Justícia, Drets i Memòria

.

Justícia, Drets i Memòria publica la identitat de més de mig miler de brigadistes internacionals desapareguts durant la Guerra Civil a Catalunya

query_builder   28 maig 2024 19:18

event_note Nota de premsa

Justícia, Drets i Memòria publica la identitat de més de mig miler de brigadistes internacionals desapareguts durant la Guerra Civil a Catalunya

  1. La Direcció General de Memòria Democràtica documenta els noms dels combatents de la Guerra Civil desapareguts a Catalunya procedents, entre d’altres, dels Estats Units, el Canadà, el Regne Unit i la República d’Irlanda
  2. En total, són 522 brigadistes internacionals, la majoria dels quals van desaparèixer al front de l’Ebre durant la retirada republicana de març i abril de 1938, i a la batalla de l’Ebre

La publicació de cinc estudis tècnics ha permès posar nom i cognoms a més de mig miler de brigadistes internacionals vinguts a Catalunya per combatre les tropes franquistes. Es tracta de 522 combatents que, procedents –entre d’altres–dels Estats Units, el Canadà, el Regne Unit i la República d’Irlanda, van lluitar amb les forces republicanes, però van desaparèixer en el transcurs de la contesa.

Els resultats són fruit d’una exhaustiva recerca documental que, gràcies a la investigació del Departament de Justícia, Drets i Memòria, a través de la Direcció General de Memòria Democràtica, situa també els escenaris on haurien combatut i desaparegut la majoria d’aquests brigadistes. En aquest sentit, gran part van desaparèixer al front de l’Ebre durant la retirada republicana de març i abril de 1938, i durant la batalla de l’Ebre. Les ubicacions més repetides són a l’entorn de Gandesa (Terra Alta).

En xifres concretes, els estudis confirmen la identitat de dos-cents vuitanta-sis brigadistes estatunidencs, noranta-sis canadencs, vuitanta-sis britànics i sis de la República d’Irlanda. A més, però, també s’han documentat quaranta-vuit persones d’altres nacionalitats. En paraules del director general, Alfons Aragoneses, “recerques com aquestes fan avançar el coneixement científic i satisfan el dret a la veritat”, ha destacat durant la presentació dels estudis aquesta tarda a l’Ateneu Barcelonès.

Donem resposta a una demanda creixent a nivell global sobre la lluita i el destí dels brigadistes a Catalunya”, ha afegit el director. Així mateix, també ha subratllat la importància de divulgar els estudis entre “la comunitat internacional” a fi de poder donar a conèixer els recursos que la Direcció General de Memòria Democràtica té a disposició dels familiars de desapareguts, com ara el Cens de persones desaparegudes o el Programa d’identificació genètica.

Pel que fa al contingut de cadascun dels treballs, quatre són específics dels brigadistes desapareguts dels Estats Units, el Canadà, el Regne Unit i la República d’Irlanda. Tanmateix, el cinquè detalla la llista de persones adscrites a la XV Brigada Internacional que van morir o van desaparèixer en el context del front de l’Ebre i acota els espais de desaparició més probables. Consegüentment, s’acota també on podrien estar les seves restes òssies. Com a resultat, arran d’aquest darrer treball, s’han documentat sis-cents set combatents desapareguts, dels quals prop de cinc-cents eren brigadistes, noranta-u eren soldats espanyols i quaranta-quatre persones, d’origen incert.

Els estudis es poden consultar en línia clicant el següent enllaç.


Casos singulars descoberts

Si bé d’algunes de les persones documentades se sabia prèviament que havien mort en hospitals de guerra i en quines poblacions, els nous estudis publicats inclouen vint casos singulars, dels quals fins ara s’ignorava qui o on eren.

Tot i que un nombre considerable d’aquests casos ja figurava a la base de dades del Cost humà de la Guerra Civil o al fons Fosses de la Guerra Civil i la Dictadura Franquista, la identitat era incerta i, fins i tot, contenia noms diferents i erronis. Ha estat la investigació, i l’encreuament de noms i dades dut a terme per la Direcció General, el que ha possibilitat estimar les seves identitats.

Si bé ara hauran de ser confirmades per fonts originals de registres civils o arxius municipals, aquestes persones serien:

Procedents dels Estats Units: Henry Leo Duffy, Wade H. Ellis, Sylvestre Goett, Walter Kukkola, Abraham Moskowitz, William Friedrich Neure i James Burtle O’Hara.

Procedents del Canadà: Eugene Cullen, Charles Friend, Antti Wiljo Keto, Donald Livingston, Istvan Moczik, Alexander Munro i Frank Tosikosky.

Procedents del Regne Unit: Daniel Boyle, Robert Glen, John McLennaghan, John Lobban, Henry McGrath i Sidney Lewis.

Un cop consultades les fonts originals, les identitats confirmades es bolcaran a les bases de dades i fonts, juntament amb la localització de la seva mort.


El programa Alvah Bessie

Els cinc treballs tècnics se circumscriuen en el marc del programa Alvah Bessie, el projecte de memòria democràtica dedicat a la recerca dels brigadistes internacionals que van desaparèixer a Catalunya durant la Guerra Civil.

Els primers treballs del programa es van fer públics el juliol del 2023, abordaven la Brigada Thälmann al front de l'Ebre, així com la identitat de brigadistes desapareguts originaris d'Alemanya, Àustria i els Països Baixos. Si se suma la xifra d’aquests primers treballs als actuals, el programa Alvah Bessie ha aconseguit documentar vuit-cents vuitanta brigadistes internacionals.

Tot i els bons resultats dels nous treballs presentats avui, la voluntat, tant del Departament com de la Direcció General, és continuar treballant-hi amb l’objectiu d’ampliar encara més la informació disponible mitjançant recerques futures que aportin dades i matisos nous.

5  

Imatges

.

. 7708531

.

. 1486819

.

. 1669114

.

. 1494697

.

. 11192862

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia