Protecció Civil

Compte amb la crescuda de rius i rieres

Es manté l'alerta del pla INUNCAT per la previsió de pluges intenses a partir d'aquesta tarda

query_builder   12 juny 2024 12:20

event_note Nota de premsa

Es manté l'alerta del pla INUNCAT per la previsió de pluges intenses a partir d'aquesta tarda

  1. Es pot superar el llindar de 20 mm en 30 minuts a la meitat nord de Catalunya, amb més probabilitat a les comarques del Berguedà, la Garrotxa, el Lluçanès, Osona i el Ripollès
  2. El telèfon d’emergències 112 ha rebut 91 trucades des de l’inici de l’episodi de pluges

Protecció Civil de la Generalitat manté activada l’alerta del Pla especial d'emergències per inundacions de Catalunya (INUNCAT), atès que es preveuen pluges intenses a partir del migdia i especialment a aquesta tarda. Segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), es pot superar el llindar de 20 mm en 30 minuts a la meitat nord de Catalunya, amb més probabilitat a les comarques del Berguedà, la Garrotxa, el Lluçanès, Osona i el Ripollès.

Els xàfecs sovint aniran acompanyats de tempesta, localment de calamarsa i pedra i ratxes fortes de vent. La distribució geogràfica del fenomen dins la zona avisada serà de caràcter extens.

Durant l'episodi, el telèfon d’emergències 112 ha rebut, fins a hores d'ara, 91 trucades que han generat 69 expedients, per incidències ocorregudes majoritàriament a les comarques del Barcelonès i del Baix Llobregat. Per la seva banda, els Bombers de la Generalitat han rebut 22 avisos a causa de la pluja, la majoria a la zona de la Regió Metropolitana Sud i la Regió Metropolitana Nord, per la caiguda d'arbres a la via pública i inundacions en alguns pisos. Però, no hi ha hagut cap servei greu o destacat.

D'altra banda, la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) informa que, a causa de les pluges previstes, els barrancs i les conques petites que desguassen a les conques altes de la Noguera Pallaresa, Noguera Ribagorçana i Segre poden tenir creixements sobtats. Cal extremar-hi la precaució.

Consells d’autoprotecció per a la ciutadania

Tingueu ben presents els consells davant fortes pluges que podeu trobar a interior.gencat.cat/inundacions

  1. Cal evitar els desplaçaments en vehicle i aparcar en rieres o punts subterranis inundables. No s’han de creuar mai rius o rieres si baixen amb aigua, sobretot a les zones on s’esperen intensitats i acumulacions més importants.
  2. Calcircular preferentment per les rutes principals i les autopistes, moderar la velocitat i mantenir les distàncies de seguretat.
  3. Si us sorprenen precipitacions a la muntanya, dirigiu-vos a punts enlairats que estiguin lluny dels marges de rius i de les lleres de barrancs, rambles o torrents.
  4. Si us sorprenen precipitacions importants quan sou a casa: no baixeu a les zones inundables com ara el soterrani, el garatge, etc.; no deixeu fora objectes o mobles que l'aigua pugui arrossegar; poseu els animals domèstics, els aliments, l'aigua potable, els documents importants, els objectes de valor i, sobre tot, els productes perillosos (com ara verí per a les rates, dissolvents, etc.) en llocs alts i protegits.

Podeu fer seguiment de les incidències i evolució de l’episodi al compte de twitter, facebook i instagram @emergenciescat


El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia