President

UE

President Aragonès: "Catalunya vol aportar el seu granet de sorra als reptes europeus, perquè el moment crucial d'Europa també és el nostre"

query_builder   13 juny 2024 13:10

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Catalunya vol aportar el seu granet de sorra als reptes europeus, perquè el moment crucial d'Europa també és el nostre"

  1. El cap de l’Executiu, acompanyat de la consellera Serret, ha obert la conferència “Inversions de la Unió Europea en projectes estratègics: una visió des de Catalunya”, que coorganitzen el Govern i la Comissió Europea, coincidint amb l’inici del nou cicle polític europeu
  2. La jornada presentarà els projectes d’innovació més emblemàtics fets a Catalunya i que estan alineats amb l’agenda europea, com el Sincrotró ALBA o el Centre de Teràpies Avançades i Emergents de Catalunya
El president durant la seva intervenció. Autor: Jordi Bedmar
El president durant la seva intervenció. Autor: Jordi Bedmar
{"name":"2024/06/13/12/17/f2bbdce0-1bab-4b49-9994-407d176f95f4.jpeg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":81458}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha reiterat aquest matí el compromís del país amb Europa i ha assegurat que “Catalunya ha d’aportar el seu granet de sorra als grans reptes europeus”, perquè “el moment crucial d’Europa també és el nostre”. En aquest sentit, Aragonès ha posat en valor el rol de Catalunya, a través del seu ecosistema industrial i d’innovació, per contribuir a fer que Europa sigui “una economia molt més competitiva, que faci front al canvi climàtic, que lluiti contra les desigualtats i que permeti garantir un espai de seguretat i de llibertat realment únic al món”.

El cap de l’Executiu ha llençat aquest missatge en l’acte d’obertura de la conferència “Inversions de la Unió Europea en projectes estratègics: una visió des de Catalunya”, que avui organitzen conjuntament el Govern i la Comissió Europea, coincidint amb el nou cicle polític europeu. L’esdeveniment ha permès presentar els projectes més emblemàtics d’innovació desenvolupats a Catalunya i que contribueixen a les grans transformacions europees, com el Sincrotró ALBA, el Superordinador MareNostrum, la Vall de l’Hidrogen, la Quàntica o el Centre de Teràpies Avançades i Emergents de Catalunya.

El president ha subratllat que Catalunya té molt a aportar a Europa en àmbits estratègics diversos, des dels semiconductors fins a les ciències de la vida, l’energia o la descarbonització, on “hem aconseguit atraure projectes i n’atraurem encara molts més”. I ha reivindicat la necessitat que se segueixi “apostant per la millora de la competitivitat de l’economia catalana i la contribució a la competitivitat de l’economia europea”, amb l’objectiu de generar una “prosperitat compartida, que millori les condicions de vida del conjunt d’europeus”.

“La Unió Europea ha representat per a Catalunya, i per a tots els pobles d’Europa, l’esperança d’afrontar els reptes de futur de manera conjunta, de fer-ho units i posant en comú els actius que tenim”, ha afirmat. Per això, ha insistit que cal assolir “grans acords socials que disminueixin la desigualtat i acords en l'àmbit de la negociació col·lectiva i la millora de les condicions salarials i laborals en el conjunt de la Unió i, particularment, a Catalunya”.

Al llarg de la seva intervenció, Aragonès també ha posat en relleu la gran acumulació d’infraestructures de recerca, centres d’investigació, hospitals, universitat i empreses de recerca i tecnologies avançades que hi ha a Catalunya, i ho ha definit com un “ecosistema únic a Europa que ens permet entrar en un cercle virtuós”. “Avui, Catalunya, i especialment els seus centres de recerca i coneixement, i també el seu teixit productiu, excel·leix a l'hora d'aprofitar i donar el màxim rendiment a les iniciatives i al fons de la Unió Europea”, ha dit.

En el marc de l’acte, el cap de l’Executiu també ha insistit en les bones relacions que hi ha actualment amb Europa i què han contribuït a fer que “la Comissió Europea, no només ha tornat a obrir les portes a Catalunya, sinó que treballem conjuntament i les reunions d'alt nivell de conselleres i consellers amb comissàries i comissàries són ja una tònica habitual”.

A la inauguració de la conferència també hi han assistit la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu; la secretària d’Estat d’Indústria, Rebeca Torró Soler; i el president del Patronat de la Fundació de Gestió Sanitària de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Xavier Prats i Monné. Seguidament, l’exprimer ministre italià i responsable de l’informe sobre el futur del Mercat Únic europeu “Much more than a market”, Enrico Letta, ha fet la ponència inaugural.

El gruix de la conferència serà, però, el contingut de tres taules rodones: sobre la transformació verda i industrial; la nova era digital al servei de les persones; i la salut i les ciències de la vida. En cadascuna d’elles es presentaran els diferents projectes que destaquen pel seu caràcter punter i innovador, i es debatrà sobre els esculls a superar en els seus sectors. De tota la conversa s’elaborarà un informe de conclusions que s’enviarà a la Comissió Europea.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia