Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Gavina corsa

Es consolida la presència de la gavina corsa als ports de Barcelona i Tarragona

query_builder   3 juny 2024 10:00

event_note Nota de premsa

Es consolida la presència de la gavina corsa als ports de Barcelona i Tarragona

  1. L’aplicació de mesures de conservació ha permès crear un entorn segur per a la nidificació d’aquesta espècie protegida i catalogada en perill d’extinció
  2. El Port de Barcelona, el de Tarragona i alguns espais de la Zona Franca concentren el 42,08% de les parelles nidificants de Catalunya
Exemplar de gavina corsa{"name":"2024/06/03/09/35/e5474f34-046a-4a67-a272-558d0ab15901.jpg","author":"DACC - Ricard Gutiérrez","type":"0","location":"0","weight":85903}

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha registrat aquest any 2024 un total de 4.356 parelles nidificants de gavina corsa (Ichthyaetus audouinii) a Catalunya. Les dades s’han recollit a través del darrer cens, que fa poques setmanes es va tancar.

Les dades constaten que, tot i que hi ha hagut una lleugera davallada respecte de les xifres recollides l’any 2023, hi ha una consolidació de la població al voltant de les 4.000 parelles i s’ha frenat en sec la davallada poblacional registrada deu anys enrere, fins i tot invertint la tendència poblacional. La gavina corsa és una espècie protegida i catalogada en perill d’extinció.

2022

2023

2024

3.060

4.421

4.356

Gairebé la meitat (2.523 parelles) es localitzen a la colònia del delta de l’Ebre, a la punta de la Banya i a les Salines de la Tancada. Aquesta xifra incrementa en 46 parelles les xifres registrades l’any passat. La resta es distribueixen en les colònies que hi ha al port de Tarragona (694), port de Barcelona (845) i Zona Franca de Barcelona (294).


Les mesures de gestió als ports, pioneres

L’any 2015, es va començar a detectar la presència de gavina corsa a espais antropitzats com els ports. Aquestes zones són un indret de refugi davant una de les seves majors amenaces: els depredadors, especialment els terrestres, i són a prop de les zones d’alimentació (plataformes continentals de deltes o àrees de treball de la flota pesquera).

A poc a poc, la presència de parelles nidificants als ports de Barcelona i Tarragona s’ha consolidat i el mateix ha passat a les teulades de la Zona Franca. Actualment, el 42,08% de les parelles nidificants de Catalunya es concentren en aquests espais.

Port de Barcelona

Port de Tarragona

Zona Franca

845 parelles

694 parelles

294 parelles

Catalunya és pionera en l’aplicació de mesures de gestió en els ports. Al port de Barcelona, la colònia s’ha incrementat en 521 metres lineals gràcies a la col·laboració de l’Autoritat Portuària. Això ha permès, entre altres coses, que el 86,98% de les parelles criïn ‘segures’ en aquest àmbit.

Així mateix, amb la col·laboració del Port, s’han instal·lat refugis com ara pedres, vegetació o tubs per afavorir la nidificació, que han estat ocupats en el 76,77% dels casos, cosa que ha beneficiat directament un centenar de parelles que d’altra manera no haguessin pogut niar en aquest espai.

Totes aquestes mesures de gestió han estat un èxit i són pioneres a escala mundial, ja que constitueixen una oportunitat de gestió i de conservació futura no només a Catalunya sinó al conjunt europeu.

Tant el port de Barcelona com el port de Tarragona i les empreses de la Zona Franca col·laboren activament en l’elaboració del cens i faciliten espais segurs per a aquesta espècie delimitant i senyalitzant les àrees de cria.


3  

Imatges

Colònia de gavina corsa al Port de Tarragona - Autor: Ricard Gutiérrez-DACC

Colònia de gavina corsa al Port de Tarragona - Autor: Ricard Gutiérrez-DACC 807617

Exemplar de gavina corsa - Autor: Ricard Gutiérrez-DACC

Exemplar de gavina corsa - Autor: Ricard Gutiérrez-DACC 85903

Refugi de gavina corsa al Port de Barcelona - Autor: Ricard Gutiérrez-DACC

Refugi de gavina corsa al Port de Barcelona - Autor: Ricard Gutiérrez-DACC 7282908

Acció climàtica
Biodiversitat
Medi ambient
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia