1. La JEC ha respost al Govern que no es pot ampliar el termini de vot dels ciutadans residents temporalment a l’estranger, que finalitzava ahir, 5 de juny, malgrat la denúncia d’incidències greus que han impedit que catalans a Bèlgica poguessin votar
  2. Serret defensa com a solució que els vots dels residents temporals es comptabilitzin amb els dels residents permanents, l’escrutini dels quals es fa després de les eleccions
EXT
La consellera Meritxell Serret, en una atenció a mitjans a la Delegació del Govern a Girona.
{"name":"2024/06/06/17/08/d542a43f-b803-4c6b-8c8c-1f91853fec47.jpeg","author":"EXT","type":"0","location":"0","weight":198117}


La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha criticat la resposta negativa de la Junta Electoral Central (JEC) a la petició del Govern d’ampliar el termini de votació per als ciutadans residents temporals a l’estranger (ERTA) que no han pogut votar a les eleccions europees perquè no els han arribat les paperetes a temps, degut a un retard del servei de distribució postal.

En la resposta a la carta que la consellera va enviar aquest dimecres, denunciant incidències greus que han impedit el vot a catalans residents a Bèlgica, la JEC al·lega que no és responsable del retard en la distribució de paperetes i que no és possible ampliar els terminis de votació més enllà de la data límit, que era ahir, 5 de juny, perquè els vots dels ERTA no arribarien a temps a les meses electorals aquest diumenge. “És una resposta absolutament decebedora; s’espolsen les responsabilitats”, ha lamentat Serret.

De fet, la consellera ha defensat que el termini es podria allargar “fàcilment”, ja que només caldria que l’escrutini de les paperetes dels residents temporals es fes al mateix temps que l’escrutini de les dels residents permanents (CERA), que es fa cinc dies després de les eleccions.

“La funció de la JEC és donar garanties i fer tot el que estigui a les seves mans per assegurar el dret a vot”, ha recordat Serret, que ha assegurat que el Govern continuarà interpel·lant la JEC, com a autoritat responsable de vetllar per a un bon funcionament dels processos electorals.

La consellera també ha constatat que el vot exterior és “una de les assignatures pendents”, ja que l’eliminació del vot pregat no ha posat fi a tots els obstacles: “Segueix havent-hi barreres administratives; en els terminis, horaris i llocs de votació; i en la possibilitat d’utilitzar les vies digitals per facilitar el dret a vot”, ha posat de manifest.

En les eleccions anteriors, les del 12 de maig al Parlament de Catalunya, el Govern ja va enviar cartes als ministres de l’Interior i d’Afers Exteriors, Fernando Grande-Marlaska i José Manuel Albares, per denunciar casos de catalans residents a l’estranger que no havien pogut votar i per urgir el govern espanyol a resoldre les problemàtiques del vot exterior.