Salut

Mural que han creat per a la Setmana sense fum a la Catalunya Central.

La Xarxa de Prevenció i Control del Tabaquisme de la Catalunya Central proposa un joc sobre el tabac i la salut planetària amb motiu de la XXV Setmana Sense Fum

query_builder   29 maig 2024 14:44

event_note Nota de premsa

La Xarxa de Prevenció i Control del Tabaquisme de la Catalunya Central proposa un joc sobre el tabac i la salut planetària amb motiu de la XXV Setmana Sense Fum

• Amb el lema "Zero emissions també als teus pulmons", la XXV Setmana Sense Fum fa èmfasi en que les conseqüències del tabaquisme en el planeta tenen relació directa amb la salut humana

• Les activitats de la Xarxa de Prevenció i Control del Tabaquisme de la Catalunya Central s’han centrat en els efectes del tabac per als quatre elements bàsics del planeta: terra, aigua, foc i aigua

Mural que han creat per a la Setmana sense fum a la Catalunya Central.{"name":"2024/05/29/17/02/68f05302-8ae7-4974-87f4-e1e8b21a3578.png","author":"Salut","type":"0","location":"0","weight":1073764}


Any rere any, el tabaquisme segueix sent el principal factor de risc de les malalties cardiovasculars, el càncer o les malalties respiratòries. A Catalunya, cada any moren prop de 10.000 persones per malalties ocasionades pel consum de tabac o l’exposició al fum ambiental.

D’acord amb els resultats de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA 22-23), el 23,2% de la població de 15 anys i més de la Catalunya central continuava fumant (25,4% dels homes i 20,9% de les dones). Aquestes dades no difereixen gaire del conjunt de població catalana quant a dades de consum. L’any 2023 continuava fumant el 22,6% de la població de 15 anys i més (25,5% dels homes i 19,8% de les dones).

En la campanya d’enguany, l’OMS torna a recordar que el cultiu, la fabricació i l’ús del tabac enverinen l’aigua, el terra, les platges i els carrers de les ciutats amb productes químics, deixalles tòxiques i burilles de cigarrets, incloent microplàstics i deixalles de cigarretes electròniques. A més a més, està augmentant el consum de cigarretes electròniques que també generen residus, —cartutxos fungibles, bateries i sistemes electrònics amb materials contaminants—, i sovint són abocats al medi.

Sota el lema d’enguany, "Zero emissions també als teus pulmons" i per arribar a tota la població, la Xarxa, amb els seus membres provinents de diversos àmbits, ha elaborat diferents materials emmarcats en els efectes del tabac sobre els quatre elements bàsics del planeta: terra, aigua, foc i aigua.

Per als centres educatius i espais joves es proposen dues dinàmiques: El Joc del Tabac i salut planetària, un joc de taula de preguntes i respostes i, també, en una versió virtual, un kahoot per jugar en equips.

Per al món local i l’àmbit de salut, la Xarxa ha dissenyat una versió simplificada del Joc del Tabac i salut planetària i una ruleta de preguntes i respostes més relacionades amb la salut humana.

A més a més s’ha elaborat material molt visual per penjar en diferents espais —ajuntaments, casals, punts joves, farmàcies, etc.— amb informació que posa de relleu l’impacte del tabac des de l’òptica dels 4 elements, i un Quiz virtual accessible des dels QR que hi ha als pòsters o bé des d’un enllaç per a les xarxes socials.

Un any més, des de la Xarxa, es promou la recollida de burilles com a acció de sensibilització del seu impacte en el nostre entorn. Al Mediterrani, diàriament, s’acumulen una mitjana diària de 250.000 restes diverses de deixalles per quilòmetre quadrat, i gairebé una tercera part són burilles de cigarretes (30,6%).

La Xarxa, doncs, promou l’organització de caminades al voltant dels llocs de treball, d’estudi, d’on es viu per fer una recollida col·lectiva de burilles de tabac i prendre consciència de la importància que els entorns siguin més saludables, nets, cuidats i siguin atraients i facilitadors a l’hora de prendre opcions saludables.

Amb aquesta acció es reforça, també, la importància d’escollir un estil de vida activa que contempli caminar, moure’s, passejar, en front al sedentarisme i el consum de tabac.

Si aquestes accions i activitats es pengen a les xarxes socials, es convida a afegir #SumaSalut i #ssfcat24.

Tots aquests materials estan disponibles i es poden sol·licitar als Referents de Tabaquisme dels centres de salut i a la bústia del Servei de Promoció de la Salut a la Catalunya central de l’Agència de Salut Pública de Catalunya: promocio.cc@gencat.cat

1  

Imatges

Mural que han creat per a la Setmana sense fum a la Catalunya Central.

Mural que han creat per a la Setmana sense fum a la Catalunya Central. 1073764

Salut pública
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia