Ferrocarrils

FGC

FGC Turisme presenta una oferta sostenible i molt diversa per a aquest estiu 2024

query_builder   13 juny 2024 20:01

event_note Nota de premsa

FGC Turisme presenta una oferta sostenible i molt diversa per a aquest estiu 2024

FGC promociona el turisme al territori català a través de les seves estacions de muntanya, dels transports turístics i del Parc Astronòmic del Montsec.

La sostenibilitat, la diversificació de l’oferta, la desestacionalització, la transformació digital, la promoció de l’esport i la col·laboració amb els agents del territori són els eixos estratègics de la seva gestió.

La Molina inicia l’estiu el 15 de juny, Vallter el 29 de juny i Boí Taüll el 20 de juliol. Vall de Núria és un destí els 365 dies l'any i les estacions del Pallars mantenen la seva participació a les activitats de la comarca.

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha presentat avui l’oferta per a aquest estiu 2024 dels equipaments turístics que gestiona: sis estacions de muntanya (La Molina, Vall de Núria, Vallter, Espot Esquí, Port Ainé i Boí Taüll), transports turístics (Cremallera i Funiculars de Montserrat, Cremallera de Núria, Tren del Ciment, Tren dels Llacs,i Tren Granota) i el Parc Astronòmic del Montsec.

Durant l’acte, el president d’FGC, Toni Segarra Barreto, ha manifestat la voluntat de garantir una oferta turística atractiva dirigida a tots els públics. “Des de Ferrocarrils treballem per obtenir el millor retorn per al territori, aquesta és la nostra prioritat. I ho fem a través de la creació d’un dinamisme econòmic, social i laboral que ofereixi el millor servei a les persones que ens visiten. Un objectiu que basem en set pilars fonamentals:la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic, la diversificació de la proposta d’activitats per afavorir el turisme de proximitat, la desestacionalització per atraure visitants durant tot l’any i distribuir millor l’afluència de públic; la transformació digital dels nostres serveis per millorar l’atenció al client i la mobilitat per a la ciutadania; la col·laboració amb els agents del territori per promocionar les àrees d’influència on s’ubiquen; la promoció de l’esport i l’activitat física a l’aire lliure en totes les seves modalitats i la mobilitat sostenible per accedir a les destinacions turístiques, seguint els models europeus”.

Aquest estiu 2024 FGC Turisme continua apostant pel Club Pirineu365, el programa de fidelització dirigit a tots els clients de les estacions de muntanya d’FGC que volen gaudir de la muntanya i les activitats a l’aire lliure els 365 dies de l’any.

En el seu primer any de recorregut ja disposa de més de 20.706 membres (és a dir, un augment del 112% respecte l’inici de temporada d’hivern 2023-2024), els quals gaudeixen d'ofertes especials en productes i serveis d'FGC, sorteigs de premis, participació en jornades i experiències a les estacions de muntanya de Ferrocarrils, entre d'altres avantatges.

Les estacions de muntanya, de ben a prop

Les estacions de muntanya d’FGC Turisme són la porta d’entrada a alguns dels principals parcs naturals i nacionals de Catalunya i, per tant, es converteixen en destinacions ideals de proximitat per gaudir d’experiències a l’alta muntanya.

La Molina iniciarà la temporada dissabte 15 de juny i estarà operativa fins al 6 d’octubre; Vallter ho farà dissabte 29 de juny i tancarà l’1 de setembre; Boí Taüll donarà el tret de sortida a la temporada dissabte 20 de juliol i estarà oberta al públic fins a l’1 de setembre; i Vall de Núria, que obre els 365 dies l’any, ja ofereix activitats d’estiu.

Pel que fa a l’estació de La Molina, d’entre la seva àmplia oferta d’activitats destaca el Bike Park, que és el més gran de tota la península Ibèrica, les activitats infantils i els passeigs panoràmics amb el Telecadira de Cap de Comella i el Telecabina Cadí - Moixeró fins al cim de la Tosa d’Alp a 2.537 metres. Aquest esdevé un punt de partida immillorable per fer excursions, com les dels circuits de les Mines i de la Fauna.

A més, aquest estiu, a partir del dissabte 29 de juny, La Molina recupera les activitats de la zona del Llac i n’incorpora de noves. Les persones visitants podran gaudir de diferents activitats com són els caiacs, els patinets d’aigua, el remodelat circuit de Disc Golf, les bicicletes elèctriques infantils, així com també del circuit esportiu. Com a proposta estrella destaquen les noves bicicletes aquàtiques, que es podran llogar durant tota la temporada d’estiu. Aptes per a tots els públics a partir d’1,50 m d’alçada, permeten descobrir el llac d’una manera diferent mentre es practica esport.

Vall de Núria, on l’activitat no s’atura mai, és un indret sense cotxes, ja que el Cremallera de Núria és l'únic mitjà de transport per accedir-hi. És un espai natural lliure de contaminació on es preserva la biodiversitat de la vall, com les marmotes, els isards o el trencalòs.

Aquest estiu 2024 serà un dels equipaments turístics de muntanya més atractius per al públic general. La seva oferta estiuenca està destinada tant a famílies com a esportistes o a aquells visitants que volen gaudir d’un dia de descans o de recer espiritual en contacte amb la natura.

Entre les seves propostes destaca el passeig en el Telefèric Coma del Clot, l’extensa varietat de rutes de senderisme per a tots els nivells i un ampli ventall d’activitats per als més petits de la casa, com les barques i les canoes, les rutes a cavall i poni o el mini golf.

Com a novetat aquest estiu, Vall de Núria ofereix sessions de ioga i el 29 de juny inaugurarà una exposició temporal sobre l’Ecovall que serà gratuïta per a totes les persones visitants. Aquest estiu, a més, l’estació de la Vall de Ribes presenta quatre noves experiències per gaudir i redescobrir la vall: excursions de barranquisme, trekking l’Olla de Núria, sortides de fotografia i sortides nocturnes. Totes aquestes experiències inclouen estada a l’Hotel de Vall de Núria.

L’estació de muntanya de Vallter començarà la temporada el dissabte 29 de juny i l’allargarà fins al diumenge 1 de setembre. Aquest estiu centra la seva oferta estival en activitats esportives a l’aire lliure. Entre les principals activitats, destaca el passeig panoràmic en el Telecadira Jordi Pujol Planella, que acosta els visitants fins als 2.535 m i permet visitar el naixement del riu Ter, espai que s'identificarà amb elements de pedra seca i amb nous cartells informatius per comunicar i sensibilitzar sobre aquest indret. 

Entre les propostes estrella per als aficionats a l’alta muntanya destaquen l’activació de la Ruta del Ter a peu i en BTT, la qual té un carnet propi i el primer segell es posa a Vallter, que n’esdevé el punt de sortida; les sortides de senderisme itrail runninga l’entorn del circ de Morens; o el ja tradicional repte “El sostre de Catalunya”, un port de muntanya de primera categoria de 12 quilòmetres i 895 metres de desnivell que separen l’idíl·lic poble de Setcases de l’arribada a Vallter.

Durant aquesta estiu també s’oferiran activitats per a la mainada que podrà participar en la Gimcana autoguiada del Fajol per aconseguir el carnet del Club Fajol i un clauer del Fajol de regal.

Boí Taüll donarà la benvinguda a la temporada el proper dissabte 20 de juliol. Aquest estiu 2024 arriba carregat d’emoció, ja que està prevista la construcció d’una tirolina doble de 200 metres. S'informarà de la seva inauguració qaun estigui preparada per al seu ús. Aquest giny és el primer d’altres que es preveuen fer en el marc del Projecte estiu de Muntanyes d’adrenalina.

Entre les diverses propostes que es podran fer al llarg de la temporada destaquen especialment les rutes guiades amb bicicletes elèctriques a l’estació per a tots els nivells, el lloguer de motos elèctriquesper a nens i nenes de 3 a 10 anys en un circuit infantil, situat entre els remuntadors de Vaques i Junior, així com les rutes de senderisme familiar de nivells de dificultat, al bell mig de l’Alt Pirineu.

Pel que fa referència a Espot Esquí i Port Ainé, ambdues ubicades al Pallars Sobirà, durant la temporada d’estiu mantenen el seu vincle amb la comarca, tot promocionant i participant en les activitats del territori. A més, des de les seves xarxes socials es fomenten diferents aspectes culturals, esportius, gastronòmics i tradicionals de la comarca. Finalment, és important remarcar que l’estació de muntanya d’Espot Esquí es vincularà amb el projecte de hub de la bicicleta, impulsant el Consell Comarcal i amb fons europeu. De la mà d’aquesta iniciativa, l’estació pallaresa cedirà el seu espai per albergar un Bike Park.

Un viatge sostenible per escapar-se de la pressa

Els transports turístics d’FGC Turisme també estaran en circulació durant la temporada d’estiu: tres trens turístics, tres funiculars i dos trens cremallera. Sota el paraigua de la marca Turistren, FGC convida la ciutadania a redescobrir el territori de la Catalunya d’interior per transportar-los a destins carregats de naturalesa, cultura i història. Una proposta en què el viatge es converteix en una experiència en si mateixa.

El Cremallera i els Funiculars de Montserrat, ubicats a la comarca del Bages, permeten accedir de manera sostenible a un dels indrets més emblemàtics i característics de Catalunya: el Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, un referent turístic incomparable que rep visitants d’arreu del món. A banda de les nombroses rutes de senderisme que s’hi poden fer, també es pot gaudir d’espais museístics com el Centre d’Interpretació del Geoparc o el Museu de Montserrat, sense oblidar-se de la obligada visita a la Basílica de Montserrat.

El Cremallera de Núria, a la comarca del Ripollès, acosta a la població des de les poblacions de Ribes i Queralbs fins a la Vall de Núria, un enclau natural únic al Pirineu Català. Es tracta de l’únic transport per accedir a l’estació de muntanya d’FGC. Al llarg dels 12,5 quilòmetres de recorregut i 1.000 metres de desnivell, aquest transport turístic de més de 90 anys d’història ofereix unes vistes espectaculars del paisatge. El trajecte es fa sense aglomeracions ja que les persones usuàries es recomana reservar de forma anticipada el seu bitllet i, d’aquesta forma, es garanteixen disponibilitat i seient. D’aquesta manera, a més, s’aconsegueix respectar i protegir el medi ambient amb una afluència sostenible de visitants i sense massificacions, tant per a la vall com per al seu entorn.

Aquest estiu, el seu bitllet inclou el passeig amb el Telefèric Coma del Clot fins al Mirador del Pic de l’Àliga i la visita a tots els espais museístics i centre d’interpretació que el visitant trobarà a Vall de Núria i a l’estació del cremallera de Ribes Vila. A més, els caps de setmana es pot gaudir d’una circulació especial amb trens d’època i guiatge interpretatiu que inclouen en el recorregut una parada excepcional al mirador de Fontalba.

Pel que fa al Tren del Ciment, a l’Alt Berguedà, manté el seu recorregut turístic que transcorre per la ruta que en el passat unia la fàbrica de ciment Asland, a Castellar de n'Hug (avui convertida en el Museu del Ciment), amb Guardiola de Berguedà, fent aturada actualment als Jardins Artigas dissenyats per Antoni Gaudí i la Pobla de Lillet.

El Tren dels Llacs transcorre per un dels indrets més espectaculars i únics del territori, tot endinsant-se des de la Plana fins al Prepirineu de Lleida. Els viatgers poden triar entre dues formes de recorregut: o bé amb el Tren Històric o bé amb el Tren Panoràmic, que destaca per les seves finestres de grans dimensions. Sigui com sigui, els visitants podran gaudir de paisatges que no els deixaran indiferents, entre muntanyes, ponts, túnels i congostos. Aquesta temporada, el Tren dels Llacs estarà en funcionament fins al 26 d’octubre. En total hi haurà 24 circulacions del Tren Històric i quatre circulacions del Tren Panoràmic.

Com a novetat enguany el Departament de Territori ha completat la ruta cicloturística dels Llacs, de 107 quilòmetres de longitud. Transcorre per les comarques del Segrià, la Noguera i el Pallars Jussà, de forma paral·lela i complementària a la línia d’FGC Lleida - la Pobla de Segur, en un entorn d’alt valor paisatgístic. Té com a objectiu promoure l'ús de la bicicleta de forma segura com a element turístic, esportiu i d'oci. En aquest sentit, es mostra l’aposta d’FGC pel territori. En aquesta zona, doncs, ja es compta amb dos actuacions de Ferrocarrils: el servei turístic del Tren dels Llacs i aquesta ruta.

Finalment, el Tren Granota, que circula entre Les Planes i les estacions de Sabadell i Terrassa, estarà en circulació fins al desembre i oferirà servei els propers següents quatre diumenges: 22 de setembre, 6 d’octubre, 3 de novembre i 1 de desembre. A cada viatge, el tren, declarat l’any 2023 Bé Cultural d’Interès General pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, s’atura a totes les estacions intermèdies, on els viatgers podran pujar i baixar del vehicle.

Un dels millors cels d'Europa per a l'observació astronòmica

El Parc Astronòmic del Montsec es troba a la comarca de la Noguera, en una localització extraordinària considerada el millor indret per a l’observació del cel a Catalunya. La baixa nuvolositat de la zona, la poca contaminació lumínica i l’alçada converteixen la Serra del Montsec en el lloc idoni per a la instal·lació d’un centre de referència mundial en matèria d’astronomia.

El Parc apropa la ciència a la ciutadania per donar a conèixer la grandesa d’un cel nocturn d’extraordinàries característiques que permet descobrir els secrets de l’univers. Per aquest motiu, és considerat l’equipament d’astronomia més important de Catalunya i també esdevé un referent en la docència i la divulgació de les ciències de l’espai i l’univers. A més, ofereix l'oportunitat única d'observar el sol com a activitat diürna, mostrant-se com un espai ric en diverses experiències tant de dia com de nit.

Entre l’àmplia oferta d’esdeveniments, aquest estiu destaca la projecció de l’icònic album de Pink Floyd ‘The Dark Side of the Moon’, en commemoració al seu 50è aniversari. El Parc Astronòmic commemora el llegat de la banda de rock britànica amb una experiència immersiva amb música i imatges envoltants. Continuaran les projeccions que es van iniciar el desembre passat fins al 16 de novembre d’aquest any. Una altra proposta a remarcar és la 14a edició del cicle “Música sota les Estrelles”, que es porta a terme de juliol a desembre i inclou la visita al Parc i un espectacle musical d’artistes catalans. Durant les visites nocturnes, l’Astronòmic continua apostant per la combinació de la música amb l’astronomia. Els espectacles es fan un cop al mes i donen pas a l’actuació de grups i cantautors catalans en un espai insòlit on gaudir de la música ‘sota les estrelles’.

Dossiers de premsa temàtics, vídeo i recursos gràfics en el següent enllaç

13 de juny de 2024


3  

Imatges

Fotografia Roda de premsa

Fotografia Roda de premsa 189131

Toni Segarra, president d'FGC, i Laura Vives, cap Comercial d'FGC Turisme

Toni Segarra, president d'FGC, i Laura Vives, cap Comercial d'FGC Turisme 300329

Fotografia amb els directors de les divisions turístiques d'FGC Turisme

Fotografia amb els directors de les divisions turístiques d'FGC Turisme 298533

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia