Mossos d'Esquadra

cme

Els Mossos d'Esquadra detenen dos homes vinculats al supremacisme blanc per agressions xenòfobes al metro de Barcelona

query_builder   12 juny 2024 14:38

event_note Nota de premsa

Els Mossos d'Esquadra detenen dos homes vinculats al supremacisme blanc per agressions xenòfobes al metro de Barcelona

. Els fets investigats van tenir lloc el passat 16 d’abril quan els ara detinguts haurien seleccionat les seves víctimes per motiu d’origen o ètnia, i les haurien insultat i menyspreat. Un vigilant de seguretat, que va intervenir per aturar els agressors, també va patir lesions

. La investigació ha permès localitzar dues víctimes, una de les quals es el vigilant de seguretat privada, i no es descarta que n’hi poguessin haver d’altres relacionades amb els mateixos fets

Agents de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra de la Unitat Central de Delictes d’Odi i Discriminació (UCDOD) de la Comissaria General d’Informació han detingut dos homes, de 32 i 33 anys, per delictes contra l’exercici dels drets fonamentals i les llibertats públiques (delicte d’odi), així com un delicte de lesions, en uns dels fets investigats. Els detinguts actuaven per motivacions xenòfobes i es dirigien contra víctimes seleccionades pel seu origen. Les persones detingudes tenien antecedents per delictes contra el patrimoni.

El passat 16 d’abril dos homes van accedir al metro de Barcelona i quan es trobaven a l’interior del vagó van començar a increpar i insultar per motius xenòfobs a les persones d’origen estranger que es trobaven a l’interior. Els fets van succeir davant d’altres usuaris, fet que va comportar una situació d’especial humiliació pública cap a les víctimes.

Un vigilant de seguretat va intervenir per evitar aquesta situació discriminatòria, moment en que va ser agredit pels autors, els quals el van llençar a terra d’una forta empenta, mentre que un d’ells l’intentava escanyar amb les mans. També va rebre insults per part dels agressors per la seva condició d’estranger, a més de patir algunes lesions com a conseqüència de l’agressió.

La investigació es va iniciar el mateix dia de l’agressió quan el vigilant de seguretat va posar els fets en coneixement de la policia i investigadors de la Comissaria General d’Informació es van fer càrrec de les gestions que han permès identificar els dos autors i detenir-los ahir, 11 de juny, a la ciutat de Barcelona. Tots dos han passat a disposició judicial aquest matí.

Les feines d’investigació van consistir també en identificar i localitzar una de les víctimes que juntament amb el vigilant de seguretat havien patit els fets.

Els mossos continuen fent gestions per tal d’identificar-ne d’altres ja que les persones detingudes prèviament a l’actuació a l’interior del metro, podrien haver protagonitzat fets semblants al carrer, amb afectació a altres persones no identificades fins al moment.

Cal destacar que els dos detinguts tenen una vinculació ideològica amb moviments extremistes supremacistes d’ultradreta violenta, i en el moment de l’agressió mostraven simbologia pròpia d’aquest espectre.



Àrea de Comunicació

Sabadell, 12 de juny de 2024

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia