Bombers

IF Tortosa

Els Bombers de la Generalitat estabilitzen l'incendi de Tortosa

query_builder   28 maig 2024 17:36

event_note Nota de premsa

Els Bombers de la Generalitat estabilitzen l'incendi de Tortosa

  1. El cos d'Agents Rurals ha informat que l'incendi afecta una superfície aproximada d'unes 75 hectàrees


Els Bombers de la Generalitat ha estabilitzat aquesta tarda (17.28 hores) l’incendi que ha començat aquest matí (hora d’avís 10.15 hores) al barranc del Racó de l’Ermita, a la serra de Cardó-Boix, a Tortosa. L’incendi ostenta aproximadament un perímetre de 5.5 quilòmetres i els efectius treballen sobre una superfície de 90 hectàrees. L’operatiu actual és de 56 dotacions terrestres i 4 aèries.

Les tasques d’extinció han estat complexes perquè l’incendi ha propagat molt ràpidament un cop ha creuat el barranc on s’ha originat, una àrea d’antics conreus als quals s’accedeix per una zona propera al polígon Catalunya Sud de Tortosa. Els accessos han presentat dificultats als vehicles pesants i l’extinció s’ha hagut de plantejar des de la zona superior de l’incendi, cosa que no era l’estratègia òptima. De fet, el comportament de la flama i la gran columna de fum generada per un canvi de vent ha obligar, per una estona, a resituar personal de l’operatiu d’extinció.

També, quan l’incendi estava a punt de creuar el barranc, ha calgut evacuar sis persones de dues masies (cinc d’un habitatge i una altra persona d’un segon mas). Els Bombers de la Generalitat recorden que, en cas d’incendi, tota la gent que no estigui treballant en les tasques d’extinció es retiri de la zona i no s’exposi a un risc innecessari.

El fet d’haver de de realitzar les tasques d’extinció des del cim de la carena, on hi ha un parc eòlic, ha obligat a treballar amb foc tècnic per redirigir l’incendi i evitar-ne l’expansió, alhora que també permet treballar sense haver de fer servir aigua. A dalt del flanc esquerre hi havia conreus que també han ajudat a ancorar l’incendi. La proximitat de la badia del Fangar, al riu Ebre, també ha facilitat la càrrega d’aigua als mitjans aeris i una bona cadència de descàrregues. Tot i això, caldrà treballar total la nit per evitar represes.

El dispositiu d’extinció dels Bombers compta amb un centenar d’efectius i l’activació de camions d’aigua, vehicles lleugers de comandament i coordinació, efectius del GRAF (Grup d’Actuacions Forestals), dels EPAF (Equips de Prevenció Activa Forestal) i del GROS (Grup Operatiu de Suport) amb personal mèdic del SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques) i 9 mitjans aeris.

L’incendi ha cremat tot el fons del barranc i s’ha desplaçat, empès pel vent de marinada, cap al nord i l’oest. S’ha format un pirocúmul que ha provocat dos accelerades de l’incendi.Les descàrregues dels mitjans aeris han aguantat la cua del flanc esquerre i han donat suport als efectius que treballen amb eines manuals.

S’ha demanat que s’aturi l’activitat dels aerogeneradors del parc eòlic, on l’incendi ha carenat la zona dels ventiladors i s’ha evacuat, amb caràcter preventiu, tota la gent que es trobava a la zona. L’incendi no afecta cap nucli habitat.

El cos d'Agents Rurals ha informat que l'incendi afecta una superfície aproximada d'unes 75 hectàrees, segons dades provisionals de les 15:30 h. Una gran part de l'àrea afectada es troba dins l'Espai d'Interès Natural de la serra de Cardó-Boix. Pel que fa a la investigació, els Agents Rurals treballen amb la hipòtesi que la causa d'aquest incendi hauria estat per la crema de restes vegetals.

Fins al lloc s’hi han desplaçat també unitats dels Mossos d’Esquadra, de la Policia Local de Tortosa, Agents Rurals, una ambulància preventiva del SEM i efectius de les ADF.

Per la seva banda, la Direcció General de Protecció Civil ha emès una Prealerta del Pla especial d’emergències per incendis forestals a Catalunya (INFOCAT) per la potencialitat de l’incendi i pel gran nombre d’avisos rebuts a través del telèfon d’emergències CAT112.

En aquest sentit, el telèfon d’emergències CAT112 ha rebut més de 150 trucades de ciutadans alertant d’aquest incendi.

Podeu fer seguiment de totes les informacions relacionades amb incendis forestals a través de la xarxa social X dels Bombers de la Generalitat @bomberscat, al web incendisforestals.gencat.cat i amb el visor d’actuacions dels Bombers.

Cerdanyola del Vallès, 28 de maig de 2024

17.30 hores

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia