· Els membres de l’organització relacionats amb el segrest gestionaven una empresa d’aparença legal que feia enviaments de marihuana a diversos països d’Europa amagada en palets de fregidores d’aire a l’interior de camions


· El coneixement entre les organitzacions criminals va propiciar un narcoassalt a l’organització que gestionava el hub i, per contrapartida, els mateixos membres van segrestar una persona de l’entorn dels assaltants exigint el valor econòmic de la droga sostreta


· L’estimació del valor dels 393 kg de marihuana intervinguts el dia del dispositiu i en dos operatius al llarg del cas, ascendeix a prop de 2,5 milions d’euros al mercat il·lícit a Catalunya, valor que es pot duplicar o triplicar al mercat il·lícit europeu


· El treball conjunt entre diverses unitats de la DIC, tant centrals com territorials, ha estat clau per desmantellar l’entramat delictiu, així com detenir als autors del segrest


Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la DIC, en un operatiu a la demarcació de Lleida, han detingut el dia 28 de maig 5 homes i tres dones, d’entre 24 i 51 anys a qui se’ls atribueixen delictes contra la salut pública, en el seu vessant de tràfic de drogues, organització criminal, segrest, lesions i robatori violent, per uns fets succeïts el mes de gener d’enguany, emmarcats en el món delinqüencial relacionat amb el cultiu il·lícit de marihuana.


El dia 28, diverses unitats de la DIC, tant centrals com territorials, en un operatiu policial, vandesmantellar un entramat delictiu i van detenir els autors d’un segrest i van intervenir 278 kg de cabdells de marihuana amagats en un amagatall a una de les naus registrades.


En el marc de l’operatiu també es van dur a terme dotze entrades i perquisicions a les localitats de Lleida, Vilanova de la Barca, Rosselló i la Roca del Vallès on es vanintervenir 3.000 euros en efectiu, 650 dòlars, 6 vehiclesque utilitzava l’organització, documentació i suports electrònics, dues armes (una d’airsoft i una d’aire comprimit) i diversos tampons i segells que utilitzava l’organització per emmascarar els enviaments de marihuana.


Durant la investigació es van fer dues aprehensions de marihuana de 55 i 60 kg, als mesos de març i abril a Girona i al Pont de Suert, respectivament.


El còmput total de droga intervinguda durant la investigació ascendeix a 393 kg. L’estimació del valor de la marihuana intervinguda al mercat il·lícit a Catalunya ascendeix a prop d’2,5 milions d’euros, preu que es pot arribar a duplicar o triplicar al mercat il·lícit europeu. El destí final de la mercaderia il·lícita era Alemanya, França, Itàlia i Romania.


Un segrest el mes de gener, detonant de la investigació


La investigació es va iniciar el dia 25 de gener arran de la denúncia pel segrest d’una persona que va ser assaltada a la via pública al centre de Lleida. La víctima va ser retinguda durant dos dies, va rebre agressions físiques i amenaces, algunes d’elles amb arma de foc, i va ser traslladat en almenys dues ocasions a diferents naus industrials gestionades pels segrestadors.


Els investigadors van aconseguir esclarir el mòbil dels fets: dos dies abans, el presumpte grup dels segrestadors es trobaven en una de les naus industrials ocupades on cultivaven i preparaven marihuana per a la seva distribució al mercat il·lícit, quan presumptament un grup de persones va assaltar la nau i va endur-se la marihuana que tenien preparada per a la venda.


Segons el resultat de la investigació, el grup encarregat de l’emmagatzematge i distribució de la marihuana a nivell internacional, va orientar les seves sospites sobre els empleats de les naus on es resguardava la droga, culpant-los d’haver facilitat la informació al grup que va cometre l’assalt. En el marc d’aquestes sospites, van triar un home al que van acusar de deslleial, motiu pel qual el van segrestar.


Els segrestadors exigien, a canvi de l’alliberament del captiu, la restitució del valor econòmic de la droga sostreta, que ascendia a uns 200.000 euros. De no fer efectiu el pagament, els segrestadors van amenaçar amb la mort de l’home. Per donar credibilitat a les seves amenaces, van sotmetre a la víctima a nombroses agressions físiques i van enviar al seu entorn proper, imatges de l’ostatge lligat de mans i peus amb signes clars de les lesions.


Finalment, i després de dos dies de captiveri, els segrestadors van alliberar la víctima amb el compromís que aconseguiria informació sobre el parador d’un tercer al que culpaven d’haver orquestrat l’assalt i posterior robatori del carregament de marihuana. Al llarg dels posteriors dies, la víctima va continuar rebent amenaces per tal que no denunciés.


Exportadors de marihuana produïda a Catalunya


Els detinguts gestionaven un hub de marihuana assentat a la demarcació de Lleida que gestionava almenys 4 naus industrials ocupades, i operaven a través de 5 empreses de logística, constituïdes amb aparença de legalitat.


La forma d'operar de l’estructura consistia a proveir-se de la marihuana cultivada a Catalunya a través de diferents proveïdors. Un cop a les seves naus, la dipositaven en embolcalls i paquets d'aparença legal, els quals conformen palets sencers i que eren carregats i camuflats entre mercaderia de curs legal dins de camions llogats amb xofers subcontractats, aliens al transport il·lícit que duien a terme.


Molts d'aquests conductors no formaven part de l'entramat criminal, sinó que eren utilitzats com a mer instrument de transport, tinguessin coneixement o no de la il·licitud de la càrrega que traslladaven. Igualment, eren monitorats a través de geolocalitzadors i acompanyats de forma discreta per membres de l'escala intermèdia de l'organització, els quals eren els encarregats de fer les transaccions als països de destinació.


Per encobrir i emmascarar el trànsit encobert de drogues que exercia l'empresa de transports, els seus membres van desenvolupar mecanismes per falsejar la documentació relativa a la càrrega (CMR) així com falsificar segells i estampes per dotar de veracitat els paquets en cas que alguna autoritat policial, o fiscal, aturés el carregament. Podien variar entre utilitzar els documents de les empreses que ells gestionaven, o bé utilitzar d’altres empreses conegudes de distribució i venda de productes electrònics o de bricolatge.




Oficina de Comunicació

Sabadell, 30 de maig de 2024