1. La malaltia no afecta l’espècie humana per la qual cosa el consum de llet i carn és segur
  2. S’estableix una zona restringida en un radi d’aproximadament 150 km a partir del punt del focus on es realitzarà la vacunació de bovins i ovins i es regularà el moviment d’animals d’aquestes espècies
  3. El Departament farà una compra d’emergència d’aproximadament 1M de dosis de vacuna per a les comarques de Barcelona i Girona

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha confirmat un cas del serotip 8 del virus de la Llengua blava a Vilademuls (Pla de l’Estany), després de rebre la notificació del Laboratori Central de Veterinària d'Algete del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació del resultat positiu d'una mostra en una explotació d’oví i cabrum.

De forma immediata, el Departament ha posat en marxa les mesures de prevenció, vigilància i control per a prevenir la difusió de la malaltia. Concretament, tècnics del Departament ja estan fent visites a les explotacions situades entre un radi de 20 km, duent a terme inspeccions clíniques i mostreigs per tal de detectar si la malaltia s’ha propagat, tal com preveuen el pla d’emergència enfront de la Llengua blava.

A més, s’ha instaurat la vacunació obligatòria enfront la malaltia de la Llengua blava per a tots els animals de les espècies ovina i bovina en la zona restringida al voltant de la granja afectada. Aquest zona suposa l’afectació de 3.679 explotacions bovines, 1.744 ovines de 20 comarques de Barcelona i Girona i la Catalunya Central. Per això es durà a terme una actuació d’emergència per a la compra d’aproximadament d'un milió de dosis de la vacuna per vacunar gairebé 250.000 bovins i uns 140.000 ovins. El Departament recorda l’obligació de comunicar als Serveis Veterinaris Oficials qualsevol sospita clínica compatible amb la malaltia.

Així mateix, s’ha comunicat oficialment aquest primer cas a la Comunitat Europea, a la resta de comunitats autònomes i als sectors implicats. En concret, la malaltia s’ha detectat en una explotació d’ovelles i cabres per part del veterinari de l’explotació qui va comunicar la sospita als Serveis Veterinaris d’Oficials del Departament.

La Llengua blava és una malaltia vírica que afecta a remugants domèstics i salvatges, que es transmet d’animal a animal a través d’un vector i no per contacte directe. Concretament es transmet mitjançant algunes espècies de mosquit del gènere Culicoides, però que en cap cas afecta a les persones. La gravetat de la malaltia en els remugants varia en funció de l’espècie i el serotip. La carn, la llet i els productes derivats es poden consumir sense problema.

La detecció d’aquest cas fa que la comarca del Pla de l’Estany i la província de Girona i de Barcelona perdin l’estatus de zona lliure de malaltia, per la qual cosa, queden regulats sota certes condicions els moviments dels animals susceptibles a la malaltia fins que aquesta zona torni a declarar-se lliure d’aquesta malaltia, que com a mínim durarà 2 anys.

El Departament d’Acció Climàtica realitzarà aquesta setmana una reunió amb el sector ramader afectat per tal d’informar-los del cas detectat al Pla de l’Estany, assessorar-los i resoldre els dubtes que puguin sorgir.

Els darrers focus de de Llengua blava a Catalunya va ser el 2009 pel serotip 1. És la primera vegada que es declara un focus del serotip 8 a Catalunya. Cal recordar que el 2016, el Ministeri, conjuntament amb les Comunitats Autònomes limítrofes amb França, va obligar a la vacunació obligatòria preventiva enfront el serotip 8.