Recerca i Universitats

PAU 2024

Tercer rècord consecutiu de matriculacions a les proves d'accés a la universitat amb més de 42.500 inscrits en la convocatòria ordinària de 2024

query_builder   31 maig 2024 10:00

event_note Nota de premsa

Tercer rècord consecutiu de matriculacions a les proves d'accés a la universitat amb més de 42.500 inscrits en la convocatòria ordinària de 2024

  1. Un total de 42.535 estudiants (41.719 el 2023) s’han matriculat per a les proves que se celebraran els pròxims 4, 5 i 6 de juny
  2. Del total de matriculats, 33.174 estudiants provenen de segon de batxillerat mentre que la resta són de cicles formatius de grau superior (4.490) i de matrícula lliure (4.871)
  3. Aquesta PAU incorpora alguna petita adaptació per garantir la coherència de continguts amb el nou Batxillerat LOMLOE, com la recuperació d’Història de la Filosofia en la fase general
PAU 2024{"name":"2024/05/31/09/21/f6057cae-9e80-4f87-8871-8ea5659114fe.png","author":"DREU","type":"0","location":"0","weight":1033102}

Un total de 42.535 estudiants (41.719 el 2023) s’han matriculat enguany a la prova d’accés a la universitat (PAU 2024) que tindrà lloc la pròxima setmana, concretament els dies 4, 5, i 6 de juny. Aquesta xifra suposa un tercer rècord consecutiu de matriculacions a les proves PAU després que en l’anterior convocatòria ordinària se superés la barrera dels 41.000 inscrits. La secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), Laura Román Martín, ha vinculat aquest èxit a “a la qualitat i diversitat de titulacions que ofereixen les universitats de Catalunya”.

Pel que fa a les proves d’enguany, Román ha subratllat el fet que “en aquestes proves PAU els estudiants es trobaran amb els mateixos models d’examen que l’any passat i la mateixa estructura de les proves. Únicament s’han introduït aquells canvis necessaris per garantir la coherència amb el pla d’estudis cursat al Batxillerat, més competencial, fruit de l’aplicació de la LOMLOE”. El Consell Interuniversitari de Catalunya, organisme depenent del Departament de Recerca i Universitats i amb representació de les dotze universitats catalanes, té l’encàrrec anual de l’organització de les proves d’accés a la universitat.

Del total d’alumnes matriculats, 33.174 (32.743 el 2023) són estudiants amb matrícula ordinària que han acabat aquest curs escolar el batxillerat; 4.490 (4.194 el 2023) són estudiants provinents de cicles formatius de grau superior (CFGS) que s’examinen d’alguna assignatura en la fase específica, i 4.871 (4.782 el 2023) són de matrícula lliure (procedents de batxillerat d’altres anys que no van fer les proves PAU, que volen millorar la seva nota o que només examinen assignatures de la fase específica).

Pel que fa a les dades de matriculacions per demarcacions, a Barcelona hi ha 32.344 matriculats, a Girona 3.748, a Lleida 2.419 i a Tarragona 4.024 alumnes matriculats per les proves que comencen el pròxim dimarts.

Adaptacions en el contingut de la PAU

L’estructura de la PAU continua sent la mateixa de sempre i es divideix en dues fases: la fase general, que és obligatòria i consta d’un total de cinc exàmens, i la fase específica, que és voluntària per a tots els perfils d’estudiants i serveix per apujar nota. En la fase general, els alumnes s'examinen de quatre matèries comunes (Llengua catalana i literatura, Llengua castellana i literatura, Llengua estrangera, i Història o Història de la Filosofia). Una novetat en aquest apartat és la recuperació de la matèria d’Història de la Filosofia, que torna a la Fase General de la prova perquè en el batxillerat LOMLOE té consideració de matèria comuna. Per això, l’alumnat podrà triar entre aquesta matèria o Història.

Pel que fa a les matèries comunes de Llengua castellana i literatura i de Llengua catalana i literatura, en les preguntes referents a Literatura de l’apartat de comprensió lectora, els estudiants hauran d’escollir entre dues opcions: una basada en les lectures prescriptives de segon de batxillerat, i una altra més orientada a les competències específiques d’educació literària del nou currículum, ones valoraran qüestions referents, per exemple, a la identificació de tòpics, gènere, figures retòriques, etc.

En la fase general els alumnes també han de triar una matèria de modalitat a escollir entre les matèries comunes d’opció del batxillerat i que són:

  1. Anàlisi musical (batxillerat d’Arts, via de música i arts escèniques)
  2. Arts escèniques (batxillerat d’Arts, via de música i arts escèniques)
  3. Ciències generals (batxillerat General)
  4. Dibuix artístic (batxillerat d’Arts, via d'arts plàstiques, imatge i disseny)
  5. Llengua i cultura llatines ( batxillerat d’Humanitats i Ciències Socials)
  6. Matemàtiques (batxillerat de Ciències i Tecnologia)
  7. Matemàtiques aplicades a les ciències socials (batxillerat de Ciències i Tecnologia; batxillerat d’Humanitats i Ciències Socials)

Els alumnes que obtinguin un 5 de mitjana entre la nota de batxillerat i la qualificació obtinguda en la fase general de les proves hauran superat les proves PAU i, per tant, tindran nota d’accés a la universitat. En aquest càlcul, la nota de batxillerat té un valor del 60% mentre que la fase general té un valor del 40%, sempre que l’alumne obtingui una qualificació mínima de 4 en la mitjana dels cinc exàmens que integren la fase general.

Fase específica i ponderacions

En la fase específica, que poden fer tant els alumnes de batxillerat com els procedents de cicles formatius de grau superior, els estudiants poden examinar-se de fins a tres matèries de modalitat que trien entre 23 assignatures. En aquesta fase s’han incorporat dues noves matèries: Història de la dansa i de la música, i Literatura Dramàtica. Amb les dues millors qualificacions, un cop ponderades, es calcula la nota d’admissió que pot arribar fins als 14 punts. La ponderació es realitza en funció de les matèries vinculades als estudis que es vulguin cursar i perquè una matèria sigui ponderada ha d’haver estat qualificada amb una nota igual o superior a 5 punts.

La validesa de la qualificació obtinguda en la fase general de les proves PAU és indefinida. Pel que fa a les notes obtingudes en les matèries examinades com a fase específica caduquen als dos anys. D’altra banda, en el procés de preinscripció universitària –que determina l’accés als estudis universitaris escollits– l’assignatura de modalitat examinada a la fase general també es tindrà en compte en la ponderació de la fase específica. Per tant, els estudiants poden examinar-se de fins a tres assignatures a la fase específica, però tindran fins a quatre notes per a ponderar, de les quals s’escolliran les dues millors qualificacions.

Tribunals

Els alumnes estaran distribuïts arreu del territori en una trentena de poblacions que acolliran un total de 217 tribunals, quasi tots ells en campus universitaris de la Universitat de Barcelona (UB), Universitat Autònoma (UAB), Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Universitat Pompeu Fabra (UPF), Universitat de Girona (UdG), Universitat de Lleida (UdL) i Universitat Rovira i Virgili (URV), així com en alguns centres de secundària on habitualment s’han fet PAU d’altres anys.

L’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu (Dislèxia/TDA-TDAH i altres) s’examinarà en el mateix tribunal que la resta d'alumnat del seu centre i disposa de 30 minuts més per realitzar cada examen i, en el cas d’alumnat dislèctic, s’apliquen criteris especials de correcció en les matèries de llengua.

Consultes

A partir d’aquest mateix divendres 31 de maig, l’alumnat ja pot consultar al Portal d’accés a la universitat la ubicació del tribunal on ha d’examinar-se, una informació que també està a disposició dels centres de batxillerat. Els estudiants matriculats a les proves troben a Canal Universitats tota la informació relativa a la PAU i als exàmens de les diferents matèries, que juntament amb els corresponents criteris de correcció, s’aniran publicant un cop finalitzada cada prova. D’altra banda, en el següent enllaç està recollida tota la informació sobre el calendari i l’horari de les proves.

Pel que fa al resultat de les proves PAU, la data de publicació fixada és el 19 de juny i es podrà consultar al Portal d’accés a la universitat. En el moment de la consulta dels resultats, els estudiants podran descarregar-se el document personal acreditatiu de les seves qualificacions dotat amb un codi segur de verificació.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia