1. La Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària ha organitzat la jornada ‘El joc com a eina d'acció comunitària’.
  2. Més de 100 professionals i veus expertes han participat en un acte en què s’ha debatut sobre els beneficis del joc en la comunitat.
  3. La cohesió social, el sentit de pertinença, la lluita contra la soledat no volguda, l’educació en valors i la transformació social, són algunes de les potencialitats del joc que s’han destacat durant la sessió.

En commemoració del Dia Internacional del Joc, la Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària (DGACC) del Departament de Drets Socials ha organitzat la jornada ‘El joc com a eina d'acció comunitària’, que ha reunit més de 100 persones, entre professionals i veus expertes, al Casal Cívic i Comunitari el Prat de Llobregat - Delta.

Amb el títol ‘El joc com a eina d'acció comunitària’,l’acte ha convidat a reflexionar sobre la importància del joc i l'actitud lúdica al llarg de tota la vida. També s’han compartit experiències en què el joc ha ajudat a abordar problemàtiques socials, donar resposta a la soledat no volguda, potenciar la interrelació dins de la comunitat, crear cohesió social o sentit de pertinença, entre d’altres.

Els beneficis del joc al llarg de tot el cicle vital

Imma Marin, presidenta de la International Play Association (IPA) a l’estat espanyol ifundadora i presidenta de Marinva, consultora especialitzada en l’ús del joc per a promoure la innovació i la transformació, ha estat l’encarregada de donar el tret de sortida a la jornada amb una ponència inaugural. Marin ha reivindicat el potencial del joc, no només com a eina educativa entre infants i joves, sinó també amb beneficis diversos per a totes les etapes de la vida.

“El joc crea vincles i promou la socialització”, ha destacat Marin, que també ha posat en valor el concepte d’actitud lúdica. “Aquesta actitud, entesa com l’articulació de joc i aprenentatge que fa cada persona, permet crear vincles i emocions i és clau per impulsar el creixement personal i comunitari”, ha afegit.

D’altra banda, la fundadora i presidenta de Marinva ha remarcat que “jugant la gent s’entén” i ha convidat les persones assistents a participar en una dinàmica en què han compartit la seva visió sobre el joc, com l’entenen i com l’apliquen al seu lloc de treball.

Experiències d’ús del joc com a eina comunitària

En l’última part de la sessió, representants d’entitats i de l’Administració Pública han compartit experiències reals en què el joc ha jugat un paper clau per abordar reptes socials, millorar les condicions de vida o construir una societat més inclusiva. També han reflexionat sobre els beneficis que aporta, les possibilitats que ofereix per a la gestió d’emocions negatives, la transformació social que provoca en la comunitat o la importància del teixit comunitari en una educació lúdica, entre d’altres.

Imatge de la jornada celebrada en el marc del Dia Internacional del Joc.{"name":"2024/05/28/17/37/765c5ee4-b3d3-4353-a7f9-48737af111e7.jpg","author":"Drets Socials","type":"0","location":"0","weight":3049812}

Albert Buch, de Nexes Interculturals, cooperativa sense ànim de lucre, ha reivindicat el joc com a eina pedagògica i com a punt de partida per fer front a algunes de les problemàtiques socials actuals. Des de Sida Studis, Clara Martínez, membre del programa Sexualitats_educació sexual femenina, ha donat a conèixer Bye Bye drames!, un joc amb què investiguen com construir relacions sanes entre joves. D’altra banda, la tècnica de la Direcció de Serveis d’Infància, Joventut i Persones Grans de l’Ajuntament de Barcelona, Glòria Martínez, ha presentat el joc Antídots, que facilita eines per donar resposta a la soledat en la infància dins el marc de l’Estratègia contra la Soledat 2020-2030. A més, l’educadora social Imma Gomila, que treballa a la Ludoteca Barcelona - Ample de la DGACC, ha proporcionat informació sobre el programa familiar de les Ludoteques del Departament de Drets Socials, que promou el joc i la cultura lúdica i permet “potenciar les relacions entre famílies i possibilitar l’acció intercultural”.

En definitiva, la jornada ha permès celebrar el joc com a eina i vehicle per al creixement personal, social i emocional de la persona i com a pràctica que pot ser aplicada en tot el cicle vital, no només en la infància.

¿Quina és la importància del joc en els equipaments cívics i comunitaris?

Els equipaments cívics de la Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària del Departament de Drets Socials són espais públics de participació i convivència oberts a tothom, que tenen com a missió principal vertebrar la comunitat per afavorir la cohesió social, l’equitat, l’arrelament i el sentiment de pertinença al país. També busquen promoure la transmissió de valors cívics i comunitaris que permetin la millora de la qualitat de vida de la ciutadania a través d’un conjunt de serveis i recursos que es posen a l’abast de tota la comunitat per fomentar la convivència, les relacions intergeneracionals i la participació.

Per altra banda, proporcionen l’espai i el material necessaris per donar centralitat al joc amb diversitat de recursos motrius, sensorials i simbòlics, amb professionals que busquen els jocs més adients per al desenvolupament de cada individu, a fi d’afavorir el seu creixement personal i, alhora, potenciar els processos participatius i la creació d’una xarxa comunitària.