- Durant la jornada s’ha abordat la implantació dels Sistemes Interns d’Alerta com a mesura per fomentar la integritat i la lluita contra les irregularitats
- Catalunya se situa al capdavant de les administracions en matèria de bon govern i govern obert
La vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà Pons, ha participat en la cloenda de la tercera jornada de la Setmana del Govern Obert, centrada en la integritat pública a l’Administració. Durant la seva intervenció, la vicepresidenta ha fet una crida a l’acció “per transformar la manera en què els governs servim la ciutadania” i ha subratllat que, tot i les possibles diferències polítiques que hi pugui haver, la cooperació entre institucions és “bona” i per això, el sistema actual és “íntegre i funcional”. Així mateix, també ha posat en valor els Sistemes Interns d’Alerta, una eina que ha definit com a “útil i eficaç” per denunciar de forma anònima les conductes contràries a la integritat pública.En el seu discurs, també ha destinat unes paraules a la Llei de Transparència aprovada ara fa deu anys. Per Vilagrà, l’aprovació de la llei va suposar “un punt d’inflexió” no només en temes de transparència sinó també de participació i integritat pública.
Durant la jornada s’ha reflexionat i debatut sobre el concepte d’integritat pública i sobre les eines preventives amb què compta l’Administració per orientar les pràctiques i conductes dels treballadors públics. Així com per a la detecció i la investigació de possibles irregularitats. També s’ha fet balanç de l’impacte a Catalunya de la Llei 2/2023, del 20 de febrer, que regula la protecció de les persones que informen sobre infraccions normatives i de lluita contra la corrupció, entre les quals destaquen els sistemes interns d’alerta (SIA). Tal com ha explicat la secretària d’Administració i Funció Pública, Alícia Corral Sola, Catalunya se situa al capdavant de les administracions en matèria de bon govern i govern obert. Corral ha remarcat que la Generalitat té “el repte de liderar el foment de la integritat arreu del territori català” i que, per fer-ho, “és imprescindible la coordinació i cooperació entre les altres administracions i organismes”. Per la seva banda, el director general de Bon Govern, Innovació i Qualitat Democràtiques, Jaume López Hernández, ha posat en valor l’organització de la Setmana del Govern Obert, ja que “s’ha convertit en una eina que ens serveix per retre comptes a la ciutadania de les iniciatives i polítiques que impulsem ”. Així mateix ha subratllat que per tirar endavant les polítiques d’integritat pública “cal una visió integral, no només reactiva, a l’hora d’abordar-les”. Finalment, ha destacat la tasca de la Xarxa de Governs Oberts de Catalunya, de qui ha dit que s’ha convertit en un “espai útil de coordinació estable” que el Govern ha de promoure.
La jornada ha comptat amb la col·laboració de la Xarxa de Governs Oberts de Catalunya, la Xarxa de Comitès d’Ètica de Catalunya i l’Associació de Professionals de Compliment Normatiu “Cumplen”. Així com amb la participació del director de Prevenció de l’Oficina d’Antifrau de Catalunya, Òscar Roca Safont.