1. La sembra de trepadella i ordi en algunes parcel·les atrau els cabirols i els allunya de la vinya
  2. Aquesta prova pilot de modificació d’hàbits s’emmarca en el Pla estratègic de prevenció de danys i control sanitari d’espècies cinegètiques 2025
  3. Les societats de caçadors Conca de Barberà, Alt Camp i Baix Penedès han capturat aquesta temporada 500 exemplars més que la temporada passada


Un moment de la visita.{"name":"2024/06/06/12/23/a4492452-5bbd-4054-a6bc-f4ad9bb90051.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":281121}

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural té en marxa una actuació sobre l’hàbit pel que fa a punts d’alimentació dels cabirols que consisteix a identificar una sèrie de parcel·les estratègiques i sembrar-les amb una barreja de trepadella i ordi per atraure els cabirols i allunyar-los de la vinya. Es tracta d’una prova pilot que s’ha fet en tres parcel·les de mitja hectàrea cadascuna a la zona de l’Alt Camp amb la col·laboració entre l’Agrupació de Defensa Vegetal del Pla de Manlleu i la Societat de Caçadors “els Companys del Pla de Manlleu”. En aquestes parcel·les on s’ha plantat la trepadella, s’hi han instal·lat càmeres de fototrampeig i s’ha pogut comprovar que aquests camps sembrats amb trepadella atrauen molt els cabirols.

La modificació d’hàbits és una mesura més de les que el Departament promou per estabilitzar les poblacions de cabirol des de l’any 2018 al Priorat i després, en el marc del Pla estratègic de prevenció de danys i control sanitari d’espècies cinegètiques 2025, s’hi van sumar les comarques de la Conca de Barberà, l’Alt Camp i el Baix Penedès amb orografia i problemàtiques similars derivades de les densitats d’exemplars.

Totes les accions sumades, que inclouen, entre d’altres, l’assaig de repel·lent a les vinyes, l’ampliació de la temporada de caça del cabirol i la coordinació entre els diferents agents per millorar l’eficiència de les captures, han fet que les poblacions de cabirol s’estiguin estabilitzant. En conseqüència, s’ha aconseguit frenar els danys que originen els cabirols a l’agricultura en general i a la vinya de manera més específica.

De fet, l’any 2023, el Departament va autoritzar 40 actuacions per danys de cabirol fora de la seva temporada de caça als conreus que van permetre la captura de 396 exemplars. Enguany, els danys han estat insignificants perquè en aquests moments la vinya ja està crescuda i l’estadi sensible i de risc és quan brosta la vinya.

Els censos realitzats durant el febrer i març d’enguany en un total de 162 km de recorreguts per les comarques del Priorat, la Conca de Barberà, l’Alt Camp i el Baix Penedès registren una mitjana de 2,5 cabirols per km2. En algunes zones com ara el Priorat, la densitat seria entre 0,5 i 1 cabirol, i la més alta se situaria a la zona de la Conca de Barberà en una zona de cereal amb 6 cabirols per km2. El dany que el cabirol causa als cereals és relativament més assumible i menys preocupant que quan afecta la vinya, on els danys són més rellevants.

Rècord de cabirols capturats aquesta temporada

L’ampliació del període de caça del cabirol per facilitar que durant les batudes de la temporada 2023-24 es poguessin caçar indistintament porcs senglars i cabirols ha facilitat la tasca que ja feien les societats de caçadors de la zona. Així, a les comarques de l’Alt Camp, la Conca de Barberà i el Baix Penedès, s’ha passat de capturar 984 cabirols la temporada 2022-23 als 1.503 de la temporada 2023-24. En conseqüència, els danys a la primavera de 2024 quan ha brostat la vinya han estat significativament menors.

El relleu molt accidentat present en aquestes comarques, amb l’existència de molt poques planes, dificulta considerablement poder abatre exemplars de cabirol en la modalitat d’acostament i la d’aguait. En canvi, en la modalitat de batuda l’eficiència és superior.

El cabirol és una espècie en expansió a Catalunya i presenta un creixement sense arribar al màxim de població que pot suportar el territori. Aquest augment té la causa en la gran quantitat d’hàbitat, aliment i tranquil·litat que troba el cabirol a Catalunya, fet incrementat per la manca de grans depredadors naturals al nostre país. La funció d’intentar mantenir en equilibri les poblacions es regula principalment mitjançant la caça, tot i que es treballen i es valoren altres aspectes com l’accés a l’aliment i a l’hàbitat que troben els cabirols.

Un pla específic per minimitzar els danys dels cabirols al Priorat però també a les comarques veïnes

L’any 2018, el Departament va posar en marxa un Pla pilot específic que treballa de manera coordinada (Cos d’Agents Rurals, Consell Comarcal, ajuntaments, DO Montsant i DOQ Priorat, societats de caçadors i Federació Catalana de Caça i organitzacions agràries) en la prevenció i mitigació dels danys produïts pel cabirol en els cultius de la comarca del Priorat. Els objectius finals són reduir els danys a l’agricultura, disminuir la població de cabirol en determinats indrets de la comarca i rebaixar el risc d’accidents de trànsit i malalties.

En el marc del Pla estratègic de prevenció de danys i control sanitari d’espècies cinegètiques 2025, s’ha donat un nou impuls per poder aplicar tot un ventall d’actuacions més ampli que permeti limitar una proliferació desmesurada de la població del cabirol a fi de controlar d’una manera més eficient els riscos i els danys que genera especialment en les comarques on la vinya té molta importància com ara el Priorat, la Conca de Barberà, l’Alt Camp i el Baix Penedès, i poder-li donar a la vegada un valor afegit a través del consum de carn de caça.

Les captures de cabirol al Priorat han augmentat considerablement amb l’ampliació del període hàbil de caça, en què s’ha passat de les 125 peces abatudes en la temporada 2017-2018 a les 350 de mitjana en les darreres 6 temporades de funcionament del Pla pilot específic del Priorat.

Evolució de les captures totals de cabirol des del 2006{"name":"2024/06/06/12/17/4aed9c7e-2eae-4925-9d04-8694a17fd88e.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":69476}

Continuació de l’assaig amb repel·lent

El Departament d’Acció Climàtica va posar en marxa l’any passat un assaig amb un producte natural que s’aplica als ceps de la vinya per protegir-la dels possibles danys dels cabirols. Està autoritzat en agricultura ecològica i actua sobre els sentits olfactiu i gustatiu, és a dir, amb una olor i un gust que no agrada als cèrvids i, per tant, fa que no cerquin l’aliment en aquest conreu.

Aquesta temporada 2024 ha repetit l’assaig en una finca, però amb l’aplicació més prematura a la vinya per anticipar-se més a l’actuació del cabirol, i el resultat ha estat excel·lent.

La valoració d’aquests dos anys ha estat molt positiva i ha tingut molt bons resultats en les finques assajades, que mostren diferències significatives entre la part tractada i la no tractada, tot i que no ha tingut una eficàcia del 100% en tots els casos perquè cal estudiar millor la seva durabilitat i persistència després de les possibles pluges. Aquests assaigs de productes repel·lents i actuacions sobre els hàbitats s’ha d’entendre com una eina més a tenir en compte en el control de danys del cabirol.

Una taula específica de la vinya

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, conjuntament amb l’Institut Català de la Vinya i del Vi (INCAVI), va promoure la constitució de la Taula de Cogestió per al Control de Danys Cinegètics a la Vinya per debatre i proposar solucions pel que fa als danys causats per espècies cinegètiques. Aquesta Taula, constituïda el juliol de l’any passat, s’emmarca en el Pla estratègic de prevenció de danys i control sanitari d’espècies cinegètiques 2025 i està integrada per representats de tots els sectors de la vinya.


4  

Imatges

Foto 1

Foto 1 281121

Foto 2

Foto 2 313783

Foto 3

Foto 3 337576

Imatge de fototrampeig

Imatge de fototrampeig 205286