Bombers

Els Bombers de la Generalitat donen per controlat l'incendi de Tortosa

query_builder   28 maig 2024 23:07

event_note Nota de premsa

Els Bombers de la Generalitat donen per controlat l'incendi de Tortosa

  1. El cos d'Agents Rurals ha informat que l'incendi ha calcinat 87,6 hectàrees, 60,16 de les quals són dins del PEIN serra de Cardó-Boix


Els Bombers de la Generalitat han donat per controlat aquesta nit (23.00 hores) l’incendi que, des d’avui a les 10.15 hores, ha calcinat 87,6 hectàrees, 60,16 de les quals són dins del PEIN serra de Cardó-Boix, a Tortosa. A quarts d’onze del vespre s’ha fet un darrer recorregut pel perímetre, amb especial atenció a les zones on s’hi ha fet foc tècnic i treball amb eines manuals en comptes d’extinció amb línies d’aigua, i s’ha comprovat que ja no hi queda flama.

Durant aquesta nit, una dotzena de dotacions romandran a la zona cremada vigilant i apagant punts calents. L’objectiu és que estigui totalment freda abans de dijous al vespre, quan es preveu una entrada d’aire de mestral que podria causar revifalles.

Aquest incendi, segons els analistes del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF), ha provat que el comportament del foc al sud del país és explosiu tot i una primavera suau. La sequera acumulada provoca que la flama consumeixi la vegetació amb molta rapidesa. Amb només 20 hectàrees cremades l’incendi ha creat un del pirocúmul, propi d’incendis molt més extensos i de molt alta intensitat.

Les tasques d’extinció, que han estat complicades perquè l’accés al foc, que ha començat al fons d’un barranc, no era fàcil, s’han focalitzat en mantenir l’incendi dins un eix de confinament d’uns 5,5 quilòmetres de perímetre. L’incendi s’ha donat per estabilitzat a les 17.28 hores però fins l’ocàs s’ha mantingut la rotació de mitjans aeris per donar suport a l’extinció des de terra.

Durant el dia d’avui, fins a 60 dotacions i un centenar d’efectius han treballat en unes tasques d’extinció complexes perquè l’incendi ha propagat molt ràpidament un cop ha creuat el barranc on s’ha originat, una àrea d’antics conreus als quals s’accedeix per una zona propera al polígon Catalunya Sud de Tortosa. Els accessos han presentat dificultats als vehicles pesants, i l’extinció s’ha hagut de plantejar des de la zona superior de l’incendi, cosa que no era l’estratègia òptima. De fet, el comportament de la flama i la gran columna de fum generada per un canvi de vents ha obligar, per una estona, a resituar personal de l’operatiu d’extinció.

L’incendi ha cremat tot el fons del barranc i s’ha desplaçat, empès pel vent de marinada, cap al nord i l’oest. S’ha format un pirocúmul que ha provocat dues accelerades de l’incendi.Les descàrregues dels mitjans aeris han aguantat la cua del flanc esquerre i han donat suport als efectius que treballen amb eines manuals.

El dispositiu d’extinció dels Bombers ha comptat amb un centenar d’efectius i l’activació de camions d’aigua, vehicles lleugers de comandament i coordinació, efectius del GRAF (Grup d’Actuacions Forestals), dels EPAF (Equips de Prevenció Activa Forestal) i del GROS (Grup Operatiu de Suport) amb personal mèdic del SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques) i mitjans aeris.

Segons informa el cos d'Agents Rurals, l'incendi afecta una superfície aproximada d'unes 87,6 hectàrees, de les quals 60,16 hectàrees són dins l'Espai d'Interès Natural de la serra de Cardó-Boix. La major part afectada és terreny forestal amb 71,78 ha, seguida de terreny agrícola amb 14,16 ha i urbanes amb 1,66 ha, segons dades provisionals.

Pel que fa a la investigació, els Agents Rurals treballen amb la hipòtesi que la causa del foc hauria estat per la crema de restes vegetals agrícoles que incomplien les mesures obligatòries de prevenció d'incendis. La investigació continua oberta.

Fins al lloc s’hi han desplaçat també unitats dels Mossos d’Esquadra, de la Policia Local de Tortosa, Agents Rurals, una ambulància preventiva del SEM i efectius de les ADF.

Per la seva banda, la Direcció General de Protecció Civil ha emès una Prealerta del Pla especial d’emergències per incendis forestals a Catalunya (INFOCAT) per la potencialitat de l’incendi i pel gran nombre d’avisos rebuts a través del telèfon d’emergències CAT112.

En aquest sentit, el telèfon d’emergències CAT112 ha rebut més de 150 trucades de ciutadans alertant d’aquest incendi.

Podeu fer seguiment de totes les informacions relacionades amb incendis forestals a través de la xarxa social X dels Bombers de la Generalitat @bomberscat, al web incendisforestals.gencat.cat i amb el visor d’actuacions dels Bombers.

Cerdanyola del Vallès, 28 de maig de 2024

23.00 hores

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia