Delegació a les Terres de l'Ebre

Incendi de finals de maig a Tortosa.

Presentat a les Terres de l'Ebre el dispositiu de la Campanya Forestal 2024, "extremadament complexa" però amb més mitjans i un nou Pla Alfa

query_builder   7 juny 2024 13:48

event_note Nota de premsa

Presentat a les Terres de l'Ebre el dispositiu de la Campanya Forestal 2024, "extremadament complexa" però amb més mitjans i un nou Pla Alfa

  1. S’enforteix la coordinació entre cossos i es reforcen els planters


La Campanya Forestal de 2024 arrenca amb més mitjans aeris per ajudar i coordinar els incendis forestals, una millora dels centres de comandament, major capacitat estratègica i un nou Pla Alfa per monitorar els nivells de perill i millorar la prevenció.


Aquest divendres, 7 de juny, les actuacions i el dispositiu previst per enguany s’ha presentat a les Terres de l’Ebre, amb l’assistència del director dels Serveis Territorials d’Interior a les Terres de l’Ebre, Joan Juan, el cap de la Regió d’Emergències de les Terres de l’Ebre, Ricard Expósito, el cap de l’Àrea Regional de les Terres de l’Ebre del Cos d’Agents Rurals, Miquel Àngel Garcia, el responsable de Protecció Civil a les Terres de l’Ebre, Rafel Prades i el cap de la Regió Policial Terres de l’Ebre, Joan Carles de la Monja.


Reforç de personal del Cos de Bombers de la Generalitat i Cos d’Agents Rurals


Pel que fa al Cos de Bombers, a més del personal operatiu, funcionari i voluntari, disponible durant tot l’any (i que tot just acaba d’incorporar la darrera promoció de 240 agents), la Campanya de 2024 comptarà amb un reforç de 471 persones en tot Catalunya; 47 d’elles, a la Regió d’Emergències de les Terres de l’Ebre. Totes prestaran servei en diferents àrees operatives del Cos.


La majoria d’aquestes, 375, són ajudants d’ofici forestal (AOF). Distribuïts per totes les Regions d’Emergències -36 a les Terres de l’Ebre-, treballaran en dies alterns en guàrdies de 9,5 hores (entre les 11 del matí i les 20.30h). Excepcionalment, el dia de la revetlla de Sant Joan, la prestació del servei s’allargarà fins a les 01h del dia 24 per garantir la cobertura en horari de màxim risc d’incendi forestal, coincidint amb l’encesa de fogueres arreu del país.


REFORÇ AOF TERRES DE L’EBRE

Amposta

6

Ascó

6

L’Ametlla de Mar

6

Gandesa

6

Tortosa

6

Ulldecona

6

TOTAL

36



El planter de Campanya també inclou un reforç de 30 tècnics especialistes operadors de Control (TEOC) en totes les sales de coordinació. D’aquesta manera s’augmentarà en una les posicions de treball en cada sala de coordinació territorial (SCTE) durant 3 mesos. Igualment es contracta un reforç de 13 persones per als Equips de Prevenció Activa Forestal (EPAF), que treballen conjuntament amb el GRAF en l’execució de maniobres d’extinció durant els incendis forestals, 4 tècnics especialistes en manteniment d’helicòpters i un tècnic especialista en so i imatge, que reforçarà l’Equip d’Enregistrament d’Imatges del Cos. També s’han contractat 48 persones que tindran la funció de conductores.


DOTACIÓ ANUAL PARCS DE BOMBERS TERRES DE L’EBRE

(Voluntaris)

Batea

15

Benifallet

13

Flix

17

Gandesa

1

Horta de Sant Joan

17

L’Ametlla de Mar

1

Móra d’Ebre

1

Tivissa

21

Ulldecona

3

TOTAL

89


DOTACIÓ ANUAL PARCS DE BOMBERS TERRES DE L’EBRE

(Funcionaris)

Amposta

28

Ascó

20

Gandesa

20

L’Ametlla de Mar

20

Móra d’Ebre

28

Tortosa

36

Ulldecona

20

TOTAL

172


REFORÇ D’ESTIU ALTRES CATEGORIES

TERRES DE L’EBRE

TEOC Tarragona i Terres de l’Ebre

4

Conductors Tortosa

4

Conductors Amposta

2

EPAF Móra d’Ebre

1

TOTAL

11

El Cos d’Agents Rurals ha passat de tenir uns 500 efectius a un total de 620 per afrontar la campanya d’incendis forestals. Aquest any, s’incorporen 124 agents i 34 sotsinspectors/res.


Vehicles i mitjans aeris del Cos de Bombers de la Generalitat i Cos d’Agents Rurals


Pel que fa al Cos de Bombers de la Generalitat, 22 mitjans aeris reforçaran la dotació anual dels Bombers de la Generalitat. Així, en total, la flota de Campanya Forestal estarà integrada per 28 màquines: 6 helicòpters de comandament, 3 helicòpters de rescat, 10 helicòpters bombarders i 9 avions de vigilància i atac (AVA). D’aquests últims, 5 són de càrrega en terra (amb base a Òdena, Reus i Alguaire) i 4, amfibis (situats a Sabadell i Empuriabrava).


La flota terrestre està integrada per 821 vehicles, en què ja hi ha inclosos els 29 que s’han anat incorporant al servei en els darrers mesos: 21 vehicles urbans i 8 autoescales.


Pel que fa al Cos d’Agents Rurals, destaca la recent adquisició d’una nova Unitat de Suport a Actuacions Especials (USAE) i l’adequació de l’actual. Aquesta Unitat, centre de comandament, coordina l’actuació dels Agents sobre el terreny i facilita, entre d’altres, les comunicacions amb tecnologia satèl·lit. Des d’aquesta unitat també es realitza la cartografia d’evolució de grans incendis.


Actualment la policia del medi ambient a Catalunya compta amb 240 vehicles, 1 helicòpter i 18 drons amb equipament òptic i sensors tèrmics. El 81% de les actuacions que duu a terme l’helicòpter es destinen a la prevenció d’incendis. El Grup Especial Caní (GEK9) disposa de dos gossos ensinistrats per a la detecció de substàncies accelerants en la zona d’inici d’un incendi forestal, durant la investigació de causes.



Previsions de Campanya


Amb els registres dels primers mesos, 2024 es va situar com el tercer any més sec a Catalunya en dècades. Les pluges de la primavera, però, han frenat l’impacte de la sequera estructural a la meitat nord del país. Al sud, però, la situació continua sent molt preocupant. Entre l’1 de gener i el 31 de maig d’enguany, els Bombers de la Generalitat han treballat en 1.835 incendis de vegetació; un 33,9% menys que el mateix període de l’any passat. Aquest descens s’explica gràcies a les pluges que han anat caient arreu del país des del passat mes d’abril. A les Terres de l’Ebre i al Camp de Tarragona, però, és on més discret ha estat aquest descens en comparació a la resta del país: un 24,9% menys, a Ebre i un 24% menys al Camp, on els episodis de pluja no han estat ni tan freqüents ni tan generosos.


En l’anàlisi dels incendis en què s’ha treballat en tots aquests mesos, els Bombers de la Generalitat han detectat que:


- hi ha hagut força activitat forestal al llarg de l’hivern,

- els incendis més grans han estat al sud del país; el més important, el de Batea d’aquest mes de maig, ha afectat 540 ha, tot i que a Catalunya només n’han cremat 11, segons Agents Rurals. A finals de maig, els Bombers també han treballat en un altre incendi, a Tortosa, que segons dades oficials dels Agents Rurals ha afectat una superfície de 89,86 hectàrees,

- ara ja és habitual que hi hagiincendis de llamp des del mes de març; històricament en teníem a partir de finals de juliol. Això posa en evidència el nivell de sequera estructural del sòl, que permet als llamps sobreviure durant dies, com s’ha observat a la Cerdanya aquest passat mes d’abril,

- els incendis ja tenen capacitat per llençar focus secundaris a centenars de metres; ha passat a Batea, Arenys de Lledó, la Pobla de Massaluca, Bovera, Gratallops, la Vall del Rialb i la Pobla Cérvoles, entre d’altres.

- el foc ja té capacitat de cremar ben entrada la nit. Aquesta característica, típica en dies de fort vent a l’hivern o amb les altes temperatures de l’estiu, ja s’està observant en dies en què no bufa el vent. Això suposa un avançament de gairebé un parell de mesos en la possibilitat de tenir incendis continus durant el dia i la nit.


Amb tot això, al terç sud del país, la campanya va començar als voltants de la darrera setmana d’abril i es preveu que s’intensifiqui a primers de juny. És previsible que la resta del país s’hi afegeixi a partir de Sant Joan.



INCENDIS DE VEGETACIÓ TERRES DE L’EBRE

(1 de gener a 31 de maig)


2020

2021

2022

2023

2024

AGRÍCOLA

46

120

98

186

128

FORESTAL

7

34

40

67

53

URBANA

18

35

37

45

43

TOTAL

71

189

175

298

224


Segons dades del Cos d’Agents Rurals, a les Terres de l’Ebre l’any 2023 es van produir 72 incendis en tot l’any que van afectar a 83,89 ha. de les quals 65,94 ha. forestals i 17,96 ha. no forestals. Dins la campanya d’incendis forestals hi va haver 27 incendis que van afectar 36,99 ha., de les quals 33,88 ha. son de terreny forestal i 3,11 ha. no forestals.


Aquest any, fins al 28 de maig, s’han produït 33 incendis a les Terres de l’Ebre que han afectat 107,37 ha que ja en son més que tot l’any passat. Entre els quals, hi ha l’incendi de Tortosa, al Baix Ebre, que va cremar una superfície total de 89,86 ha (73,88 ha. forestals i 15,98 ha. no forestals).



Prevenció tot l’any


Des del Cos d’Agents Rurals es recorda que 9 de cada 10 incendis son causats directa o indirectament per les persones i cal fer una crida a la prudència i a la col·laboració ciutadana per evitar qualsevol ignició.

El Cos d’Agents Rurals concentra la majoria dels seus esforços en la prevenció d’incendis. De les 116.613 actuacions realitzades a Catalunya l’any 2023, el 21% (24.383) estan relacionades amb els incendis. Actualment estem reforçant els controls de les mesures de prevenció obligatòries en construccions aïllades i urbanitzacions que es troben a menys de 500 m dels terrenys forestals, especialment les franges de protecció, en coordinació amb els ajuntaments.


Pel que fa a les Terres de l’Ebre, l’any 2023 hi va haver 1.103 actuacions, mentre que amb el que portem d’any (fins al 31 de maig), el Cos d’Agents Rurals ha realitzat:

-130 actuacions en focs actius o extingits.

-259 actuacions per vigilància i verificacions de columnes de fum.

-714 actuacions d’inspecció d’infraestructures i activitats amb perill d’incendi.



Pla Alfa adaptat al canvi climàtic

L’any 2024 el Pla Alfa evoluciona i s’adapta a la situació d’emergència climàtica. El Pla a Alfa s’ha adaptat al canvi climàtic i té 5 nivells. Que van del 0 per a nivell baix de perill fins al 4 per a un perill de nivell extrem d’incendi forestal. Fins el nivell 3 els Agents Rurals vetllen perquè es compleixin les restriccions d’activitats que determina la Subdirecció General de Prevenció d'Incendis Forestals del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Amb el nivell 4 es restringeix l’accés a espais naturals per perill extrem d’incendi forestal i s’estableixen mesures preventives extraordinàries.


Restriccions

Pel que fa a les restriccions d’accés als espais naturals a Terres de l’Ebre l’any passat hi va haver restriccions a Els Ports, de 13 dies, i a les serres de Cardó i del Boix, de 6 dies. Les mesures de restriccions als massissos tenen l’objectiu de protegir les persones per evitar que estiguin en un espai natural en cas de declarar-se un foc, a més de disminuir el risc que es produeixi un incendi.


Coordinació entre cossos operatius

Un cop iniciada la Campanya, en cada Regió d’Emergències es faran reunions setmanals de seguiment del pla Infocat, anàlisi del risc i estat dels recursos disponibles amb el cos d’Agents Rurals, Mossos d’Esquadra, personal tècnic de Protecció Civil i del Departament d’Acció Climàtica i les ADF. Amb les dades disponibles, en aquestes sessions es podran programar accions preventives i de coordinació entre cossos.






7 juny 2024



1  

Fitxers adjunts

Dossier de Premsa.

Dossier de Premsa.
PDF | 1633409

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia