- El Departament d’Igualtat i Feminismes ha donat a conèixer l’oferta de serveis del programa Temps x Cures per a infants i adolescents per als mesos de vacances escolars
- Els serveis estan disponibles arreu del territori i inclouen cangurs municipals, ludoteques, casals, colònies i campaments
- La consellera Verge i la directora general de Cures, Organització del Temps i Equitat en els Treballs han visitat LAB06, que oferirà un casal d'estiu dedicat a la ciència a Manresa, un dels serveis inclosos en el programa TempsXCures
El Departament d’Igualtat i Feminismes finançarà prop de 700 serveis de cura d’infants i adolescents arreu de Catalunya aquest estiu, a través del programa TempsXCures. Entre aquests serveis, hi haurà casals d'estiu (69,2%), serveis de cura a domicili (2,1%), cures puntuals en equipaments municipals (14,6%), colònies i campaments (3,6%), ludoteques (6,3%) i altres (4,2%).
Els serveis, que s'oferiran entre el 22 de juny i l'inici del nou període escolar, es presten arreu del territori, a través dels ens locals, i són gratuïts o a preus molt reduïts. Tots els serveis disponibles i les dates de preinscripcions es poden consultar en aquest catàleg, classificats per vegueria, comarca i municipi.
La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, i la directora general de Cures, Organització del Temps i Equitat en els Treballs, Núria Vergés Bosch, han presentat el conjunt de serveis avui a Manresa durant una visita a LAB06, un espai del Campus Manresa de la UVic-UCC que acull un dels serveis de cangur gratuïts finançats pel programa TempsxCures i que també oferirà casal d’estiu de temàtica científica a partir del mes de juny.
La consellera i la directora general han compartit una activitat de ciència, que ha consistit en un taller de creació d'aigua de colors, amb els infants participants en el servei de cangur. La consellera Verge ha posat en valor els serveis com el LAB06, “un centre de descoberta, recerca i documentació per a l’educació científica a les primeres edats que, ben segur, pot ajudar a despertar noves vocacions, especialment en les nenes”, ha dit. Per la consellera, “el programa TempsxCures és un exemple molt clar de com tenir serveis de cures públics suposa tenir dret al temps, suposa també un estalvi econòmic familiar important i igualtat de condicions per accedir a serveis de cures de qualitat que també contribueix a reduir les desigualtats educatives.” Verge ha fet menció a les dificultats que es troben les famílies i especialment les dones pel que fa a la conciliació entre la vida familiar i laboral. Per aquesta raó, ha dit, “hem pres la iniciativa per fer-nos corresponsables vers les cures de manera activa, reconeixent així la feina invisible que moltes dones fan i aportant recursos per alliberar temps de cures a les llars”. D’aquesta manera “mentre infants i joves tenen garantit el dret a la cura, les dones veuen alliberat part del seu temps per fer gestions, formar-se o cuidar-se. En definitiva, per fer allò que necessitin fer o, senzillament, per tenir una mica de temps per a elles”, ha reblat.
Per la seva banda, la directora general de Cures, Organització del Temps i Equitat en els Treballs, Núria Vergés, ha subratllat que “les cuidadores tenen un rol clau en la socialització de gènere” i per això “des d’Igualtat i Feminismes les acompanyem i vetllem que els serveis de cura de les criatures incloguin la perspectiva feminista ja que des de les cures també es pot treballar la desigualtat de gènere i ajudar a revertir-la". Vergés ha recordat que els jocs, les activitats o les cançons que s’utilitzen estan carregades de missatges de gènere tradicionals que diuen com s'han de comportar les nenes i els nens. I per això, ha afegit, "les persones que cuiden hi han de poder reflexionar i plantejar nous jocs, activitats, cançons, referents i temàtiques transformadores de gènere que construeixin un món més just, inclusiu i lliure per tothom i des de ben petits." La directora general ha explicat que per facilitar aquesta tasca el Departament d'Igualtat i Feminismes ha elaborat materials i guies amb exemples i propostes en diversos formats.
Aquest estiu a Manresa s’oferiran cinc serveis de cures (a més de l'esmentat, i haurà un segon casal, un servei de ludoteca i un de cura a domicili), una xifra que puja a 38 al total de la Catalunya Central. El nom del programa a Manresa és TempsxViure, i sota el seu paraigües l'Ajuntament ofereix un total de deu serveis de cures per a infants i adolescents durant tot l’any.
Avançar en la corresponsabilitat pública vers les cures
TempsxCures té com a objectiu alliberar hores a les famílies, i principalment a les dones, que és a qui sobretot s’adjudiquen les tasques de cura. Així, el programa dóna suport als serveis de cura existents arreu del territori català, i els reforça, a més de posar serveis nous en funcionament. A més del serveis oferts a l'estiu, el programa finança serveis durant tot l'any, entre els quals també hi ha cangurs municipals (en equipaments públics o a domicili), casals en períodes no lectius, colònies i campaments, espais d’acollida matinal, de migdia o de tarda a les escoles, i altres serveis anàlegs fora del temps i l’àmbit educatiu.
El programa funciona des de l’any 2021 i l'impulsa la Direcció General de Cures, Organització del Temps i Equitat en els Treballs del Departament d’Igualtat i Feminismes, amb la finalitat d’avançar en la corresponsabilitat pública vers les cures.
TempsxCures compta amb un finançament de 20 milions d’euros anuals. Els serveis finançats amb el programa donen prioritat a les dones i les famílies amb més dificultats de gaudir del dret al temps i a les cures, és a dir, famílies monoparentals, dones immigrades, víctimes de violències masclistes, majors de 45 anys i en situació d’atur de llarga durada.