Direcció General de Comunicació

Pares Guillem Agulló

La Generalitat de Catalunya entregarà el Premi Guillem Agulló i Salvador a persones i col·lectius antiracistes

query_builder   4 juny 2024 13:54

event_note Nota de premsa

La Generalitat de Catalunya entregarà el Premi Guillem Agulló i Salvador a persones i col·lectius antiracistes

  1. El guardó, que reconeix la lluita contra el racisme, la xenofòbia i els discursos d’odi, l'atorgava prèviament la Generalitat Valenciana, fins que enguany el va suspendre
  2. El jurat comptarà amb David Fernández i Ramos, Özgür Güneş Öztürk, Enric Xavier Morera Català i Anna Sallés i Bonastre
  3. Agulló va ser un activista valencià antiracista que va ser assassinat per un grup feixista el 1993


El Govern ha aprovat el decret que farà possible que, a partir d'ara, la Generalitat de Catalunya atorgui el Premi Guillem Agulló i Salvador, un reconeixement públic i institucional a persones i col·lectius que han destacat en la lluita antiracista.

El premi honora el jove valencià Guillem Agulló i Salvador, un jove activista antiracista que va morir assassinat per un grup de feixistes l'11 d'abril del 1993 a Montanejos (Alt Millars). El guardó té per objectiu distingir, posar en valor i donar a conèixer persones físiques i jurídiques, així com òrgans o col·lectius de persones dels territoris de parla catalana que hagin contribuït destacadament en la lluita contra la xenofòbia, el racisme i els discursos d’odi. El premi s’atorgarà per acord de Govern a proposta de la Direcció General per a la Promoció i Defensa dels Drets Humans.

El guardó l'havia atorgat prèviament la Generalitat Valenciana, des que el 2016, al Ple de les Corts Valencianes, es llegís una declaració institucional per reparar la memòria de Guillem Agulló i Salvador i es creés el premi. En els darrers anys, el guardó s’ha convertit en un símbol contra el racisme, la xenofòbia i els discursos d’odi. El passat mes de març, però, la majoria parlamentària formada pel PP i Vox va suspendre'l.

El Govern va decidir, al març, assumir l’organització del premi fins que les institucions valencianes decideixin recuperar-lo. La mesura es va prendre d’acord amb la família Agulló i els impulsors del premi i, a l'abril, la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà Pons, es va reunir amb els pares d'Agulló per consensuar amb ells la proposta del Govern per custodiar i organitzar el guardó que porta el seu nom. El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, i la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, han firmat avui el decret, que estableix l'atorgament del premi per part del Govern a proposta de Verge.

Enguany, el premi s’atorgarà el 21 de juny, i en les pròximes edicions es tornarà a entregar el mes d’abril, tal com s’estava fent fins ara.

Anna Sallés Bonastre i Özgür Güneş Öztürk, entre els membres del jurat

El premi inclourà, a partir d'ara, el cognom de la mare i s’anomenarà Premi Guillem Agulló i Salvador. El guardó mantindrà l’essència del premi tal com es va plantejar el 2016 i mantindrà l’esperit, la memòria i els valors que encarna la figura de Guillem Agulló.

Avui s'ha constituït, a més, el jurat de la primera edició del premi per part de la Generalitat de Catalunya. El formaran:

  1. El director general per a la Promoció i Defensa dels Drets Humans, Adam Majó i Garriga;
  2. David Fernàndez Ramos, activista social, periodista, exdiputat al Parlament, per petició expressa de la família;
  3. Özgür Güneş Öztürk, professora del Departament de Psicologia, Sociologia i Treball Social de la Universitat de Lleida, coordinadora tècnica acadèmica del Postgrau Polítiques LGBTI+ a la Gestió Pública de la mateixa universitat, i sòcia fundadora de la cooperativa Col·lectivaT;
  4. Enric Xavier Morera Català, expresident de les Corts Valencianes i impulsor inicial dels premis;
  5. i Anna Sallés i Bonastre, historiadora i professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Continuïtat a un reconeixement a la lluita contra els discursos d'odi

Guillem Agulló i Salvador va morir assassinat la matinada del dia 11 d’abril de 1993 a mans d’un grup de militants de l'extrema dreta a Montanejos (Alt Millars). El jove antiracista i militant de Maulets, va morir d’una ganivetada al coll per part d’un neonazi que va ser condemnat per un tribunal. Aquest crim va sacsejar les societats valenciana i catalana.

El 14 d’abril de 2016, les Corts Valencianes van aprovar una declaració institucional en memòria d'Agulló que incloïa la concessió d’un premi amb caràcter anual a persones i iniciatives destacades en la lluita contra la xenofòbia, el racisme i la prevenció dels delictes d’odi. L’any 2024, les Corts Valencianes van decidir suspendre'n l’atorgament, a proposta de VOX.

En considerar que les raons que van motivar la creació d’aquesta distinció són absolutament vigents, el Govern de la Generalitat de Catalunya es va comprometre públicament a mantenir la concessió del premi durant els anys que no ho fessin les Corts Valencianes i a donar continuïtat a la tasca feta fins ara.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia