Direcció General de Comunicació

Port

La Generalitat i el Port de Barcelona impulsen aliances amb el sector de l'economia blava del Quebec

query_builder   10 juny 2024 11:34

event_note Nota de premsa

La Generalitat i el Port de Barcelona impulsen aliances amb el sector de l'economia blava del Quebec

  1. Un viatge conjunt de representants d’ambdues institucions al Canadà busca impulsar projectes conjunts en els àmbits de la innovació, la intel·ligència artificial, la navegació, la pesca i la sostenibilitat
  2. La delegació de la Generalitat de Catalunya està formada pel secretari de Mobilitat i Infraestructures, Marc Sanglas; la directora general de Ports de la Generalitat, Annabel Moreno, i el director general de Política Marítima i Pesca sostenible, Sergi Tudela

Una delegació de la Generalitat de Catalunya i del Port de Barcelona viatja aquesta setmana al Canadà amb l’objectiu d’impulsar projectes conjunts i aliances amb el potent sector d’economia blava establert a la província del Quebec i a la costa est del Canadà. La delegació de la Generalitat de Catalunya està formada pel secretari de Mobilitat i Infraestructures, Marc Sanglas; la directora general de Ports de la Generalitat, Annabel Moreno, i el director general de Política Marítima i Pesca sostenible, Sergi Tudela.

L’agenda de la delegació de la Generalitat s'emmarca en l’acord de col·laboració bilateral amb el Quebec renovat recentment, i que dona compliment a un dels principals eixos de l'Estratègia Marítima de Catalunya, l’enfortiment de les relacions en l’àmbit de la política marítima. Així, el viatge estarà centrat en aspectes com la pesca sostenible i la gestió del litoral, comptant amb representants de l’institut oceanogràfic de Catalunya (ICATMAR) així com de la xarxa marítima d'R+D+I (BlueNetCat), en el marc de l’Agenda Marítima de Catalunya i la seva Estratègia Marítima 2023-2026.

Per la seva banda, la delegació del Port de Barcelona està formada pel seu president, Lluís Salvadó; la directora d’Innovació i Estratègia de Negoci, Emma Cobos; la directora de Comunicació, Núria Burguera, i el cap del Gabinet de Presidència, Agustí Filomeno. També en forma part Carles Anglada, director de World Trade Center Barcelona, l’empresa a qui s’ha encarregat la gestió dels tinglados de Sant Bertran, on s’ubicarà el futur BlueTechPort.

Aquest viatge, organitzat per l’Oficina del Quebec a Catalunya, es produeix després de l’acord que el Port de Barcelona i Novarium —campus d'innovació amb seu al Quebec dedicat a l'economia blava— van signar el passat 9 de novembre. L’acord tenia per objectiu desenvolupar projectes conjunts i facilitar que les empreses emergents recolzades per Novarium puguin accedir al Blue Sandbox que el port català preveu dins del projecte BlueTechPort per a realitzar-hi proves.

Visites a empreses i institucions

La delegació catalana visitarà avui el Port de Halifax (Nova Escòcia) i el seu centre d’innovació, The Pier, centrat en el desenvolupament de solucions disruptives per a la cadena logística. Tot seguit, es desplaçarà al Centre for Ocean Ventures and Entrepreneurship (COVE), que acull una seixantena d’empreses dedicades a la tecnologia marítima.

Demà dimarts, la delegació es desplaçarà a Montreal, considerada la capital mundial de la intel·ligència artificial (IA) aplicada a l’economia blava. Es visitarà el seu port i el seu port-ciutat, que compta amb un Port Center, un centre de divulgació com el què vol obrir el Port de Barcelona a l’edifici de Portal de la Pau un cop finalitzi la seva restauració.

A Montreal també es visitarà Investment Quebec (IQ), l’agència guvernamental dedicada a fomentar la inversió estrangera, el Centre d’Innovació de la companyia de serveis tecnològics CGI; la incubadora de startups i projectes de turisme, cultura i entreteniment MT Lab així com les empreses SAF+, SIMCO, Enerkem, Premier Tech i Dimonoff. La delegació de la Generalitat també participarà en un dinar de treball amb el Govern del Quebec en el qual participaran el viceministre de Relacions Internacionals, Alain Sans, i la viceministra adjunta Europa, Indo-pacífic i Afers Institucionals, Elisa Valentin.

El dijous, 13 de juny, la delegació del Port de Barcelona i la Generalitat de Catalunya visitarà Rimouski (Quebec), on té la seu Novarium, el campus d'innovació en economia blava dedicat a generar sinergies entre empresaris, centres de recerca, inversors i la indústria de la regió. En aquesta població també està l'Institut des Sciences de la Mer de Rimouski (ISMER), referent en la formació i la recerca en ecosistemes marins i canvi climàtic, els impactes de l'activitat humana sobre els ecosistemes, el desenvolupament dels biorecursos marins, la geologia marina i els riscos naturals.

El divendres al matí, Marc Sanglas i Sergi Tudela es reuniran amb representants del Goverm del Quebec, primer amb el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Pascal Couillard i el DG de Transport Marítim i Aeri, i posteriorment amb el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, André Lamontagne.

Al migdia, Lluís Salvadó, Marc Sanglas i Sergi Tudela, participaran en la una taula rodona sobre innovació i descarbonització que clourà el viatge institucional abans del seu retorn a Barcelona.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia