- El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, acompanyat pel director general d’Indústria, Oriol Alcoba, ha representat Catalunya en la primera trobada de les 32 regions europees que en formen part
- Durant l’assemblea, el Govern ha exposat el cas d’èxit de Catalunya en la implementació de polítiques públiques per a l’impuls de l’ecosistema de semiconductors
- L’ecosistema català de semiconductors consta de 260 agents entre empreses i entitats, genera un volum de negoci superior als 300 milions d’euros i dona feina a 4.600 persones
El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha participat aquest dimecres a Dresden (Alemanya) en la primera assemblea general de l’Aliança de Regions Europees de Semiconductors (ESRA per les sigles en anglès). Aquesta iniciativa, que es va constituir a Brussel·les el passat mes de setembre, ha reunit per primera vegada representants de les 32 regions que integren actualment aquesta aliança, de la qual Catalunya n’és una de les 13 impulsores. El viatge institucional de la delegació catalana ha comptat també amb la participació del director general d’Indústria, Oriol Alcoba i Malaspina.
El conseller Torrent ha destacat que l'Aliança Europea de Semiconductors "és clau per a col·laborar i potenciar conjuntament la cadena de valor dels xips, un element fonamental per la indústria europea". En aquest sentit, Torrent ha remarcat que "des de Catalunya estem treballant per incrementar el pes d'aquest sector, tant pel que fa al disseny de semiconductors com també en la producció". I ha subratllat que per aconseguir aquest objectiu "cal una estratègia nacional, però també relacionar-nos amb aquells actors europeus que estan treballant en la mateixa direcció".
Concretament, el titular d’Empresa i Treball ha liderat la delegació catalana en aquesta primera assemblea general de l’ESRA que s’ha celebrat a la ciutat de Dresden, capital de Saxònia, una de les regions europees més destacades en l’àmbit dels semiconductors. Precisament Saxònia, com a amfitriona de la trobada, ha obert la jornada amb la presentació del seu ecosistema de semiconductors. L’assemblea també ha permès la discussió i aprovació d’un ‘Position Paper’ sobre la situació dels semiconductors a Europa i les properes passes a seguir per part de l’aliança de regions europees. De fet, lavocació principal de l’ESRA és posar les regions al centre de les polítiques europees d'impuls a la indústria dels xips.
En aquest sentit, de la mà del director general d’Indústria, la delegació catalana ha explicat als assistents a l’assemblea l’experiència de Catalunya com a cas d’èxit en el disseny i implementació de polítiques públiques d’impuls a l’ecosistema de semiconductors. De fet, Catalunya ha estat una de les úniques cinc regions convidades a presentar el seu cas juntament amb Baviera (Alemanya), el Piemont (Itàlia), Skane (Suècia) i Moràvia del sud (República Txeca).
Aquesta aliança actualment reuneix 32 regions del continent. A banda de Catalunya, en formen part territoris de l’Estat espanyol, França, Alemanya, Àustria, Portugal, Països Baixos, Bèlgica, Finlàndia, Itàlia, Suècia, República Txeca, Irlanda i el País de Gal·les.
L’ecosistema de semiconductors a Catalunya
Catalunya ja és actualment una de les regions més dinàmiques del continent pel que fa a l’àmbit dels semiconductors. De fet, el passat 21 de maig es presentava en societat l’Aliança de semiconductors i xips de Catalunya, integrada per més de 50 empreses i entitats.
En total, segons dades d’ACCIÓ a l’informe Semiconductors a Catalunya, ja són 260 els agents que formen part d’aquest ecosistema entre empreses, entitats, centres tecnològics i instituts de recerca. En conjunt, tots aquests agents generen un volum de negoci de 302 milions d’euros i 4.600 llocs de treball. A més, Catalunya és la 3a regió de la Unió Europea que més projectes d’inversió estrangera ha captat en aquest àmbit des de l’anunci de la Llei Europea de Xips realitzat l’any 2022.
Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________
@empresacat | @treballcat