1. L’any Llorach inclourà, entre altres actes, un concert al Palau de la Música Catalana, una exposició, un club de lectura i la projecció d’un documental
  2. Pel centenari de Guilleumas se celebraran alguns actes d’homenatge i un espectacle en una trentena de biblioteques del país


Enguany es commemoren el 150è aniversari del naixement d’Isabel Llorach, una personalitat de la burgesia catalana molt influent als cercles culturals del primer terç del segle XX, i el centenari del naixement de la bibliotecària, filòloga i directora de la Biblioteca Nacional de Catalunya, Rosalia Guilleumas.


Isabel Llorach (1874-1954) mecenes i dinamitzadora cultural

Avançada al seu temps, Isabel Llorach va ser una figura clau per la vida cultural i social barcelonina. Llorach pertanyia a la classe benestant i va rebre una educació privilegiada que li va permetre viatjar a l’estranger i gaudir d’una llibertat inusual per a les dones de l’època.

Va ser precursora d'un nou rol femení, una dona culturalment dinàmica, i socialment activa. Aquesta nova manera de viure començava a ser possible per a les dones de la burgesia adinerada i culta europea; tot i que a Catalunya no es desplegaria fins a la dècada dels seixanta.

Llorach va acostar cercles benestants a intel·lectuals i artistes més propers a les noves tendències amb una eficient tasca com a promotora i mecenes cultural. Va ser al capdavant de gran nombre d’iniciatives i projectes especialment en el món de les arts escèniques i la música.

La commemoració de l’any Llorach, vol reivindicar la seva tasca de mecenatge i compromís amb l’art en una societat on el paper de les dones era totalment minoritzat.

Entre els actes destacats de l’any Llorach hi haurà un concert dedicat a la seva figura dins dels programats en la temporada 2024 – 2025 del Palau de la Música Catalana, i també la conferència: “Els Llorach. Burgesia i salut mental a Les Corts” per part de l’historiador Rafa Burgos en col·laboració amb Cementiris de Barcelona. La conferència abordarà les seves arrels familiars i l’origen de la seva fortuna.

També es programaran clubs de lectura al voltant de Llorach i de la Barcelona de l’època, que inclourà els títols “Vida privada” de Josep Maria de Segarra (1932), “Un siglo de Barcelona” de Ramon Aliberch (1944), “Una heredera de Barcelona” de Sergio Vila-Sanjuán (2010) i “Abans que els temps ho esborri” de Javier Baladia (2010).

Es projectarà el documental del mateix títol que el llibre “Abans que el temps ho esborri” (2011), dirigit per Mireia Ros, que repassa la història de l'alta burgesia de la revolució industrial a Catalunya a través d’un passeig per la Barcelona del segle XX a través dels records heretats de Javier Baladia, un dels descendents de Llorach,

Per últim, durant l’any hi ha previstos: una exposició sobre el personatge d’Isabel Llorach i el seu temps, en col·laboració amb la Fundació Rocamora i l’Ajuntament de Barcelona i un acte al Teatre Romea per a difondre el vessant més lúdic de la mecenes i la seva relació amb la cultura internacional de l’època amb artistes com Vàtslav Nijinsky, Carlos Gardel, Maurice Chevalier, Josephine Baker, Miguel Fleta Conxita Supervía o Wanda Landowsa.


Rosalia Guilleumas (1924-2007) filòloga i bibliotecària

Rosalia Guilleumas va ser bibliotecària, filòloga i directora de l'Escola de Bibliologia entre el 1973 i 1982, de la Biblioteca de Catalunya, del Servei de Biblioteques de la Diputació i de la Biblioteca de la Universitat de Barcelona, què destacà per les seves recerques en filologia catalana, especialment sobre Ramon Llull i Jacint Verdaguer.

Amb motiu del centenari del seu naixement aquest octubre hi ha previst un acte d’homenatge en coordinació amb la Facultat d’Informació i Mitjans Audiovisual de la Universitat de Barcelona (UB), la Diputació de Barcelona i la Biblioteca de Catalunya.

D’altra banda, el passat 8 de març va tenir lloc la conferència: «Rosalia Guilleumas: la llavor del canvi en les biblioteques de Catalunya» al Centre de Lectura de Reus coincidint amb el Dia Internacional de les Dones.

Guilleumas també ha estat la protagonista d’una exposició a l’hemeroteca de la Biblioteca Pública de Lleida durant els mesos de maig i juny.

Per últim, es representarà entre els mesos de juny i desembre un espectacle infantil a una trentena de biblioteques catalanes que porta per títol “El veïnat” i s’articula entorn la Rosalia Guilleumas com a narradora i ret homenatge als diferents commemorats de 2024: Àngel Guimerà, Joan Salvat-Papasseit, Montserrat Vayreda, Vicent Andrés Estellés i Antoni Tàpies.


2  

Imatges

Retrat d'Isabel Llorach, 1901. Crèdits pintura: Ramon Casas © Museu Nacional d¿Art de Catalunya

Retrat d'Isabel Llorach, 1901. Crèdits pintura: Ramon Casas © Museu Nacional d¿Art de Catalunya 2505246

Rosa Guilleumas. Crèdits foto: 1973, © Pau Barceló

Rosa Guilleumas. Crèdits foto: 1973, © Pau Barceló 973524