1. S’ha inaugurat l’exposició Vides Minades/ 25 anys, la nova proposta expositiva de Palau Robert, que es podrà veure a la sala 3 fins al 25 d’agost.
  2. Avui dia 7 i demà dia 8 de juny hi ha opció de gaudir d’una visita guiada i comentada amb explicacions del propi autor. Més informació a: https://palaurobert.gencat.cat/ca/detall/noticia/GervasioSanchez
  3. Inscripcions a palaurobert@gencat.cat


A l’acte d’inauguració celebrat al jardí de Palau Robert hi han intervingut la directora general de Difusió, Eva Pomares, l’autor de les fotografies i els textos que les acompanyen, Gervasio Sánchez, i el secretari de Mitjans de Comunicació i Difusió, Marc Bataller.

En la seva presentació, Eva Pomares ha destacat “la força esplèndida d’aquestes fotografies, que són retrats punyents, però que són també denúncia”, i que tenen “el valor afegit d’haver mantingut el focus per mostrar com, al llarg dels anys, la vida i l’esperança segueixen obrint-se pas”.

En paraules del fotògraf, “es tracta d’un projecte inacabable, igual que són infinites les seqüeles que provoquen les mines antipersones”. Gervasio Sánchez treballa amb víctimes d'aquesta xacra des del setembre de 1995. El 1997, el 2002 i el 2007 va presentar diferents versions d'aquest projecte que recorre la major part de la seva vida professional. Ara torna amb Vides Minades / 25 anys, un crit contra una terrible injustícia i un drama diari.

A la seva cloenda, Marc Bataller ha agraït a Gervasio Sánchez el seu treball, i ha posat l’accent en la crueltat d’aquesta mena d’armament, en contraposició a la vitalitat de les víctimes: “com més a prop de la crueltat extrema i de la mort estem, més humans ens tornem, més valorem la vida. I en aquesta tessitura, el fotògraf ens posa encara més davant el mirall dels seus 25 anys de projecte inacabable: 5 anys després de l’explosió, 10 anys, 15 anys després, la vida no s’ha acabat, ans al contrari: la víctima ha tingut descendència, la descendència ha crescut i estudiat, s’han trobat noves formes de sobreviure. I tot, en aquestes fotografies de denúncia, és també il·lustratiu dels aspectes més bells i nobles de l’existència humana”.

A l’exposició, Gervasio Sánchez denuncia que “les víctimes protagonistes d’aquest projecte documental simbolitzen la tragèdia que afecta centenars de milers de víctimes d’explosions de mines antipersones arreu del món. Totes tenen una història per explicar de lluita per la supervivència i la dignitat, i la nostra obligació, ja que som incapaços de posar fi als conflictes, és respectar les seves vivències. He intentat acostar-m’hi amb gran respecte i he evitat condicionar-ne o alterar-ne les formes d’actuar o comportar-se. Mai no m’he volgut convertir en un lladre de sofriments aliens”.

Nascut a Còrdova l’agost del 1959, Gervasio Sánchez es va llicenciar el 1984 en la branca de Periodisme de la Facultat de Ciències de la Informació de la Universitat Autònoma de Barcelona. Des de llavors, ha treballat com a periodista independent per a diversos diaris i revistes, especialitzant-se en conflictes armats. Ha rebut més d’una trentena de premis i guardons de prestigi nacional i internacional, proposat diverses exposicions i publicat desenes de llibres, a banda de cobrir bona part dels conflictes d’arreu del món.

L’exposició Vides Minades / 25 anys a Barcelona és una iniciativa de Palau Robert, que es podrà visitar a la sala 3 fins al 25 d’agost. L’accés és lliure i gratuït.

La mostra es va veure anteriorment a Saragossa gràcies al patrocini del seu Ajuntament, i a Madrid gràcies al del Círculo de Bellas Artes. Els projectes de Gervasio Sánchez compten amb la col·laboració de DKV Seguros i d’Iberia.

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa

Dossier de premsa
PDF | 527959