Protecció Civil

pluges

Protecció Civil desactiva l'alerta del pla INUNCAT un cop passat el gruix de les precipitacions

query_builder   12 juny 2024 23:33

event_note Nota de premsa

Protecció Civil desactiva l'alerta del pla INUNCAT un cop passat el gruix de les precipitacions

  1. El telèfon d’emergències 112 ha rebut 167 trucades per aquest episodi de pluges sobretot al Barcelonès i Berguedà
  2. En alguns municipis sobretot del Pirineu i Prepirineu s’han acumulat més de 40 litres en tot l’episodi


Protecció Civil de la Generalitat ha desactivat l’alerta del Pla especial d'emergències per inundacions de Catalunya (INUNCAT), un cop les precipitacions s’han anat desplaçant cap al mar. Tot i així, es manté el pla en prealerta per fer seguiment de la situació dels rius fins a la normalització dels cabals.

Els xàfecs, que han afectat moltes comarques catalanes però amb més intensitat punts del Pirineu, Prepirineu i la Catalunya Central, han anat acompanyats de tempesta, localment de calamarsa i pedra i ratxes fortes de vent. Al vespre les pluges s’han desplaçat a les comarques del litoral i prelitoral, on encara es mantenen.

Alguns dels registres més destacats han estat, segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC): La Quar 91.4; la Vall d’en Bas 65.4; Puig Sesolles 58.8; Montesquiu 49.2 o Olot 47.4.

Durant la tarda, alguns rius com el Ter o el Fluvià a les comarques del Ripollès, Osona i Garrotxa han augmentat notablement el seu cabal situant-se en alguns moments en nivells alts i molt alts. El riu Ges a Torelló ha estat dels que més han crescut, arribant al cabal de 81.4m2/s. L’Agència Catalana de l’Aigua ha emès aquest vespre un avís de risc hidrològic al riu Ter entre Ripoll i el pantà de Sau per increment del cabal i també a la conca del mig i baix Llobregat a l’alçada de Balsareny. Es recomana no acostar-se als punts baixos ni creuament de la llera al riu en aquests punts.

Durant l'episodi, i fins a les 23 hores, el telèfon d’emergències 112 ha rebut un total de 167 trucades principalment del Barcelonès (73), Berguedà (19) i Garrotxa (12) sobretot per inundacions, risc estructural o incidències de trànsit.

Des del matí, i fins a les 21.00 hores, els Bombers de la Generalitat han rebut una seixantena d’avisos per serveis relacionats amb el temporal, la gran majoria per arbres caiguts a la via pública i elements que dificultaven la circulació. La majoria dels avisos han estat, principalment a les Regions d’Emergències Centre, Girona i Metropolitana Nord.

El servei més destacat de Bombers durant la jornada ha estat el rescat d’una persona que conduïa un turisme que ha arrossegat una torrentada a Olvan, a les 18.14 hores. Els Bombers han activat sis dotacions terrestres de parcs de la Regió d’Emergències Centre, el Furgó de Rescat Aquàtic del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) Subaquàtic, i la unitat de Mitjans Aeris (MAER) ha activat dos helicòpters per helitransportar personal del GRAE Muntanya i el GRAE Subaquàtic fins al lloc del sinistre. Un cop a lloc, els bombers han pogut localitzar el turisme ancorat al mig del riu, han estabilitzat el vehicle i han pogut assegurar el conductor amb una armilla, i l’han ajudat a sortir del cotxe amb una escala colisa.

Per altra banda, al Coll de Banyuls, els Bombers han estat alertats a les 17.41 hores de dos excursionistes que s’havien desorientat i els havia enganxat la pluja. Els Bombers han activat 10 dotacions terrestres i l’helicòpter amb personal del GRAE per fer-ne la recerca, han localitzat els excursionistes passat un quart de vuit del vespre, i per terra han acompanyat un d’ells fins al seu vehicle, i per aire han evacuat el segon excursionista.

1  

Imatges

balanç trucades pluges al CAT112

balanç trucades pluges al CAT112 83767

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia