Interior

Miniatura

El conseller Elena presideix l'acte de lliurament de diplomes als 124 nous Agents Rurals

query_builder   30 maig 2024 14:16

event_note Nota de premsa

El conseller Elena presideix l'acte de lliurament de diplomes als 124 nous Agents Rurals

  1. En aquest curs de formació bàsica per a agents rurals (CFBAR) s'ha integrat plenament a la metodologia de treball i formativa de l’ISPC incorporant de manera simultània la formació en competències clau i l’avaluació mitjançant les pràctiques avaluatives
  2. Amb 124 alumnes, dels quals 46 dones, l'onzena promoció ha estat la més nombrosa en tota la història del cos, tant en nombre total d’alumnes com en presència de dones

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena i Garcia, ha presidit avui l’acte de cloenda i lliurament de diplomes als 124 nous agents rurals, la promoció més nombrosa en tota la història del cos.

El conseller ha destacat que “una feina és una prestació d’un servei a canvi d’una retribució i si t’agrada millor, però hi ha determinades professions, com la vostra que són una forma de vida, un servei”.

Elena ha remarcat que “avui és un dia per felicitar-vos i per agrair-vos a tots els que durant aquests anys amb dificultats heu sostingut la flama per aquest país”. En aquest sentit, el titular d’Interior ha recordat que “el cos d’Agents Rurals ha patit molts anys la falta de promocions i mitjans materials o tècnics. I el cos ha aguantat, perquè hi ha gent que ha cregut en el servei que presteu i la feina que feu protegint el país i el medi”.

El conseller ha subratllat que “sou part d’un sistema en què quan hi ha una emergència no esteu sols, al costat teniu els Bombers, els Mossos d’Esquadra, el personal de Protecció Civil i el 112, tots treballeu coordinats i aquesta mentalitat de sistema és quelcom que heu de tenir interioritzat i integrat en la vostra feina”.

Elena ha reivindicat la feina feta i ha advertit que “és imprescindible continuar treballant per incrementar efectius, mitjans i recursos per servir millor a la ciutadania com en el cas de la feminització dels cossos operatius per poder ser representatius a la societat a la qual serviu”.

L'acte de cloenda ha comptat també amb la presència de, la secretària general d’Interior, Tamara Garcia, la directora de l’ISPC, Marta Roca, així com de familiars, professorat, instructors i personal tècnic de l’ISPC.

Aquesta és la primera promoció amb més dones i alumnes de la història dins del cos. Un 37,10% de dones ha fet el CFBAR, una novetat mai vista dins del cos i també es tracta de la promoció d'agents rurals més nombrosa de la història. Els 124 alumnes han superat amb èxit el curs selectiu, dels quals 46 són dones i 78 homes. És una xifra que demostra una resposta positiva de l’alumnat davant les proves teòriques i físiques.

Amb una mitjana d'edat de 36,8 anys, cal destacar de l'alumnat el seu alt nivell d’estudis. Entre altres titulacions, un 34,68% d'alumnes van accedir al curs amb un grau universitari; un 25,81%, amb llicenciatura, i un 20,16%, amb un cicle formatiu de grau superior. 

En aquest curs, com a novetat, s’ha integrat plenament la metodologia de treball i metodologia formativa de l’ISPC. S’ha incorporat de manera simultània la formació en competències clau i l’avaluació mitjançant pràctiques avaluatives. Ha estat una formació molt orientada a la pràctica, amb més de la meitat d’hores dedicades a la formació pràctica i amb més de 80 exercicis a dins i fora de l’ISPC.

De manera que, en sis mesos —equivalent a 530 hores—, l’alumnat ha treballat especialment i de forma transversal l’autoprotecció i els procediments de seguretat, així com al desenvolupament d’habilitats comunicatives i la comunicació amb la ciutadania. Un curs integral que s’ha estructurat en quatre mòduls: incorporació a l’àmbit de treball; inspecció, àmbit administratiu i penal; àmbits de treball dels agents rurals, i primers auxilis i seguretat en el treball. Es destaca l’estudi de la fauna, els recursos forestals, els incendis, eines tecnològiques i atenció sanitària, entre altres matèries.

Ha estat un curs exigent pel que fa a les competències tècniques que han hagut d'adquirir els alumnes, atesa la gran diversitat de matèries que són competència del Cos d’Agents Rurals, i de manera simultània amb la integració de l’aprenentatge i l’avaluació de les competències clau com ara el treball en equip, el compromís amb la missió del cos, les habilitats comunicatives, entre altres.

Tota aquesta formació ha de garantir que els aspirants adquireixin tots els coneixements i les habilitats necessaris per poder oferir un servei excel·lent a la ciutadania en el medi natural i enfortir, a la vegada, el sistema de seguretat pública de Catalunya, juntament amb la resta d’operadors públics de la seguretat.

Un Cos que creix i es feminitza

És un objectiu del departament d’Interior l’impuls d’aquest Cos que vetlla per la conservació de la natura i la protecció del medi ambient, defensa el patrimoni natural i el futur del nostre entorn per tal que tothom en pugui gaudir. Mostra d’aquesta aposta són l’increment de places d’Agents Rurals i la publicació de convocatòries per a proveir-les. Actualment, hi ha en marxa convocatòries amb l’objectiu d’arribar en un breu període de temps als 800 efectius que estableix el Pla Estratègic del Cos d’Agents Rurals.

Gràcies a les mesures de reserva de places per a dones el Cos d’Agents Rurals avança en la normalització pel que fa al gènere de la plantilla, fet que sense mesures específiques no es produiria fins a l’any 2101.

2  

Imatges

foto1

foto1 2049244

foto 2

foto 2 2445941

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia