Interior

MINIATURA

El conseller Elena presenta el dispositiu de la Campanya Forestal 2024

query_builder   31 maig 2024 13:14

event_note Nota de premsa

El conseller Elena presenta el dispositiu de la Campanya Forestal 2024

  1. La Campanya Forestal 2024 comptarà amb un reforç de 471 persones, que prestaran servei en diferents àrees operatives del Cos de Bombers de la Generalitat. 
  2. 22 mitjans aeris reforçaran la dotació anual dels Bombers de la Generalitat. Així, en total, la flota de Campanya Forestal estarà integrada per 28 màquines: 6 helicòpters de comandament, 3 helicòpters de rescat, 10 helicòpters bombarders i 9 avions de vigilància i atac (AVA). 
  3. El Cos d’Agents Rurals ha passat de tenir uns 500 efectius a un total de 620 per afrontar la campanya d’incendis forestals. 
  4. El Pla a Alfa s’ha adaptat al canvi climàtic i té 5 nivells. Que van del 0 per a nivell baix de perill fins al 4 per a un perill de nivell extrem d’incendi forestal. 

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena i Garcia, acompanyat de comandaments del cos de Bombers de la Generalitat, Agents Rurals i Protecció Civil, ha presentat aquest matí el dispositiu de la campanya forestal d’enguany.

El conseller Elena ha destacat que “afrontem una campanya extremadament complexa, que no és conjuntural, no és quelcom que patim de fa una setmana ni uns pocs mesos i que té una conseqüència severa”.

Respecte a la campanya forestal, el titular d’Interior ha afirmat que“els cossos de seguretat i emergències estan amb molta força i amb molts mitjans: 240 nous Bombers de la Generalitat, 124 nous agents rurals i enguany amb un reforç de 471 efectius en diferents llocs operatius del cos de Bombers a més de la renovació de les flotes de vehicles”

Elena ha anunciat que “tindrem més mitjans aeris per ajudar i coordinar els incendis forestals. Apostem per la millora dels centres de comandaments, major capacitat estratègica i un nou Pla Alfa per monitorar els nivells de perill i millorar la prevenció”.

El conseller ha advertit que“la Campanya Forestal d’enguany serà difícil perquè tot i que hi ha hagut pluja, no podem estar tranquils i és per això que posarem els recursos i mitjans a totes les necessitats que vagin sorgint”.

Elena ha clos la seva intervenció, fent una crida a la prudència a la ciutadania “per ser capaços de cuidar el nostre entorn natural, hem tingut uns primers mesos de l’any més tranquils que l’any passat, però no ens podem relaxar, hem de ser prudents”.

Reforç de personal del Cos de Bombers de la Generalitat i Cos d’Agents Rurals 

Els Bombers de la Generalitat, a més del personal operatiu, funcionari i voluntari, disponible durant tot l’any (i que tot just acaba d’incorporar la darrera promoció de 240 bombers i bomberes), comptarà durant la Campanya de 2024 amb un reforç de 471 persones, que prestaran servei en diferents àrees operatives del Cos.

La majoria d’aquestes, 375, són Ajudants d’Ofici Forestal (AOF). Distribuïts per totes les Regions d’Emergències, treballaran en dies alterns en guàrdies de 9,5 hores (entre les 11 del matí i les 20.30h). Excepcionalment, el dia de la revetlla de Sant Joan, la prestació del servei s’allargarà fins a les 01h del dia 24 per garantir la cobertura en horari de màxim risc d’incendi forestal, coincidint amb l’encesa de fogueres arreu del país.

El planter de Campanya també inclou un reforç de 30 Tècnics Especialistes Operadors de Control (TEOC) en totes les Sales de Coordinació. D’aquesta manera, s’augmentarà en una les posicions de treball en cada Sala de Coordinació Territorial (SCTE) durant 3 mesos.

D’altra banda, el Cos d’Agents Rurals ha passat de tenir uns 500 efectius a un total de 620 per afrontar la campanya d’incendis forestals. Aquest any, s’incorporen 124 agents i 34 sotsinspectors/res. Els nous agents son els de l’11a promoció d’Agents Rurals, que ahir van rebre el diploma del’ISPC i la setmana vinent comencen el període de pràctiques. 

Destaca la recent adquisició d’una nova Unitat de Suport a Actuacions Especials (USAE) i l’adequació de l’actual. Aquesta Unitat coordina l’actuació dels Agents sobre el terreny i facilita, entre d’altres, les comunicacions amb tecnologia satèl·lit.

Vehicles i mitjans aeris Bombers de la Generalitat i Cos d’Agents Rurals 

Pel que fa al Cos de Bombers de la Generalitat, vint-i-dos mitjans aeris reforçaran la dotació anual dels Bombers de la Generalitat. Així, en total, la flota de Campanya Forestal estarà integrada per 28 màquines: 6 helicòpters de comandament, 3 helicòpters de rescat, 10 helicòpters bombarders i 9 avions de vigilància i atac (AVA). D’aquests últims, 5 són de càrrega en terra (amb base a Òdena, Reus i Alguaire) i 4, amfibis (situats a Sabadell i Empuriabrava).

La flota terrestre està integrada per 821 vehicles, en què ja hi ha inclosos els 29 que s’han anat incorporant al servei en els darrers mesos: 21 vehicles urbans i 8 autoescales.  

Actualment la policia del medi ambient a Catalunya compta amb 240 vehicles, 1 helicòpter i 18 drons amb equipament òptic i i sensors tèrmics

El 81% de les actuacions que duu a terme l’helicòpter es destinen a la prevenció d’incendis.

El Grup Especial Caní (GEK9) disposa de dos gossos ensinistrats per a la detecció de substàncies accelerants en la zona d’inici d’un incendi forestal, durant la investigació de causes. 

Previsions de Campanya

Amb els registres dels primers mesos, 2024 es va situar com el tercer any més sec a Catalunya en dècades. Les pluges de la primavera, però, han frenat l’impacte de la sequera estructural a la meitat nord del país. Al sud, però, la situació continua sent molt preocupant. Entre l’1 de gener i el 15 de maig d’enguany, els Bombers de la Generalitat han treballat en 1.750 incendis de vegetació; un 34% menys que el mateix període de l’any passat. Aquest descens, que s’observa a la gràfica adjunta, s’explica gràcies a les pluges que han anat caient arreu del país des del passat mes d’abril.

Enguany a Catalunya (fins el 15 de maig) el Cos d’Agents Rurals ha realitzat:

o793 actuacions en focs actius o extingits

o1.348 actuacions per verificacions de columnes de fum

o4.485 actuacions d’inspecció d’infraestructures i activitats amb perill d’incendi

Aquesta tasca preventiva, juntament amb la tasca d’extinció de Bombers, ha permès que tot i que els dies en què hi ha un elevat perill d’incendi ha anat augmentant a causa del canvi climàtic, el nombre d’incendis forestals ha tingut una tendència a la baixa lenta però continuada els darrers anys.

Pla Alfa adaptat al canvi climàtic

L’any 2024 el Pla Alfa evoluciona i s’adapta a la situació d’emergència climàtica. El Pla a Alfa s’ha adaptat al canvi climàtic i té 5 nivells. Que van del 0 per a nivell baix de perill fins al 4 per a un perill de nivell extrem d’incendi forestal. Fins el nivell 3 els Agents Rurals vetllen perquè es compleixin les restriccions d’activitats que determina la Subdirecció General de Prevenció d'Incendis Forestals del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Amb el nivell 4 es restringeix l’accés a espais naturals per perill extrem d’incendi forestal i s’estableixen mesures preventives extraordinàries.

📌Adjuntem dossier de premsa

📌Podeu descarregar-vos imatges de l’acte⬇ 

Vídeos: https://we.tl/t-GvCLTc6buh

Imatges: https://we.tl/t-9jI7hWvuPe

1  

Fitxers adjunts

DOSSIER EN PDF

DOSSIER EN PDF
PDF | 823331

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia