Igualtat i Feminismes

Imatge de grup

Verge: "Les entitats veïnals són imprescindibles per construir barris, ciutats i polítiques feministes"

query_builder   5 juny 2024 19:30

event_note Nota de premsa

Verge: "Les entitats veïnals són imprescindibles per construir barris, ciutats i polítiques feministes"

  1. La consellera ha assistit a la presentació de la "Guia sobre la perspectiva de gènere interseccional a les associacions veïnals", elaborada per la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya
  2. El document és una eina formativa que dona suport a les entitats per adoptar una mirada de gènere en les seves tasques quotidianes
  3. Verge ha destacat la capacitat transformadora de les associacions veïnals, donat que el seu treball és el més proper a les persones i a la comunitat

La consellera Verge ha assistit aquesta tarda a la presentació de la "Guia per a la introducció de la perspectiva de gènere interseccional a les entitats veïnals" a Sant Boi de Llobregat. El document l'ha escrit l’antropòloga, infermera, activista feminista i veïnal Eva Fernàndez Lamelas, i l'ha editat Trama, l'Escola de formació veïnal i comunitària de la CONFAVC (Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya). 

La guia té com a objectiu donar eines a les entitats socials veïnals (associacions i federacions) per tal d'introduir la perspectiva de gènere interseccional tant en el seu funcionament intern com en les accions que duen a terme al territori. Així, ofereix propostes per aplicar aquesta perspectiva a la pràctica en el seu activisme social, i en els projectes que afecten la vida col·lectiva en àmbits com l'urbanisme dels barris, la mobilitat, la salut, el medi ambient i les cures.

La consellera Verge ha posat en valor les "experiències comunitàries, aprenentatges, i projectes que duen a terme i que busquen respondre a les necessitats concretes de totes les dones i defensar el seu dret a una vida lliure de violències masclistes a cada lloc, a cada barri.” Verge ha destacat el rol de lideratge de la CONFAVC, i el seu paper "generador d'aliances i exemple pel teixit d'associacions veïnals a Catalunya." A més, ha destacat que “Les entitats veïnals són imprescindibles per construir barris, ciutats i polítiques feministes," afegint que "aquesta guia és una eina poderosa per a les entitats veïnals i per tota la societat, perquè les entitats veïnals tenen una gran capacitat transformadora, el seu treball és el més proper a les persones i a la comunitat, i els drets es garanteixen en aquest nivell. Per això, comptar amb les veus de tothom, en primera persona, és clau."

Fotografia de grup{"name":"2024/06/05/18/14/9eab79be-d374-4301-9b88-d8afb49afc4b.JPG","author":"IFE","type":"0","location":"0","weight":176732}


Accions de barri a través de la mirada de les veïnes

Verge ha celebrat les accions amb perspectiva de gènere arrencades per la CONFAVC en els darrers anys. La guia forma part d'una estratègia que la CONFAVC va establir el 2019, i que ha dut la confederació a crear el Fòrum Veïnal Feminista, un espai per acollir i donar suport a les iniciatives que duen a terme els grups de dones de les associacions veïnals, a més d’impulsar les diferents accions incloses sota el paraigües dels Barris Violetes per tractar les problemàtiques de les veïnes des d’una perspectiva feminista.

La consellera també ha recordat la importància de la Xarxa Lila de país (part del Pla Nacional de Prevenció de les Violències Masclistes), que posa el focus en la prevenció comunitària de les violències masclistes, arrencada pel Departament d'Igualtat i Feminismes el passat 2023 i que es concreta en 222 accions, entre les quals hi ha hagut la creació de punts liles arreu del territori. Verge ha destacat que les associacions veïnals de Catalunya són actors clau per desplegar-la. 

Adoptar una mirada basada en la perspectiva interseccional de gènere suposa analitzar la realitat considerant les relacions desiguals que tenen origen en el gènere, però que alhora s’imbriquen amb altres fonts de desigualtat com la classe, l’edat, l’ètnia, l’origen o les discapacitats. La publicació hi aprofundeix de manera amena i a través d'exercicis pràctics, i està dividida en dues parts: una per fer revisió interna en el mateix si de cada entitat, i una altra més externa, que serveix com a guia per començar a treballar els diferents àmbits de les reivindicacions veïnals incorporant la mirada de gènere.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia