- Segons un estudi de la consultora internacional StartupBlink publicat aquest dijous, la capital catalana se situa només per darrere de París, Berlín, Estocolm i Amsterdam
- L’estudi, que analitza més de 1.000 ciutats, també situa Barcelona com la millor ciutat del món en els sectors dels videojocs i la indústria farmacèutica
- Catalunya supera les 2.100 startups, un 4% més que l’any passat i la xifra més alta de la sèrie històrica, segons dades d’ACCIÓ
Barcelona escala una posició i se situa com el cinquè ecosistema d'empreses emergents de la Unió Europea el 2024, segons el rànquing fet públic aquest dijous per StartupBlink, una de les consultores amb més prestigi internacional especialitzada en l'anàlisi d'ecosistemes de startups. La capital catalana es troba només per darrere de París, Berlín, Estocolm i Amsterdam.
Per elaborar aquesta classificació la consultora té en compte paràmetres com la quantitat d'empreses emergents de cada ecosistema, la seva qualitat i el clima de negocis. Analitza també indicadors com el nombre d’espais de coworking i acceleradores, la quantitat d’exits i unicorns, la tracció que generen les principals startups i un conjunt d’indicadors empresarials i econòmics a escala regional.
Segons el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, aquest resultat posa de manifest que“en menys d’una dècada ens hem consolidat com un ecosistema digital i tecnològic madur, amb un dels hubs de startups més desenvolupats d’Europa”. Per Torrent, aquest teixit d'empreses emergents “és una de les bases del nostre model de progrés empresarial, que actua com una palanca per accelerar la innovació i atreure projectes d’inversió estrangera estratègics per al país”.
L’informe també situa Barcelona com la primera ciutat del món en els sectors dels videojocs i la indústria farmacèutica i posa de manifest que “Barcelona ha consolidat la seva posició com a potència en l’escena de startups de la Unió Europea”, segons el CEO de StartupBlink, Eli David Rokah. El directiu de la consultora també destaca la contribució d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball: “estem impressionats per la feina d’ACCIO a l’ecosistema per aconseguir aquests resultats excepcionals”.
En aquest sentit, el secretari d’Empresa i Treball i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell, assegura que per al Govern “és estratègic donar suport a aquest ecosistema d’empreses ràpides, flexibles, que s’adapten ràpidament al mercat i a les tendències de cada moment: empreses que entenen i espremen el potencial de les tecnologies més disruptives i que actuen com a accelerador de la transferència de coneixement al mercat”. En aquest sentit, destaca instruments que ofereix l’agència a les empreses emergents com la línia Startup Capital d’ACCIÓ —que destina ajuts de 100.000 euros a fons perdut a les empreses emergents tecnològiques— o el Fons de coinversió deeptech.
Un ecosistema en creixement
Segons dades d’ACCIÓ, Catalunya compta amb 2.102 empreses emergents (dades de l’any 2023), la xifra més alta de la sèrie històrica, un 4% més que l’any anterior. Un ecosistema que genera 20.600 llocs de treball (un 8% més) i un volum de negoci superior als 2.100 milions d’euros (un 14% més que l’any anterior i la xifra més alta de la sèrie).
Des d’un punt de vista sectorial, les empreses emergents catalanes es dediquen a la salut (16,9%); els serveis empresarials i software (15,2%); les TIC i el mòbil (5,7%); l’alimentació (5,2%) i la sostenibilitat i energia (5%). També destaquen els àmbits del fintech (4,8%), els viatges i l’oci (4,4%), les tecnologies de l’educació (3,8%) o les dedicades al contingut i mitjans digitals (3,6%).
Segueix-nos a les xarxes
Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________
@empresacat | @treballcat