes.

Així mateix, a la web s’han incorporat millores d’usabilitat, perquè els agents puguin gestionar més còmodament les reserves que reben i, també d’informació, afegint els punts de venda físics o digitals dels diferents participants de La Festa perquè el públic pugui continuar comprant els seus productes, després de la fita.

El potencial del sector agroalimentari

El sector agroalimentari ja representa el 20% del PIB -el 19,7%, concretament- i es consolida com el més important de la indústria catalana per volum de negoci i treballadors, generant una facturació agregada de 48.231 milions d’euros i ocupant a 175.600 persones, segons l’estudi ‘El sector agroalimentari a Catalunya’, elaborat per ACCIÓ -l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- i Prodeca -l’empresa pública promotora dels aliments catalans del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Iniciatives com Benvinguts a Pagès La Festa fan palès aquest potencial. El passat 2023, la iniciativa va rebre 36.000 visitants a les més de 100 explotacions agroalimentàries, 115 allotjaments de turisme rural, 220 restaurants, 65 activitats complementàries i 5 elaboradors alimentaris i petits artesans, que hi van participar. De mitjana, el 89% dels visitants que han participat a Benvinguts a Pagès La Festa compren productes després de conèixer-ne el procés d'elaboració, amb una despesa mitjana d’entre 35 i 40 €. Des del 2016, que s’organitza Benvinguts a Pagès La Festa, s’han acollit més de 166.000 visitants -valor absolut acumulat fins al dia d’avui.

Una oferta agroturística per tots els dies de l’any

L’experiència de Benvinguts a Pagès no s’acaba amb La Festa, sinó que el projecte té continuïtat els 365 dies de l’any, gràcies a Benvinguts a Pagès Tot l’Any que disposa d’una oferta de més 120 visites de pagament a explotacions, tallers d’elaboració de productes, activitats escolars, jocs de rol, tastos i degustacions de productes i altres activitats. Totes aquestes experiències es complementen amb 16 rutes agroturístiques, preparades perquè els visitants les puguin seguir o els serveixin d’inspiració per preparar el seu propi itinerari, on també s’inclouen recomanacions de visites culturals i paisatgístiques d’arreu del territori: Costa Brava, Pirineus, Terres de Lleida, Costa Daurada, Terres de l’Ebre, Costa de Barcelona...

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia