Protecció Civil

Homologació plans PC

Protecció Civil homologa 42 plans d'autoprotecció, entre els quals els dels festivals Primavera Sound i Sònar, i el concert de Bruce Springsteen

query_builder   31 maig 2024 10:57

event_note Nota de premsa

Protecció Civil homologa 42 plans d'autoprotecció, entre els quals els dels festivals Primavera Sound i Sònar, i el concert de Bruce Springsteen

  1. En aquesta comissió s’han homologat també els PAU de Fira de Barcelona Gran Via, Fira de Barcelona Montjuic, PortAventura i Ferrari Land i Circuit de Catalunya
  2. La majoria dels plans corresponen a la vegueria de Barcelona i per a activitats no temporals

La Comissió d’Autoprotecció de la Comissió de Protecció Civil de Catalunya ha homologat avui divendres 42 Plans d’Autoprotecció (PAU), entre els quals destaquen un gran nombre de festivals musicals, com el Primavera Sound, el Sònar, el festival de Cap Roig o el Cabró Rock, i el concert de Bruce Springsteen a l’Estadi Olímpic, entre altres.

En el que portem d’aquest any 2024, s’han homologat un total de 204 Plans d’Autoprotecció. A la comissió s’ha informat d’un total de 23 plans d’autoprotecció que no s’han homologat per deficiències en el contingut del pla o insuficiències dels mitjans i recursos.

La majoria dels PAUS homologats es troben en localitats de la vegueria de Barcelona i corresponen a activitats no temporals, sobretot establiments industrials de risc, subestacions elèctriques i edificis de pública concurrència.

L’homologació dels nous PAUS s’ha fet en el marc de la Comissió d’Autoprotecció de Protecció Civil de Catalunya, amb la participació de la directora general de Protecció Civil, Marta Cassany; el subdirector de Programes en Protecció Civil, Sergio Delgado; la subdirectora de Coordinació i Gestió d’Emergències, Imma Solé; el cap de la Unitat de Protecció Civil de l’Ajuntament de Barcelona, Hèctor Carmona, per delegació de la gerent de l’Àrea de Seguretat i Prevenció i el subdirector general de Seguretat Industrial, Florenci Hernández, per delegació la directora general d’Indústria.

Plans homologats

Per vegueries, les homologacions dels 42 PAUS corresponen a:

  1. Barcelona: 22
  2. Camp de Tarragona: 9
  3. Catalunya Central: 4
  4. Girona: 3
  5. Penedès: 3
  6. Terres de l’Ebre: 1

La majoria dels plans que s’han homologat avui divendres corresponen a activitats no temporals (32) i 10 corresponen a activitats temporals.

Pel que fa a les activitats no temporals, en aquesta comissió s’han homologat els plans d’autoprotecció de:

  1. 6 subestacions de distribució d’energia elèctrica en alta tensió: Subestació elèctrica Les Corts; subestació elèctrica de Vic; subestació elèctrica Puigpelat; subestació Constantí; subestació elèctrica Centelles i subestació elèctrica San Cugat del Vallès
  2. 4 edificis d’oficines: Avinguda Diagonal 682 (Barcelona); Porta Firal Torre Ponent (Barcelona); edifici Aragó 182 (Barcelona) i Avinguda Diagonal 611-613 (Barcelona)
  3. 2 establiments afectats per la normativa d’accidents greus (Seveso): AC Marca Adhesives S.A (Bigues i Riells) i Química Basica S.A (Castellbisbal)
  4. 2 instal·lacions amb substàncies perilloses en quantitats importants: Jallut Pinturas S.L.U (Polinyà) i Bardinet S.A (Gelida)
  5. 2 túnels de carretera: Túnel del Bruc i túnel de Voltrera (Abrera)
  6. 2 hotels: Hotel Colorado Creek i Hotel El Paso de Portaventura (Vila-seca)
  7. 2 instal·lacions esportives: Circuit de Catalunya (Montmeló); i Pavelló municipal d’esports de Fontajau (Girona).
  8. 2 parcs d’atraccions: Port Aventura i Ferrari Land (Vila-seca).
  9. 2 esdeveniments en espai delimitat: Fira de Barcelona Montjuic (Barcelona) i Gran Via (Hospitalet de Llobregat).
  10. 1 instal·lació industrial amb substàncies perilloses no tòxiques en quantitats importants: SK Primacor (La Canonja)
  11. 1 instal·lació amb líquids refrigerants: Escorxador Frigorífic d’Osona (Vic)
  12. 1 instal·lació amb elevada càrrega de foc: Planta GLP Torremirona Navata
  13. 1 centre destinat a la producció d’energia elèctrica: Central de Ciclo Combinado Cogeneracion de Tarragona Power (La Canonja)
  14. 1 establiment d’ús docent: Campus sud IESE Barcelona (Barcelona)
  15. 1 port comercial: Port de Sant Carles de la Ràpita
  16. 1 establiment d’ús sanitari: Hospital Sagrat Cor (Martorell)
  17. 1 parc aquàtic: Port Aventura - Caribe Aquatic Park (Vila-seca)

En diversos casos es tracta de la revisió dels plans prèviament homologats i que s’ha de fer cada 4 anys, com és el cas dels PAU de Fira de Barcelona, PortAventura, Circuit de Catalunya i el pavelló municipal d’Esports de Fontajau.

En el cas del PAU del túnel del Bruc es tracta d’una revisió d’urgència per incloure el pas temporal de les mercaderies perilloses en motiu de les obres previstes a la carretera N-IIz sobre l’autovia A-2.

Pel que fa a les activitats temporals, totes les homologacions han estat per esdeveniments musicals en espais delimitats (concert-aire lliure): Share Festival 2024 (Barcelona); festival El Tingladu 2024 (Vilanova i la Geltrú); Primavera Sound 2024 (Sant Adrià de Besòs); Off Sònar Barcelona 2024; Bruce Springsteen and the Street Band 2024 (Barcelona); Cabró Rock 2024 (Vic); Rammstein Eob 2024 (Barcelona); Sónar de Nit 2024 (Hospitalet de Llobregat); Bass in the Park 2024 (Montmeló) i Cap Roig festival 2024 i Village (Mont-ras).

Plans no homologats

A la Comissió d’avui s’han informat també 23 PAU no homologats que, per vegueries, corresponen a:

  1. Barcelona: 14
  2. Penedès: 4
  3. Camp de Tarragona: 2
  4. Girona: 2
  5. Aran: 1

Per tipologia, corresponen a activitats no temporals (22) i només un correspon a activitats temporals.

Pel que fa a les activitats no temporals:

  1. 7 Subestacions de distribució d'energia elèctrica en alta tensió
  2. 5 Instal·lacions amb substàncies perilloses en quantitats importants (ITC-EPQ)
  3. 2 Instal·lacions amb elevada càrrega de foc
  4. 2 activitats residencials públiques (centre de dia i residència de gent gran)
  5. 1 Establiment en què intervenen explosius (nivell alt)
  6. 1 Instal·lació industrial amb substàncies perilloses no tòxiques en quantitats importants
  7. 1 Port esportiu
  8. 1 Càmping (risc d'inundació)
  9. 1 Establiment d'ús sanitari (hospital)
  10. 1 Edifici de concurrència pública (centre cultural)

L’activitat temporal no homologada ha estat:

  1. 1 esdeveniment musical en espai delimitat (Festival). Es tracta del ‘Reggaeton Beach festival 2024’ de Montmeló

La no homologació respon a deficiències en el contingut del pla o bé insuficiències dels mitjans i recursos d’autoprotecció necessaris per respondre a una emergència i evitar danys greus dins o fora de l’activitat, segons el cas.

En tots aquests casos, les activitats han rebut l’informe d’avaluació tècnica de la Direcció General de Protecció Civil on consten els aspectes del pla d’autoprotecció que cal esmenar i es farà seguiment al llarg dels mesos vinents per tal que es facin les degudes correccions si l’activitat no les presenta amb caràcter immediat.

Què són els PAU?

L'autoprotecció és el conjunt de mesures (procediments, sistemes i organització) que s’han de prendre segons diverses situacions de risc, en un àmbit determinat. El Decret 30/2015, de 3 de març, estableix el catàleg d’activitats i centres obligats a adoptar mesures d’autoprotecció i es fixa el contingut d’aquestes mesures. Així, cada mes s’avaluen els plans que preparen les empreses, edificis, instal·lacions, activitats, centres, etc., destinades a preveure, prevenir i controlar els riscos que puguin patir. D’aquesta manera, es podrà donar una resposta adequada a les emergències i garantir la integració d’aquestes actuacions a les del sistema públic.

El pla d'autoprotecció s’ha d'implantar durant el primer any de vigència i s’ha de definir un procés de revisió continu que asseguri un manteniment correcte i la vigència del pla.


El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia