Empresa i Treball

L¿empresa EOLOS obté un contracte de 10 MEUR del govern neerlandès per mesurar la velocitat del vent en entorns marins

L'empresa EOLOS obté un contracte de 10 MEUR del govern neerlandès per mesurar la velocitat del vent en entorns marins

query_builder   16 juny 2024 11:00

event_note Nota de premsa

L'empresa EOLOS obté un contracte de 10 MEUR del govern neerlandès per mesurar la velocitat del vent en entorns marins

  1. La companyia instal·larà a la costa del port de Rotterdam nou boies que a través d’un làser mesuren la velocitat del vent fins a 300 metres d’altura
  2. EOLOS ha comptat amb el suport del Govern per mitjà d’ACCIÓ, a través de la línia d’ajuts de Nuclis d’R+D de Canvi Climàtic; i d’AVANÇSA, amb les Línies Innova
  3. EOLOS recopilarà informació sobre la velocitat del vent durant dos anys per facilitar el desenvolupament de projectes de parcs eòlics marins


L’empresa catalana EOLOS (Montcada i Reixac, Vallès Occidental) ha obtingut un contracte de més de 10 milions d’euros del govern dels Països Baixos per instal·lar la seva tecnologia de mesura de la velocitat del vent en entorns marins a la costa del port de Rotterdam durant dos anys. L’objectiu del projecte és recollir informació sobre el comportament del vent a una distància d’entre 60 i 100 kilòmetres de la costa per al correcte desenvolupament de futurs parcs eòlics marins.

EOLOS compta amb el suport del Govern per mitjà d’ACCIÓ -l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball-, a través de la línia d’ajuts de Nuclis R+D de Canvi Climàtic, que disposa de fons de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic; i de les Línies Innova d’AVANÇSA.

La tecnologia d’EOLOS consisteix a instal·lar una boia oceanogràfica multifísica amb tecnologia Lidar per mesurar el vent, sensors inercials per mesurar l’onatge, acústics pels corrents marins i sensors avançats per capturar els aspectes ambientals més rellevants. En el cas del vent, la seva tecnologia permet mesurar-ne la velocitat fins als 300 metres d’altura.

Aquestes dades permeten oferir una informació valuosa als desenvolupadors de parcs eòlics marins. En el cas del projecte amb el govern neerlandès, a través de la seva agència Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), EOLOS instal·larà nou equips de mesura en una de les zones seleccionades per acollir noves instal·lacions de generació d’energia eòlica per un període de 24 mesos que s’iniciarà aquest mes de juliol.

El projecte es finança amb el Fons Climàtic, que es dota amb el 50% dels ingressos obtinguts amb l'impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles de tracció mecànica i el 20% de la recaptació de l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient.

Segons el CEO i fundador d’EOLOS, Rajai Aghabi, “el govern neerlandès selecciona totes les zones candidates a instal·lar parcs eòlics marins i les licita per paquets per tal de recollir i facilitar de forma pública la informació que ajudarà al desenvolupament dels futurs projectes de molins de vent mar endins”. Pel dirigent de l’empresa, “és el projecte més gran on hem treballat, és una recompensa a la feina d’una dècada desenvolupant aquesta tecnologia i un impuls per al creixement futur de l’empresa”.

EOLOS va néixer l’any 2014 com a empresa derivada (spin-off) d’un projecte d’investigació tecnològica de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) sobre la mesura del vent en altura en entorns marins. De fet, l’empresa ha impulsat la seva recerca i desenvolupament a través de la línia d’ajuts d’ACCIÓ de Nuclis d’R+D de Canvi Climàtic en un projecte col·laboratiu amb el mateix IREC. Així mateix, EOLOS també ha rebut suport per via de les Línies Innova d’AVANÇSA. Per Aghabi, “tots aquests ajuts ens permeten fer més innovació, ser més competitius i reduir el risc mentre obtenim un producte millor”.

Amb seu a Montcada i Reixac, EOLOS compta amb un equip de 75 persones i disposa de més de 40 instal·lacions de la seva tecnologia en funcionament arreu del món. De fet, la facturació de l’empresa és 100% internacional amb presència a Europa, els Estats Units i l’Àsia.


Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

@empresacat | @treballcat

►►► més xarxes socials

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia