Cultura

Espai Oníric

El Departament de Cultura visibilitza la creativitat digital catalana al Sónar+D amb un projecte immersiu

query_builder   11 juny 2024 10:34

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura visibilitza la creativitat digital catalana al Sónar+D amb un projecte immersiu

  1. La creativitat digital lluirà a l’Espai Oníric, un cub immersiu amb audiovisuals de sis artistes i estudis creatius
  2. Aquest divendres, 14 de juny, la consellera Garriga visitarà el Sónar de Dia per conèixer els projectes catalans participants al festival de música, electrònica i creativitat
  3. Més de 40 artistes catalans participen al Sónar, el festival de música, innovació i creativitat de Barcelona
MASSO. Pax Rata Fiat
MASSO. Pax Rata Fiat
{"name":"2024/06/11/10/32/d674c483-95dc-41df-9d97-6cde65b190c7.JPG","author":"Departament de Cultura ","type":"0","location":"0","weight":146527}

La creativitat digital catalana s’obre camí amb força al festival Sónar 2024 de la mà d’Espai Oníric, un projecte de la Generalitat de Catalunya i Sónar amb la col·laboració de Landscapes, l’agència d’art digital que organitza el festival MIRA.

La 31a edició del Sónar, el festival de música, innovació i creativitat digital de Barcelona, tindrà lloc del 13 al 15 de juny a Fira Montjuïc i Fira Gran Via L'Hospitalet. El Sónar+D, que se celebra de manera paral·lela al festival Sónar, proposa una plataforma per a la col·laboració, l’experimentació i l’exploració de les últimes tendències en l’àmbit de la creativitat digital. El Sónar+D aborda enguany la implementació massiva de la Intel·ligència Artificial a les indústries creatives i com aquesta determina el seu present i el seu futur. El programa explora també les noves possibilitats que s’obren amb l’entreteniment immersiu i les realitats esteses. Aquest divendres, 14 de juny, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, visitarà el Sónar Dia per conèixer els projectes catalans participants al festival de música, electrònica i creativitat.

El Departament de Cultura, a través de la Direcció General d’Innovació i Cultura Digital, hi té una presència destacada amb l’Espai Oníric, un cub immersiu emmarcat en la programació del Sónar+D. L’Espai Oníric es podrà visitar durant les tres jornades del Sónar de Dia al pavelló 2 del recinte de Fira Montjuïc de 15 h a 21 h.

Aquesta experiència immersiva, creada específicament pel Sónar 2024 i comissariada per Antònia Folguera, comissària del Sónar+D, i Marc Gomariz, codirector del festival MIRA, posa en relleu els projectes de 6 artistes i estudis catalans amb una trajectòria consolidada en el camp de la creativitat digital. Els artistes seleccionats són Blit, amb la seva peça Data-ism; Desilenceamb la peça Paramnèsic; Eyesberg amb 1,5 graus; masso, amb la peça Pax Rata Fiat; Onionlab amb Climate, i Sevi Iko Dømochevsky, amb un acte de l’obra Break Cycle.

L’Espai Oníric és un cub immersiu de 60 metres quadrats en què es programaran dos cicles de peces immersives que es podran visitar de 15 h a 21 h del dijous 13 al dissabte 15 de juny. Cada cicle, d’una durada aproximada de 15 minuts, mostrarà 3 peces immersives de 3 creatius digitals catalans.

La proposta busca destacar i donar visibilitat al talent dels artistes i dels estudis que formen part de la vibrant comunitat creativa catalana. Les diferents obres són natives immersives i exploren una àmplia gamma de temàtiques, abordant qüestions actuals que impacten en la nostra societat, com el canvi climàtic i la nostra relació amb la tecnologia.

Taula rodona sobre l’Espai Oníric al Sónar+D

En el marc de les activitats programades al Sónar de Dia, el divendres 14 de juny a les 19 h al SonarÀgora s’ha programat una taula rodona amb els artistes de l’espai immersiu Espai Oníric. La taula estarà moderada per Eli Muns, fundadora de l’agència creativa Gracias Grecia, i serà un espai perquè els creatius ens expliquin la seva experiència i implicació en aquest projecte i ens facin cinc cèntims dels seus projectes futurs. Hi participen Onionlab (Aleix Fernández Curell i Jordi Pont Bertran), Desilence (Tatiana Halbach i Søren Christensen), Eyesberg (José Vaaliña), Blit (Marc Colomines i Marta Vieira) i Jordi Massó. 

Massive Binaries d’Andy Gracie, una peça d’art digital impulsada per l’Institut Ramon Llull

Massive Binaries, de l’artista britànic resident a Barcelona Andy Gracie, es podrà visitar al Sónar+D, de la mà de la NewArtFoundation. La peça, que es va presentar al festival ArsElectronica al setembre de 2023, és el resultat de la primera edició de la residència Randa Art|Science organitzada per l’Institut Ramon Llull, i desenvolupada a Linz (Àustria) i al Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), amb la col·laboració del Hub d’Art, Ciència i Tecnologia de Barcelona Hac Te i la NewArtFoundation. En el marc d’aquesta residència, Gracie va fer una estada a l’Institut de Física i Altes Energies, on va estar investigant sobre les ones gravitacionals i els acceleradors de partícules. Massive Binaries proposa dues narratives superposades sobre processos i interaccions en sistemes binaris. La primera està formada per un parell d'estrelles de neutrons que orbiten entre sí i, finalment, es fusionen i generen grans quantitats d'energia, i la segona fa referència a la societat contemporània que, a diferència de les estrelles de neutrons, sembla cada cop més polaritzada. El mecanisme de pont entre els dos àmbits és l'ús de la IA que, segons l'artista, pot esdevenir una eina per millorar la informació o per destruir-la.

Participació catalana al Sónar

El Sónar és un dels festivals més rellevants d’Europa pel que fa a la música electrònica i a la relació de la cultura i la creativitat amb el món digital i tecnològic. Des de la seva fundació, fa 31 edicions, no ha deixat mai d’apostar pel talent local. I ho torna a fer enguany, programant més de 40 artistes, estudis creatius i músics catalans. A la programació musical del Sónar hi participen fins a 30 projectes musicals catalans com ara Adelaida, Bikôkô, pablopablo, AMORE, MainlineMagicOrchestra, Meritxell de Soto o Verushka. Al Sónar+D hi participen una vintena d’estudis creatius, col·lectius, investigadors i artistes catalans. Entre d’altres trobem a Hamill Industries, Artur Garcia (BSC), Manolo Martínez (Universitat de Barcelona), Marta Handenawer (Domestic Data Streamers), Daniel Benza o Pep Salazar (OFFF).

El Pla de Cultura Digital 2026

La visibilització de la creació digital catalana en el marc d’un festival de referència com és el Sónar+D amb l’Espai Oníric és un bon exemple de les actuacions que preveu el Pla de Cultura Digital 2026. Amb aquest document, el Departament de Cultura, a través de la Direcció General d’Innovació i Cultura Digital, pretén enfortir l’ecosistema de la creativitat digital i situar-lo entre les prioritats de les polítiques públiques culturals amb 75 actuacions que es divideixen en cinc àmbits d’actuació: ecosistemes, creació i producció, professionalització i talent, sensibilització i coneixement, i el futur centre de cultura digital que s’ubicarà a l’edifici de La Foneria.

Més informació sobre el projecte aquí: https://culturadigital.blog.gencat.cat/sonar2024/

Podeu descarregar el teaser, vídeos i fotos aquí: https://tuit.cat/UyRe8

Si esteu interessats en l’Espai Oníric al Sónar de Dia contacteu amb: yolandajimenez@gencat.cat

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia