Protecció Civil

Sessió informativa de l'INFOCAT a municipis al Consell Comarcal d'Osona

Protecció Civil presenta a Vic les novetats del Pla INFOCAT als responsables municipals de la Catalunya Central

query_builder   3 juny 2024 13:00

event_note Nota de premsa

Protecció Civil presenta a Vic les novetats del Pla INFOCAT als responsables municipals de la Catalunya Central

  1. La sessió ha comptat amb representants de Protecció Civil de la Generalitat, Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra, Agents Rurals i del Sistema d’Emergències Mèdiques
  2. A la Catalunya Central hi ha 146 municipis, dels quals 131 tenen la obligació de fer el pla i 15 ho tenen recomanat

Protecció Civil de la Generalitat ha presentat avui les novetats del pla INFOCAT, revisat recentment per adaptar-lo al canvi climàtic, als alcaldes, alcaldesses i diferents responsables municipals de la vegueria de la Catalunya Central.

La sessió, que s’ha fet a la seu del Consell Comarcal d’Osona, a Vic, ha estat organitzada per la Delegació del Govern a la Catalunya Central conjuntament amb els Serveis Territorials del Departament d’Interior i ha comptat amb la participació de 35 càrrecs municipals de 25 ajuntaments.

La benvinguda a la sessió ha anat a càrrec de la Delegada del Govern a la Catalunya Central, Montserrat Barniol. A continuació ha presentat el nou pla INFOCAT la directora dels Serveis Territorials del Departament d’Interior a la Catalunya Central, Elena Roca; i la responsable de Protecció Civil a la Catalunya Central, Agnès Centellas, que ha explicat les concrecions del nou pla i les implicacions municipals. A la reunió també han participat representants dels Bombers de la Generalitat, dels Agents Rurals, dels Mossos d’Esquadra i del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).

El Govern ha aprovat recentment la revisió del Pla especial d'emergències per incendis forestals a Catalunya (INFOCAT) amb l’objectiu de reforçar la capacitat de tot el sistema de protecció civil i emergències davant l’agreujament del risc d’incendi forestal a Catalunya en el marc del canvi climàtic. El nou Pla millora l’estructura interna dels grups operatius en les seves actuacions sobre el terreny, amplia les mesures d’emergència per a la protecció de la població i agilitza el flux de presa de decisions.

A més, s’ha ampliat el nombre de municipis amb obligació de redactar el seu pla municipal per incendis forestals degut a un nou anàlisi de perill que incorpora factors de canvi climàtic. Així, a la Catalunya Central hi ha 146 municipis, dels quals 131 tenen la obligació de fer el pla i 15 ho tenen recomanat.

Amb els canvis del nou INFOCAT, a la Catalunya Central hi ha 1 municipi que ha passat no tenir obligació ni recomanació a estar obligat: Santa Maria de Besora; 10 que han passat de no tenir obligació ni recomanació a estar recomanats: Calaf, Calldetenes, Malla, Manlleu, Roda de Ter, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Martí Sesgueioles, Santa Eugènia de Berga, Torelló i Vic; 37 que han passat de tenir una recomanació a estar obligats: Alpens, Borredà, Castell de l'Areny, Castellar del Riu, Collsuspina, Coma i la Pedra, Espinelves, Fígols, Gisclareny, Gósol, Guixers, Gurb, Lluçà, Masies de Roda, Masies de Voltregà, Montesquiu, Muntanyola, Perafita, Pobla de Lillet, Rupit i Pruit, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi de Lluçanès, Sant Jaume de Frontanyà, Sant Julià de Cerdanyola, Sant Martí d'Albars, Sant Pere de Torelló, Sant Quirze de Besora, Santa Eulàlia de Riuprimer, Sobremunt, Sora, Tavèrnoles, Tavertet, Tona, Vallcebre Vidrà i Vilada. Finalment, 3 municipis han passat d’estar obligat a tenir una recomanació: Folgueroles, Gironella i Sant Vicenç de Torelló.

Les novetats al pla INFOCAT adapten l’organització i la resposta operativa i directiva per fer front a l’augment del risc d’incendi forestal pels efectes del canvi climàtic, que ha provocat que la temporada d’incendis comenci cada vegada més aviat i que es puguin produir grans incendis també fora dels mesos de major risc.

La revisió del pla INFOCAT s’ha fet per tal de poder fer front als escenaris de risc extrem cada cop més freqüents per efecte del canvi climàtic on és més probable la simultaneïtat d’incendis forestals, l’aparició d’incendis de ràpida evolució i l'afectació a la població de forma sobtada o l’afectació a grans extensions de territori on la capacitat de resposta dels serveis d’emergència pot quedar condicionada.

Per a més informació sobre el nou pla INFOCAT, podeu consultar el següent enllaç

2  

Imatges

Han participat representants de Protecció Civil, Bombers, Mossos, Agents Rurals i Sistema d'Emergències Mèdiques

Han participat representants de Protecció Civil, Bombers, Mossos, Agents Rurals i Sistema d'Emergències Mèdiques 55781

A la Catalunya Central hi ha 146 municipis, dels quals 131 tenen la obligació de fer el pla i 15 ho tenen recomanat

A la Catalunya Central hi ha 146 municipis, dels quals 131 tenen la obligació de fer el pla i 15 ho tenen recomanat 52242

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia