Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

MINIATURA NP ACTES LEADER JUNY

Actes i jornades organitzats pels grups Leader per al mes de juny

query_builder   5 juny 2024 14:49

event_note Nota de premsa

Actes i jornades organitzats pels grups Leader per al mes de juny

Els grups Leader organitzen i participen aquest mes en diferents actes, jornades, visites, i reunions per a divulgar i donar a conèixer els projectes que desenvolupen en el marc de les seves estratègies de desenvolupament territorial

FOTO NOTA ACTES LEADER JUNY{"name":"2024/06/05/13/46/7bf8f336-37d3-4b54-8e76-72f3b019ee27.png","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":469448}

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya va seleccionar 11 Grups d’Acció Local per a aplicar el desenvolupament local participatiu Leader a Catalunya en el marc del Pla Estratègic de la Política Agrària Comuna (PAC) 2023-2027.

Així, entre les actuacions d’aquests Grups previstes per a aquest mes, destaca la Jornada: Sessió de formació: L’Estratègia Catalana de Biogàs i de Digestat, situació actual i futura detecció de necessitats formatives i divulgatives en el territori, que se celebrarà el proper 21 de juny, de 10:00h a 13:30h., al CEI de Balaguer, organitzada per l’Associació Leader de Ponent. Amb aquesta jornada inclosa en el Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT), del Departament, es vol mostrar la capacitat de filtrar projectes fantasmes, trencar fake news o orientar o recomanar escenaris als municipis amb interessos sobre la matèria.

En un futur es planteja replicar la formació en les zones on han aparegut projectes com el Tarragonès i la Catalunya central, i que de cara a la tardor es pugui seguir com a línia de treball l'aprofundiment en tot plegat.

Les ponències de la jornada seran:

  1. Instal·lacions de producció de biogàs a partir de dejeccions ramaderes i altres materials orgànics. Xavier Flotats, Professor emèrit, UPC.
  2. L’Estratègia Catalana de biogàs 2030. Laia Sarquella. Cap de Programa de Bioenergia. Institut Català d’Energia (ICAEN), adscrit al Departament.
  3. L’Estratègia Catalana de Digestat. Neus Ferrete. Subdirectora general d’Agricultura del Departament.

La jornada va adreçada als serveis ambientals, enginyeries de serveis a municipis, tècnics municipals i supramunicipals, membres de governs locals amb propostes o interès sobre la tecnologia, tramitadors de llicències, recomanadors o orientadors. També poden assistir-hi promotors o propietaris de projectes actius.

D’altra banda, també cal destacar que l'Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya (ADRINOC) participarà el proper 13 de juny, a Ridaura, en la Taula Territorial ‘LIFE eCOadapt50’ per a treballar accions d’adaptació al canvi climàtic que puguin implementar al territori en el marc del projecte ‘Life eCOadapt50.

Es tracta d’un projecte europeu d’adaptació al canvi climàtic liderat per l’Àrea d’Acció Climàtica i Transició Energètica de la Diputació de Barcelona i en el qual participen 24 socis públics i privats. Està enfocat a la cocreació d’una acció estratègica per a l’adaptació al canvi climàtic dels territoris i l’economia local en 19 àrees de Catalunya.

En aquest projecte hi participen a més d'ADRINOC, l'Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), l'Associació per la Gestió del Programa Leader Ripollès Ges Bisaura, el Consorci Leader Pirineu Occidental, el Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp, l'Associació Leader de Ponent, i el Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central.

L’objectiu principal del ‘Life eCOadapt50’ és promoure una transformació en els territoris i les activitats que s’hi desenvolupen per a què siguin menys vulnerables als efectes del canvi climàtic. Per això s’impulsarà la inversió i l'execució d'accions d'adaptació al canvi climàtic a curt, mig, i llarg termini, amb la implicació, des de l’inici, dels agents socioeconòmics dels territoris. Els sectors econòmics als quals s’adreça són: agrícola, ramader, forestal, pesquer, i turístic, a més de l'Administració local dels esmentats 19 territoris de Catalunya.

I aquest és el conjunt de les properes actuacions previstes per a aquest mes de juny:

Fires FER – Futurs Emprenedors Rurals

Data i lloc:

  1. 11 de juny: Noguera, Segrià, Pla d’Urgell i Pallars Jussà
  2. 13 de juny: Baix Ebre i Montsià
  3. 19 de juny: Ripollès

Horari: de 9:30h a 12:30h.

Organitza i col·laboren: Consorci Grup d’Acció Local Noguera – Segrià Nord, Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central, Associació Leader de Ponent, i Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià.

Les Fires FER, Futurs Emprenedors Rurals, és on els alumnes exposen els projectes treballats al llarg del curs, en el marc del projecte FER, i ahir, 4 de juny, hi havia prevista una al Solsonès i la Segarra.

Aquesta activitat va adreçada a centres escolars, Centres de Recursos Pedagògics (CRP), familiars d’alumnes, jurat, i convidats.

Taula Territorial ‘LifeeCOadapt50’

Data i lloc: 6 de juny. Seu del Parc Natural del Cap de Creus. Vilajuïga.

Horari: de 9:30h a 12:00h.

Organitza: ADRINOC

Reunió amb agents de l’Alt Empordà per a treballar accions d’adaptació al canvi climàtic que puguin implementar al territori en el marc del projecte ‘Life eCOadapt50’. Aquesta activitat s’adreça als agents públics i privats del territori dels àmbits agro-ramader, forestal, i turístic.

Lideratge en femení

Data i lloc: 6 de juny. CEI Balaguer. Balaguer.

Horari: de 9:30h a 13:30h.

Organitza: Consorci Grup d’Acció Local Noguera – Segrià Nord

Es tracta d’una jornada tècnica on es treballarà el lideratge, especialment el lideratge femení de les dones del món rural, i oberta a totes les empresàries i empresaris del territori, i persones interessades a saber més sobre lideratge.

Estàs grillat? Taller per a conèixer saltamartins i grills de la Vall del Corb

Data i lloc: 7 de juny, als Canyars.

Horari: de 19:30h a 21:30h.

Organitza: Associació Leader de Ponent

Tot fent una passejada apta per a tots els públics per l’entorn de Vallbona, es durà a terme una introducció al sorprenent món dels ortòpters (grills i saltamartins), una peça fonamental en els ecosistemes. Se’ls podrà observar i sentir al camp, i aprendre-ho tot sobre els seus cants, la seva ecologia i biologia. Cèsar Piñol, tècnic de fauna, serà el formador de la proposta, inclosa dins dels programes d’activitats de Vallbonatura i ‘Espais Naturals de Ponent’, i oberta a tothom.

Més informació: https://www.espaisnaturalsdeponent.cat/ca/activitats-de-descoberta/

Com arribar-hi: https://maps.app.goo.gl/TY8poG6siRBv4qCZ7

Taller d’Astronàutica

Data i lloc: 8 de juny. Sotet de Massalcoreig.

Horari: de 10:00h a 12:00h.

Organitza: Associació Leader de Ponent

Saber qui va aconseguir volar, per primera vegada, qui va llançar primer un coet, etcètera. En aquest taller es podrà descobrir això, i aprendre altres conceptes d'astronàutica... Però a més, també es proposa una part pràctica molt divertida! Experimentar els llançaments de diferents tipus de coets, amb diferents tipus de propulsors, d’una manera entenedora i segura amb l'astrònom Joan Pujol, d'Univers Quark. Aquesta activitat també està inclosa dins del programa de propostes dels ‘Espais Naturals de Ponent’, i oberta a tothom.

Més informació: https://www.espaisnaturalsdeponent.cat/ca/activitats-de-descoberta/

Com arribar-hi: https://maps.app.goo.gl/DWiuFVahLDVrYR2d7

Anellament d’ocells

Data i lloc: 9 de juny. Punt de trobada: Plaça Sitjar de Castellserà.

Horari: de 9:30h a 12:30h.

Organitza: Associació Leader de Ponent

Quins ocells hom pot trobar a la Serra de Bellmunt-Almenara? Hom sabria identificar les espècies que s’hi observa? Si es vol saber-ne més i conèixer el mètode de captura i alliberament participeu en l'anellament d'ocells que realitzarà l'ornitòleg i anellador titulat Sergi Sales, de Fundació Plegadís. Es tracta d’una activitat també inclosa dins del programa de propostes dels ‘Espais Naturals de Ponent’, i oberta a tothom.

Més informació: https://www.espaisnaturalsdeponent.cat/ca/activitats-de-descoberta/

Com arribar-hi: https://maps.app.goo.gl/pn5r5TpXJHYBvApd8

Presentació del projecte ‘Relleu Agrari’ en les jornades de la RedPAC

Data i lloc: 11 de juny. Avilés – Astúries.

Horari: per determinar.

Participa: ADRINOC

Dins de les jornades organitzades per la RedPAC sota el títol ‘Jornada d’intercanvi d’experiències Leader: Bancs de Terres i Relleu Generacional’ es farà la presentació del projecte de cooperació liderat per ADRINOC 'Relleu Agrari’.

Sessió adreçada al personal tècnic i directiu dels grups d’acció local, gestors Leader, i Autoritats Regionals de Gestió de les comunitats autònomes, xarxes de Grups d’Acció Local, organitzacions o entitats que treballen per i per a la custòdia del territori, i altres entitats amb interès en la temàtica objectiu d’aquest esdeveniment.

Més informació: https://redpac.es/evento/jornada-intercambio-experiencias-leader-banco-tierras-y-relevo-generacional

Què és una comunitat energètica?

Data i lloc: 11 de juny. Centre Empresarial i Tecnològic de l’Alt Pirineu (CETAP). La Seu d’Urgell.

Horari: de 19:00h a 20:30h.

Organitza: Consorci Grup d’Acció Local Alt Urgell – Cerdanya (CAUC)

En el marc de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, diferents administracions públiques, entre elles el Consorci CAUC mitjançant el projecte de cooperació ‘ENFOCC’, han organitzat una sessió informativa per a donar a conèixer les comunitats energètiques. Es compta amb la col·laboració de la Fundació Planes Corts d’Estamariu i impulsora de la Comunitat energètica de l’Alt Urgell-La Vall del Port Negre, i les empreses PEUSA i KM0 Energy.

Aquesta jornada està dirigida a la ciutadania en general.

Més informació: https://www.cauc.cat/noticies/288368-copy-copy-copy-copy-copy/

Inscripcions: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeXHg-XDu0tW05vVXzXPFxVA1mpbWkkbaG1z5azd_lUf9nLSg/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0

Jornada: Carn de ramaderia extensiva: Qualitat, valor afegit, comercialització, i gastronomia

Data i lloc: 12 de juny.Santa Creu de Jutglar.

Horari: de 10:00h a 13:30h.

Organitza: Associació per al Desenvolupament Rural de la Catalunya Central

En aquesta altra jornada tècnica del PATT es parlarà de la carn de ramaderia extensiva, la seva producció, qualitat i inclusió en la nova gastronomia i menjadors escolars.

Aquesta activitat està adreçada a tècnics de l’Administració local, productors agroalimentaris, restauració, i qualsevol persona interessada.

Més informació:

https://ruralcat.gencat.cat/c/document_library/get_file?uuid=91381446-197d-4d6a-889e-42d5f7323a31&groupId=20181

Jornada: Gestió forestal i bones pràctiques de col·laboració entre Associacions de Propietaris Forestals i Administracions Públiques

Data i lloc: 12 de juny. Castell de Ciutadilla. Ciutadilla.

Horari: de 10:00h a 14:00h.

Organitza: Associació Leader de Ponent

Les Associacions de Propietaris Forestals (APF) són una bona eina de participació del territori, i específicament dels propietaris forestals, en la gestió responsable i eficient dels boscos de Catalunya.

El canvi climàtic està agreujant els episodis d'alt risc d'incendi forestal, a més de provocar altres efectes perjudicials per als sistemes agroforestals.

Amb el bosc com a protagonista és imprescindible que, des de l'entorn rural, hi hagi una estratègia de gestió forestal articulada, comunitària, i estructurada.

En aquesta jornada, també del PATT, es veurà alguns exemples de col·laboracions públiques-privades, i es coneixerà de primera mà les necessitats actuals del sector. La jornada va adreçada a associacions de propietaris forestals i administracions.

Més informació:

https://www.leaderponent.cat/esdeveniments/gestio-forestal-i-bones-practiques-de-collaboracio-entre-associacions-de-propietaris-forestals-i-administracions-publiques/

Reunió informativa per als Centres de Recursos Pedagògics (CRP) de la demarcació de Lleida

Data i lloc: 12 de juny. En línia.

Horari: de 9:30h a 10:30h.

Consorci Grup d’Acció Local Noguera – Segrià Nord

Es farà difusió i explicació del projecte ‘Futurs Emprenedors Rurals’, i aquesta activitat va dirigida als CRP, als agents vinculats al Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, i als Grups d’Acció Local de la demarcació de Lleida.

Taula Territorial ‘LIFE eCOadapt50’

Data i lloc: 13 de juny. Centre Cívic de Riudaura. Riudaura.

Horari: de 9:30 a 12:00h.

Com ja s’ha exposat anteriorment, l’organitza ADRINOC, és una reunió amb agents de la Garrotxa per a treballar accions d’adaptació al canvi climàtic que puguin implementar en el territori en el marc del projecte ‘Life eCOadapt50’, i va adreçada als agents públics i privats del territori dels àmbits agroramader, forestal, i turístic.

Estandardització de l’elaboració de pa amb Farina de Mestral i estudi de la seva textura

Data i lloc: 19 de juny. Cambra de Comerç de Reus. Reus.

Horari: de 18:30h a 20:00h.

Organitza: Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp

La Federació de Forners de la demarcació de Tarragona participa del Grup Operatiu Farina de Mestral com un agent amb qui dinamitzar la producció agrària dels pagesos que formen part de l’altre soci de l’esmentat Grup Operatiu, COPERAL. Aquesta jornada presentarà els treballs que ha realitzat EURECAT en la parametrització del treball amb la Farina de Mestral per part de dos forners de la Federació, així com també els resultats de l’estudi sobre la textura resultant.

Va dirigida al col·lectiu forner del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre, i agents del món de la gastronomia del Camp de Tarragona.

(RE)Vetlla Agroalimentària de Ponent

Data i lloc: 19 de juny. Finca Cuadrat Valley. L’Albagés.

Horari: de 9:30h a 14:00h.

Organitza: Associació Leader de Ponent

Es tracta de la segona trobada i se centrarà a desenvolupar una de les accions proposades l'any passat, que va ser definir un relat conjunt sobre el producte agroalimentari de Lleida. Els i les productores esdevenen peces clau per a construir aquesta campanya de comunicació, cal les seves idees i aportacions. Va adreçada a productors/es i elaboradors/es de Ponent (comarques de la Noguera, Segrià, Segarra, Urgell, Pla d’Urgell, i Les Garrigues).

Més informació i enllaços:

https://www.leaderponent.cat/esdeveniments/revetlla-agroalimentaria-2a-edicio/

Jornada: Sessió de formació: L’Estratègia Catalana de Biogàs i de Digestat, situació actual i futura detecció de necessitats formatives i divulgatives en el territori

Data i lloc: 21 de juny. Centre d'Empreses Innovadores (CEI) de Balaguer. Balaguer.

Horari: de 10:00h a 13:30h.

Organitza: Associació Leader de Ponent

Com ja s’ha esmentat, amb aquesta altra jornada del PATT es vol mostrar la capacitat de filtrar projectes fantasmes, trencar fake news o orientar o recomanar escenaris als municipis amb interessos sobre la matèria.

Les ponències de la jornada seran:

-   Instal·lacions de producció de biogàs a partir de dejeccions ramaderes i altres materials orgànics. Xavier Flotats, Professor emèrit, UPC.

-   L’Estratègia Catalana de biogàs 2030. Laia Sarquella. Cap de Programa de Bioenergia. Institut Català d’Energia (ICAEN), adscrit al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

-   L’Estratègia Catalana de Digestat. Neus Ferrete. Subdirectora general d’Agricultura del Departament.

Jornada d’emprenedoria per a mestres

Data i lloc: 27 de juny. Centre d'Empreses Innovadores. Balaguer

Horari: de 9:30h a 14:30h.

Consorci Grup d’Acció Local Noguera – Segrià Nord

Jornada formativa on els i les mestres treballaran l’emprenedoria a l’escola en el marc del projecte FER i l’Agenda Rural de Catalunya, i podran conèixer com apropar els productes locals a l’escola.

Aquesta activitat va dirigida a tots els i les mestres de Catalunya.

Jornada: Gestió de vinyes en situació d’emergència climàtica. XIV Festa del Trepat

Data i lloc: 28 de juny. Barberà de la Conca.

Horari: de 10:00h a 13:30h.

Organitza: Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp

Actualment, ens trobem amb una situació excepcional per la manca de pluges i les altes temperatures que estan patint les vinyes. En aquesta altra jornada del PATT es parlarà de com gestionar, des del terra a la planta, per a poder aconseguir un millor estat de les vinyes.

Jornada adreçada a agricultores i agricultors del Camp de Tarragona, serveis tècnics, i membres de les Oficines Comarcals del Departament.

Més informació:

https://ruralcat.gencat.cat/c/document_library/get_file?uuid=b1e09202-4487-45e3-9517-f3562107d1fa&groupId=20181

D’altra banda, durant aquest mes, l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) impulsa i coorganitza diverses jornades, actes, visites, i sessions de formació, entre les qual destaquen:

  1. Jornada del PATT ‘Obradors i cellers compartits. Visita al Viver de Cellers del Penedès i La Gatera’, avui 5 de juny, a Vilafranca del Penedès.

Programa: https://ruralcat.gencat.cat/c/document_library/get_file?uuid=5c9d7ae1-6880-4ad1-8cea-09e821fc56f0&groupId=20181

  1. La ja esmentada jornada també del PATT ‘Carn de ramaderia extensiva: Qualitat, valor afegit, comercialització, i gastronomia', prevista per al dia 12 de juny, a Santa Creu de Jutglar.

Programa: https://ruralcat.gencat.cat/c/document_library/get_file?uuid=91381446-197d-4d6a-889e-42d5f7323a31&groupId=20181

  1. Trobada interterritorial del ‘Life eCOadapt50’, que tindrà lloc a la Facultat de Turisme i Geografia, de la Universitat Rovira i Virgili a Vila-seca, el dia 11 de juny.

Finalment, val a dir també que per als passats dies de juny hi havia programades altres activitats com ara: la trobada de treball Dones Transformadores i Agenda Rural de Catalunya, el dia 1, al Castell de Verdú, i amb la participació prevista de la delegada territorial del Govern de la Generalitat de Catalunya a Lleida, Montse Bergés; i Living Lab Ponent, el dia 4, al Centre d’Immersió de Vila-sana, ambdues organitzades per l’Associació Leader de Ponent. I el mateix dia hi havia prevista la Presentació Leader a alumnes d’una escola agrària d’Alemanya, al Consell Comarcal de la Garrotxa, a Olot, organitzada per ADRINOC.

Per a més informació:

https://agricultura.gencat.cat/ca/detalls/Noticia/LEADER_2024_06

1  

Fitxers adjunts

Comunicat de premsa.

Comunicat de premsa.
PDF | 90767

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia