1. El primer quadrimestre d’enguany s’han obtingut 152 donants cadàver d’òrgans, un total que suposa un 18% més d’aquestes donacions que el mateix període de l’any 2023
  2. Aquests donants, juntament amb els 59 vius reals i l’intercanvi d’òrgans amb altres territoris de l’Estat, han permès fer 533 trasplantaments, un 9% més que l’any anterior
  3. El diumenge, 9 de juny, les associacions de pacients trasplantats organitzaran la tradicional Caminada d’agraïment al donant, que sortirà (11h) des de la Pedrera i arribarà fins al Monument als donants d’òrgans i teixits, als jardins de la Sagrada Família
Catalunya supera per primera vegada la barrera dels 50 donants per milió de població{"name":"2024/06/04/14/55/8002b8dd-3d0e-4ea8-84dc-5203da1e99b5.jpg","author":"Departament de Salut","type":"0","location":"0","weight":108743}

L’activitat de donació d’òrgans i teixits a Catalunya segueix a l’alça aquest 2024, amb una taxa de donació interanual que se situa en els 51,5 donants per milió de població (pmp). “Si mantenim aquesta xifra fins a finals d’any, ens permetria superar per primera vegada els increïbles 50 donants per milió de població, quan fa pocs anys el repte era superar els 40”, contextualitza Jaume Tort, director de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT).

A Catalunya superarem amb anticipació aquest horitzó dels 50 donants pmp que proposa l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) a assolir en els propers anys, una xifra molt superior a la de l’entorn europeu. I és que arribar i superar els 50 donants pmp suposa doblar la taxa de països com França (26 pmp*) o Itàlia (25 pmp*), i encara deixar molt més enrere països com Canadà (21 pmp*), Regne Unit (20 pmp*), Austràlia (17 pmp*) o Alemanya (10 pmp*). Quant a la Unió Europea, té una mitjana de 21 donants pmp* i només els EUA amb 45 donants pmp* -a causa de la crisi dels opiacis- se situen relativament a prop de la xifra assolida a Catalunya i de la de tot l’Estat espanyol (51 pmp). En tot cas, cal ser prudents, perquè la donació no és lineal [*taxes per milió de població (pmp) de 2022 (darreres dades publicades internacionalment)].


Les donacions augmenten

Entre gener i abril d’aquest 2024 s’han obtingut 152 donants cadàver reals, que suposa un 17,8% més dels obtinguts el mateix període del 2023. Es tracta d’una donació que es comporta de manera diferent segons el tipus de donant, tal i com s’observa en els darrers anys. Així, mentre la mort encefàlica (cerebral) mostra una tendència a la baixa o a l’estabilització –58 donants durant aquest inici d’any, igual que l’anterior–, la mort en asistòlia (cardíaca) augmenta un 32,4% (94 vs. 71 donants) respecte l’any passat.

“Fa tres anys que, a Catalunya, l’asistòlia és el tipus de donant predominant i cada vegada la distància entre l’una (per mort encefàlica) i l’altra (per mort en asistòlia) és superior”, comenta Tort. “Equips professionals de coordinació de trasplantaments altament preparats, programes d’asistòlia presents als 24 hospitals autoritzats o la donació post-PRAM (eutanàsia) –Catalunya és el territori amb més donants de l’Estat– són exemples que expliquen aquesta realitat”, argumenta el director de l’OCATT.

Donants cadàver

Gener - Abril 2024

Gener - Abril 2023

Diferència

Mort encefàlica

58

58

-0,0%

Mort en asistòlia

94

71

32,4%

Total

152

129

17,8%

El consentiment a la donació se situa al voltant del 80%, una xifra que, tot i ser molt positiva, es vol millorar apropant la donació a àmbits extrahospitalaris, com l’atenció primària o els centres educatius.

Quant a la donació per tipus d’òrgans, 59 persones han donat en vida un ronyó en el que portem d’any, una xifra inferior a la de l’any passat (67). En conjunt, els hospitals catalans realitzen el 45-50% dels trasplantament renals de donant viu de tot l’Estat.

Pel que fa a la donació en vida d’una part del fetge, a Catalunya fa anys que ja no es realitza, sobretot des que es va posar en marxa el programa de trasplantament hepàtic split amb grans resultats.

Pel que fa a la donació de teixits durant aquests primers mesos de 2024, també ha augmentat de manera considerable respecte el mateix període de l’any anterior, tant en nombre de donants cadàver gestionats (9,5%; 739 vs. 675) com en teixits obtinguts (9,3%; 1.037 vs. 949).


Els trasplantaments acceleren

Gràcies a les bones xifres de donació, els trasplantaments han augmentat un 9% en els primers quatre mesos de l’any (533) en comparació amb l’any anterior (491). Per tipus d’òrgan, tots els trasplantaments mostren augments superiors al 5%.

Trasplantaments

Gener - Abril 2024

Gener - Abril 2023

Diferència

Renals

370

342

8,2%

Hepàtics

87

83

4,8%

Cardíacs

23

21

9,5%

Pulmonars

39

37

5,4%

Pancreàtics

14

8

75,0%

Total

533

491

8,6%

Tot i que els resultats són molt positius i esperançadors, des de l’OCATT fan una crida a mantenir la confiança de la societat en el sistema de trasplantaments per donar resposta a les 1.270 persones que, a 31 de maig de 2024, esperen un òrgan a Catalunya.


Nou Reglament SoHO per a les substàncies d’origen humà de la UE

La Unió Europea ha aprovat per unanimitat un nou Reglament per potenciar encara més la seguretat i la qualitat en l’ús de totes les substàncies d’origen humà (SoHO): sang, teixits i cèl·lules (amb l’excepció dels òrgans, per les seves especificitats). Aquesta nova normativa, pretén reforçar els nivells de protecció de la salut dels donants, receptors i la seva descendència, facilitar l’accés i l’autosuficiència, consolidar el principis ètics i assegurar el suport als Estats membres pel que fa a la innovació i la digitalització de la informació relativa a les SoHO.

L’aplicació del nou Reglament SoHO, pendent de publicar-se al llarg dels propers mesos, suposarà que els Estats membres designin autoritats competents que supervisin totes les activitats que puguin impactar en la qualitat, seguretat o efectivitat dels tractaments. A banda de la designació de l’autoritat competent per a l’Estat espanyol, a Catalunya, com a la resta de territoris de l’Estat, la Generalitat de Catalunya haurà de designar i estructurar l’autoritat competent catalana pel que fa a les substàncies d’origen humà.


Caminada d’agraïment als donants d’òrgans i teixits

Pel que fa a les associacions de pacients trasplantats, enguany organitzen un cop més la Caminada d’agraïment als donants i de les seves famílies, una caminada que arriba a la seva 17a edició. Aquest any, la caminada serà el diumenge 10 de juny i sortirà a les 11.00 hores des de la Casa Milà (la Pedrera), recorrerà el carrer Provença i arribarà al Monument als donants d’òrgans i teixits, situat als jardins de la Sagrada Família. Associacions i amics estan convocats a les 10.00 h a la Pedrera.


La donació, un gest solidari fonamental

Tant l’OCATT com el Departament de Salut volen destacar la importància de la generositat i la solidaritat dels donants i de les seves famílies, que amb el seu gest fan possible els trasplantaments. Igualment, fan un reconeixement explícit als professionals i als hospitals catalans que han contribuït de manera decisiva en l’assoliment dels excel·lents resultats de trasplantament a Catalunya.

2  

Fitxers adjunts

Donació i trasplantament a Catalunya entre gener i abril 2024 i informació sobre el nou Reglament SoHo de la UE

Donació i trasplantament a Catalunya entre gener i abril 2024 i informació sobre el nou Reglament SoHo de la UE
PDF | 1108357

Activitat de donació i trasplantament per demarcacions de Catalunya, gener-abril 2024

Activitat de donació i trasplantament per demarcacions de Catalunya, gener-abril 2024
PDF | 50689